Papa Francisc a mers în dimineața de marți, 8 decembrie 2020, să se roage în formă privată la imaginea Fecioarei Maria din Piazza di Spagna. În ploaie, însoțit doar de câțiva colaboratori, papa a depus un buchet de trandafiri albi la picioarele coloanei artistice și a încredințat Maicii Domnului orașul Roma și bolnavii din lumea întreagă. Din cauza contextului pandemic, papa a anulat tradiționalul pelerinaj public din ziua de 8 decembrie la monumentul Fecioarei Maria din centrul istoric al Romei, pelerinaj care se desfășura de obicei la ora 16.00 cu o mare participare de autorități, romani, pelerini și turiști.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
8 decembrie 2020 – Vatican News
. Marți, 8 decembrie a.c., papa Francisc a mers dis-de-dimineață la monumentul dedicat Fecioarei Maria în Piazza di Spagna, din centrul istoric al Romei, pentru a săvârși un gest privat de devoțiune în ziua în care Biserica catolică celebrează solemnitatea ”Neprihănita Zămislire a Fericitei Fecioare Maria”.

Gestul neașteptat al papei a luat prin surprindere puținii trecători care se aflau în apropierea monumentului la acea oră matinală, ținând cont că 8 decembrie este zi festivă, religioasă și civilă, în Italia.

Prin tradiție, actul public de venerație al papei se desfășura anual în după-amiaza acestei solemnități, când papa era așteptat de autorități și o mare mulțime de romani, pelerini și turiști. În noul context pandemic, pentru a evita riscul infectării între persoane și formarea unor grupuri mari pentru care ar fi fost greu să păstreze distanțarea fizică, papa a anunțat zilele trecute că anulează acest pelerinaj public și că va săvârși un gest de venerație în formă privată.

Redăm aici comunicarea lui Matteo Bruni, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun:

”La ora 7.00 a dimineții [de marți, 8 decembrie 2020], în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Fericitei Fecioare Maria, Sfântul Părinte a mers în Piazza di Spagna pentru un gest de venerație, în formă privată, față de Maria Neprihănită. În zorii zilei, în ploaie, papa a depus un buchet de trandafiri albi la baza coloanei pe care se află statuia Fecioarei Maria și s-a adresat ei în rugăciune ca să vegheze cu iubire asupra Romei și a locuitorilor ei, încredințându-i pe toți cei care, în acest oraș și în lume, sunt afectați de boală și de descurajare.

Cu puțin timp înainte de ora 7.15, papa Francisc a plecat din Piazza di Spagna și a mers la [bazilica] Santa Maria Maggiore, unde s-a rugat înaintea icoanei Fecioarei Maria ”Salus Populi Romani” și a celebrat Sf. Liturghie în Capela Ieslei. Succesiv, papa s-a întors în Cetatea Vaticanului.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
8 decembrie 2020 – Vatican News
.