Astăzi, 8 septembrie 2021, se împlinesc 27 de ani de la consacrarea întru episcopat a Preasfințitului Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

Preasfinţia Sa, Virgil Bercea, fiul lui Simion şi Lucreţia, s-a născut la data de 9 decembrie 1957 în satul Habic, judeţul Mureş.

Şcoala generală, clasele I-VIII, (1964-1972) a urmat-o în satul natal, liceul la Reghin în perioada 1972-1976, apoi a efectuat stagiul militar TR la Sighetul Marmaţiei. În perioada 1977-1981 şi-a continuat studiile la Facultatea de Agronomie din cadrul Institutului Agronomic din Cluj-Napoca. După absolvire a fost repartizat la Staţiunea de Cercetări din Târgu Mureş, unde a lucrat ca cercetător până în anul 1990.

În timpul perioadei universitare de la Cluj a studiat clandestin teologia, fiind apoi sfinţit preot, tot clandestin, la 9 decembrie 1982, de către IPS Alexandru Todea. Ca şi preot a desfăşurat o activitate pastorală clandestină la Târgu-Mureş şi în zonă.

În perioada 1990-1992 a urmat o specializare în Teologie Dogmatică la Universitatea Urbaniana la Roma, încheind cu Licenţa în teologie, „Bisericile particulare şi Biserica Universală în contextul Enciclicii Christi Fideles Laici.
În 1992 s-a întors în ţară, fiind numit Vicar General la Blaj şi profesor de Teologie Dogmatică la Academia Teologică din Blaj.

La 20 iulie 1994 Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop titular de Pupiana și episcop-auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. La 8 septembrie 1994 a fost consacrat episcop în Catedrala din Blaj, de către Arhiepiscopul Lucian Mureșan, mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, asistat de arhiepiscopul George Guțiu al Eparhiei de Cluj-Gherla și de episcopul Ioan Ploscaru al Eparhiei de Lugoj. A fost numit episcop auxiliar de Blaj, iar din 6 noiembrie 1996 este episcop la Oradea, mai întâi „coadituor” al P.S. Vasile Hossu, şi apoi, din 8 iunie 1997, Episcop Eparhial.

În 2003 a primit titlul de Doctor în Teologie după susţinerea lucrării „Il mistero che Unisce lo Spirito Santo alla Chiesa” („Misterul care unește Spiritul Sfânt cu Biserica”)  la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma.

Întru mulți ani, Preasfințite Părinte!

Biroul de Presă