Cardinalul Eduardo Martínez Somalo, fost camerlengo al Bisericii Catolice, a murit la domiciliul său din Roma. Mons. Martínez, în vârstă de 94 de ani, a suferit un atac de cord luna trecută. A avut o istorie de boli cardiovasculare și, potrivit revistei spaniole Vida Nueva, a suferit o intervenție chirurgicală de triplu bypass în 2003. Originar din provincia Rioja a Spaniei, Martínez a gestionat administrarea Sfântului Scaun în funcția de camerlengo între moartea Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea și alegerea Papei Benedict al XVI-lea în 2005. Sarcinile sale includeau și supravegherea pregătirilor pentru Conclavul papal.

Cardinalul a avut o lungă carieră în Curia Romană sub Papa Ioan Paul al II-lea, căruia i s-a alăturat în numeroasele sale călătorii în Italia și în străinătate. Moartea Mons. Martínez în dimineața zilei de 10 august a fost confirmată agenției de știri spaniole Europa Press de către Dieceza de Calahorra și La Calzada-Logroño. Dieceza a spus că trupul Cardinalului va fi adus în orașul său natal, Baños de Río Tobía, în Spania, pentru Liturghia funerară. „Transmitem sincere condoleanțe întregii sale familii și ne rugăm pentru bunul și fidelul slujitor, care și-a dedicat întreaga viață slujirii lui Dumnezeu și a Bisericii. Odihnește-te în pace”, a scris Dieceza pe Twitter. Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea l-a făcut pe Martínez Cardinal în iunie 1988, după ce timp de nouă ani a servit ca sostituto, sau al doilea în conducere, în Secretariatul de Stat.

Cardinalul Martínez a fost prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor din 1988 până în 1992, înainte de a fi numit camerlengo, funcție pe care a ocupat-o din 1993 până în 2007. Cardinalul a demisionat din funcția de camerlengo la 80 de ani, pe 31 martie 2007. Papa Benedict al XVI-lea i-a scris câteva zile mai târziu, amintind de „slujirea îndelungată și dedicată care a legat îndeaproape activitatea voastră preoțească și episcopală de Scaunul Apostolic”. „Aș dori să exprim recunoștința mea călduroasă pentru sârguința, competența și dragostea cu care ați îndeplinit această delicată sarcină în slujba Sfântului Scaun și a Bisericii universale”, scria Papa Benedict. Mai spunea atunci: „În contextul în care înalta funcție de camerlengo și celelalte funcții importante din diferite dicastere ale Curiei Romane se încheie, sunt sigur că amintirea binelui pe care l-ați făcut vă va fi mângâiere și motiv de mulțumire și de laudă Domnului”.

Mons. Martínez a fost și prefect al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, din 1992 până în 2004. A prezidat două adunări ale Sinodului Episcopilor ca președinte delegat: prima Adunare specială pentru Europa din 1991 și cea de-a noua Adunare generală despre viața consacrată din 1994. Spaniolul a venit pentru prima dată la Roma ca seminarist, pentru a studia la Colegiul Pontifical Spaniol și la Universitatea Pontificală Gregoriană, unde a primit licența în teologie și drept canonic. A fost hirotonit preot în 1950 în Dieceza sa natală, înainte de a fi trimis din nou la Roma, pentru a urma studiile la Academia ecleziastică pontificală, un colegiu de pregătire pentru preoții care lucrează în corpul diplomatic al Sfântului Scaun și în Secretariatul de Stat. Martínez a primit, de asemenea, un doctorat în drept canonic de la Universitatea Pontificală Laterană. A lucrat în Secretariatul de Stat din 1956 până în 1970, când a fost câteva luni consilier în delegația apostolică din Marea Britanie. În octombrie 1970 s-a întors la Roma, la Secretariatul de Stat. A fost Nunțiu Apostolic în Columbia între 1974 și 1979.

Preasfințitul Virgil Bercea se roagă pentru odihna sufletului adormitului serv al lui Dumnezeu, Cardinal Eduardo Martínez Somalo.

Biroul de Presă

Sursa: https://www.catholica.ro/