Sala de Presă a Sfântului Scaun a anunţat procedurile pentru desfăşurarea Consistoriului pentru crearea a 13 cardinali, sâmbătă, 28 noiembrie a.c., la ora locală 16, în bazilica San Pietro. Consistoriul va avea loc în conformitate cu normele destinate limitării răspândirii noului coronavirus. Din cauza pandemiei, doi dintre viitorii cardinali nu vor fi prezenţi la celebrare, dar sunt prevăzute conexiuni cu bazilica vaticană, prin intermediul unei platforme digitale. De asemenea, au fost anulate vizitele de curtoazie şi a fost stabilită o participare a credincioşilor redusă din punct de vedere numeric.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaş

24 noiembrie 2020 – Vatican News.

 După cum a anunţat papa Francisc, la rugăciunea  antifonului marian „Angelus” de duminică, 25 octombrie, sâmbătă, 28 noiembrie, în ajunul perioadei liturgice a Adventului (după ritul roman sau latin), va avea loc un consistoriu pentru crearea a 13 noi cardinali.
Nouă dintre ei au mai puţin de 80 de ani – având aşadar dreptul de a participa la un viitor conclav – în vreme ce ceilalţi patru au peste 80 de ani.

Duminică, 29 noiembrie a.c., la ora 10, tot în bazilica vaticană, papa Francisc va prezida Sfânta Liturghie. Cu pontiful vor concelebra doar noii cardinali creaţi în cadrul consistoriului de sâmbătă, 28 noiembrie.

Sala de Presă a Sfântului Scaun a oferit luni, 23 noiembrie a.c., informaţii cu privire la participarea la consistoriu şi la procedurile de desfăşurare a acestuia. A fost precizat că doi dintre viitorii noi cardinali – mons. Cornelius Sim, vicar apostolic de Brunei, şi mons. José F. Advincula, arhiepiscop de Capiz (Filipine) – nu vor fi prezenţi la consisitoriu, din cauza actualei situaţii sanitare.

Într-un moment care urmează să fie stabilit, cei doi viitori cardinali vor primi bereta roşie de cardinal, inelul şi documentul cu titlul de cardinal de la un reprezentat al Sfântului Părinte.

Participare redusă şi fără vizite de curtoazie

Tot în conformitate cu noile norme sanitare anti-Covid, apropiatul consistoriu va avea loc fără obişnuitele vizite de curtoazie, constând în momentele de sărbătoare pentru noii cardinali, împărtăşite cu prieteni, rude, cunoştinţe şi credincioşi, vizite care aveau loc în spaţii din Palatul Apostolic şi din Aula Paul al VI-lea.

De asemenea, celebrarea consistoriului va avea loc fără „cappella papale”, adică fără participarea tuturor demnitarilor care – în mod obişnuit – îl ajută pe papa la celebrările liturgice solemne.

La consistoriu vor participa circa 100 de credincioşi care-i însoţesc pe noii cardinali. Alături de noii cardinali şi de cardinalii creaţi precedent, vor fi prezenţi parohii şi rectorii bisericilor titulare încredinţate de Sfântul Părinte noilor cardinali.

A fost modificată şi modalitatea de participare a membrilor Colegiului Cardinalilor. Cardinalii care nu pot ajunge la Roma, se vor putea alătura celebrării, participând de la distanţă, de la propriile sedii, prin intermediul unei platforme digitale care le va permite să se conecteze cu bazilica San Pietro.

Autor: A. Mărtinaş

Sursa: https://www.vaticannews.va/