Sub mantia albă de lumină a Sfintei Fecioare Maria de la Fatima, miercuri 18 decembrie 2019, la ora 13.30, în punctul de frontieră Borş-Ártánd dintre România şi Ungaria a avut loc un moment de rugăciune pentru pace. Evenimentul a avut loc la iniţiativa parohiei romano-catolice maghiare din Biharkeresztes (Ungaria), loc unde a poposit şi statuia Sf. Fecioare Maria de la Fatima, alături de relicva Sf. Ladislau.
Două grupuri de pelerini s-au întâlnit pe linia de demarcaţie dintre cele două ţări unde, sub ocrotirea Sfintei Fecioare Maria de la Fatima, românii şi maghiarii s-au îmbrăţişat în rugăciune pentru pacea şi înţelegerea dintre popoare. Grupul pelerinilor din Ungaria a fost condus de Părintele Denés Zsoltán şi de domnul Tókos Felyes Béla (consilier la parohia romano-catolică Biharkeresztes), alături de domnii colonel dr. Péter Sándor (comandantul Vămii Ártánd) şi Biró Árpád (consilier al dl. Latotcai Csaba secretar de stat al Ministrului Resurselor Umane şi reprezentant al încheieri vizitei Sf. Părinte Papa în România) care au ţinut câte o scurtă cuvântare. Grupul de pelerini din România a avut două delegaţii: grupul greco-catolic a fost condus de Părintele vicar Antoniu Chifor şi a avut în componenţă seminariştii orădeni alături de un grup de credincioşi; delegaţia romano-catolică a fost condusă de Părintele Kiss Marton şi a avut în componenţă un grup de elevi de la Liceul romano-catolic Szént Lászlo. Din partea comunităţii greco-catolice au fost prezenţi Părintele Alexandru Chivari şi Părintele Sorin Crăciun.
Rugăciunea de consacrare la Inima Neprihănită a Mariei a fost rostită de Părintele Denés Zsoltán şi de către Părintele vicar Antoniu Chifor. Grupul seminariştilor orădeni, sub îndrumarea Părintelui Rector Anton Cioba, a cântat câteva colinde, care au înfrumuseţat şi înălţat momentul de rugăciune. Finalul momentului de rugăciune i-a adunat pe pelerinii celor două popoare în jurul statuii Sf. Fecioare Maria, rostindu-se rugăciunile „Tatăl Nostru” şi „Născătoare de Dumnezeu” în limba maghiară şi în limba română.
Evenimentul a fost organizat cu aprobarea autorităţilor vamale româneşti şi maghiare.
La ora 16.00, statuia Sf. Fecioare Maria de la Fatima, însoţită de grupul de pelerini din Ungaria a poposit în Catedrala Greco-catolică Sf. Nicolae. În prezenţa episcopilor PSS. Dr. Virgil Bercea şi PSS Böcskei László, credincioşii români şi maghiari s-au rugat Sf. Rozariu.
Acest eveniment unic prin autenticitatea mesajului său, arată comuniunea şi spiritul de înţelegere care domneşte în sufletele credincioşilor români şi maghiari de bunăvoinţă, pacea fiind şi mesajul Sfintei Fecioare Maria de la Fatima, care să domnească între toate popoarele.
Silviu Sana