La sfârșitul saptămânii trecute,  între 15-17 noiembrie 2019,  la Pensiunea „Colț de Rai” din Zalău, au avut loc Exercițiile spirituale pentru adulți și familii organizate de Departamentul pentru Pastorația Adulților și a Familiilor, din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

Coordonatorul exercițiilor a fost pr. Mihai Tegzes, responsabil eparhial cu pastorația adulților și a familiilor. La aceste reculegeri spirituale au participat 130 de persoane din Eparhia de Oradea , din Cluj și Arad. Tema a fost: „Taina Căsătoriei și calea fericirii”.

În seara zilei de vineri, programul a debutat cu o rugăciune a Papei Francisc pentru familii. Prima cateheză, ,,Simbologia căsătoriei”, prezentată de pr. Mirel-Mihai Demian a expus principalele repere istorice ale evoluției ritualului Căsătoriei în ritul bizantin, ancorarea celebrării în tradiția biblică veterotestamentară și neotestamentară, legătura dintre Euharistie și Căsătorie și principalele simboluri care exprimă profunzimea acestei Taine.

Cea de a doua zi a început cu celebrarea Sfintei Liturghii, culme și izvor al vieții creștine și indispensabil nutremânt pentru o Căsătorie dinamică și rodnică.

În cateheza a doua ,,Vocația la căsătorie”, pornind de la 1 Cor. 7, 1-16  pr. vicar general Mihai Vătămănelu OFMConv. a evidențiat  faptul că taina Căsătoriei este un dar al lui Dumnezeu, o chemare a lui Dumnezeu. Vocația și-o descoperă fiecare personal, căsătorit sau necăsătorit. Cele două stări de viață sunt complementare și au ca finalitate slujirea aproapelui. Căsătoria este un dar reciproc. Frumusețea Căsătoriei constă în faptul că între cei doi nu există drepturi ci numai îndatoriri. Stăpânirea celor doi o are Domnul; fiecare este al celuilalt: „Sunt al tău, sunt a ta!”. Bărbatul și femeia sunt icoana lui Dumnezeu Unul în Ființă și Întreit în Persoane. De aceea Căsătoria sacramentală valid încheiată este indisolubilă.  Căsătoria este consacrată de Spiritul Sfânt iar soții se sfințesc reciproc.

A treia  cateheză susținută de același relator și intitulată „Comoara vieții”,  a avut la bază textul din Lc. 12, 22-34,  o bună meditație pentru Postul Crăciunului. Postul nu are legătură doar cu mâncarea ci își găsește plinătatea în caritate. Viața lui Isus este marcată de comuniunea cu Tatăl și cu frații.  În schimb omul neliniștit își trăiește viața acumulând lucruri: produce și consumă. Însă viața nu se rezumă la acestea ci este capacitatea de a spune „da” iubirii asemenea Mariei. Viața nu depinde de ceea ce avem ci de ceea ce suntem.  Noi credem că viața este garantată de grijile noastre, de lucrurile pe care le facem. Însă pentru a trăi este nevoie să avem pe cineva să ne iubească și noi să îl iubim. Viața este comuniune, relație și nu mâncare și îmbrăcăminte. Identitatea persoanei este dată de relațiile pe care le trăiește și nu de ceea ce posedă. Isus ne invită să nu mai trăim cu neîncredere și cu frică, căci acestea sunt indicii că suntem necredincioși. În Scriptură ni se repetă de 365 de ori cuvintele: „Nu te teme!”. Toată Evanghelia încearcă să ne trezească, să ne zguduie, încearcă se ne aducă cu picioarele pe pământ deoarece Împărăția lui Dumnezeu începe aici pe pământ.

După această cateheză, a urmat prezentarea Planului pastoral Eparhial și un recital de pricesne și colinde susținut de Antonia H., elevă în clasa a IX-a la Liceul „Iuliu Maniu” din Oradea.

Aniversând zece ani de muncă intensă cu familiile,  Departamentul pentru Pastorația Adulților și a Familiilor, a prezentat un bilanț  cu activitățile organizate de-a  lungul acestor ani.

După expunerea meditațiilor, au avut loc analize personale și în cuplu, dialoguri în cuplu și între cupluri și mai apoi, fiecare, a avut posibilitatea de a-și împărtăși trăirea în plen.

Ultimele două cateheze susținute de pr. Mihai Tegzeș  au pornit de la textul din Lc. 10 1-16 referitor la „Misiunea celor 72 de discipoli”. Familiile au misiunea de a vesti Evanghelia prin trăirea coerentă a vieții de zi cu zi. Vocația noatră de creștini este aceea de a predica Evanghelia pretutindeni și tuturor. Această misiune nu le este rezervată doar preoților și persoanelor consacrate ci tuturor oamenilor. Noi trebuie să învățăm să dăm, să iertăm, să iubim și să primim. Misionarul nu este un lup. Este mielul care propune tuturor să fie miei. Misiunea este o viață umană și fraternă.  Răul este învins când învinge iar iubirea câștigă când pierde. Binele învinge pierzând.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu Veghea Euharistică condusă de Pr. Nicolae Bodea, protopop de Șimleul Silvaniei.  În timpul acesteia, cei prezenți au avut posibilitatea să se mărturisească.

Aceste zile pline de har au culminat cu celebrarea Sfintei Liturghii în Parohia „Sfânta Familie” din Zalău, prezidată de Preasfinția Sa Virgil Bercea în prezența a peste 400 de credincioși însoțiți de păstorii lor.  Excelența Sa și-a exprimat bucuria și susținerea pentru continuarea muncii de formare a familiilor. Astfel, familiile vor deveni capabile să de-a o mărturie concretă și constantă a iubirii lui Dumnezeu pentru lume în aceste vremuri tumultoase.