Pe 30 septembrie a.c. a avut loc la Cluj-Napoca, în Aula Magna a Universității „Babeș Bolyai”, ceremonia de deschidere a anului universitar 2019-2020. Evenimentul a marcat în acest an un secol de universitate românească la Cluj-Napoca. La inaugurarea noului an academic au participat membrii tuturor departamentelor universitare, studenți, profesori, decani, prodecani și numeroase oficialități, printre care și președintele țării, Klaus Iohannis.  Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Eparhiei de Oradea, a participat la deschiderea festivă a anului academic din Aula Magna alături de profesorii Universității.

La final, a avut loc marșul aniversar „CENTENAR UBB”, din fața clădirii centrale a UBB, pe traseul str. M. Kogălniceanu – Piața Avram Iancu – Piața Unirii din Cluj-Napoca.Din partea departamentului Facultății de Teologie Greco-Catolică a Universității„Babeș Bolyai”  din Oradea au fost prezenți profesori ai acestui departament – lect. univ. dr. Ionuț Mihai Popescu, directorul Departamentului Oradea, pr. conf. univ. dr. Ovidiu Horea Pop, pr. prof. conf. univ. dr. Alexandru Buzalic, pr. prof. dr. Călin Ioan DUȘE –și studenți teologi, însoțiți de pr. Anton Cioba, rector al Seminarului  „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea.

«Universitatea din Cluj nu este un colț de rai și nici idealul de școală de pe pământ, dar este, totuși, un loc binecuvântat, care a pornit prin lume cu aproape patru secole și jumătate în urmă și care și-a lăsat amprentele, prin absolvenții ei, în toată țara, în Europa și pe întreg mapamondul – a spus în discursul inaugural  rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, cu ocazia ceremoniei de deschidere a Anului Universitar Centenar 2019-2020. Am putea vorbi și despre neîmpliniri, dar, acum și aici, suntem chemați să ne bucurăm: Gaudeamus igitur! În urmă cu 100 de ani, această universitate s-a primenit, în acord cu modernitatea, după ce patru imperii din Europa Centrală și Orientală s-au prăbușit. De-atunci, ea nu încetează să-și trimită mesajul său spiritual spre comunitate. O facem în română, maghiară, germană, engleză, mai exact în limbajul universal al științei, o facem cu mijloace digitale, dar nu putem să nu punem în acest mesaj, așa de generos, unduirea câte unei hore, tânguirea Baladei lui Porumbescu, arama codrilor de argint toamna, albastrul Voronețului, săgeata câte unei turle gotice de biserică din sudul Transilvaniei sau izul de fân reavăn, proaspăt cosit. Acestea toate nu se pot face numai cu aparatele și cu mintea, ci se cuvin făcute și cu sufletul, iar Universitatea trebuie să scoată de pe băncile ei oameni de suflet, cu sensibilitate vie, cu sete de adevăr, aureolat de iubire și de bunătate. Noi semănăm în suflete virtuți, valori și încredere, pentru că educatorii nu au dreptul și nici permisiunea de la Dumnezeu să fie dedați răului și să fie pesimiști.

Datoria vieții noastre este aceea de a sluji acest „locaș de muze”, cu ziduri venerabile, care au suflet, de a-i prețui cum se cuvine pe antecesori, de a trăi în prezent și de a pregăti generațiile viitoare. Dacă vor înțelege și decidenții politici toate acestea, atunci nimic nu este pierdut, nici dintre flori, nici dintre stele și, mai ales, nici dintre oameni.»

Deschiderea anului universitar 2019-2020 pentru Facultatea de Teologie Greco-Catolică UBB a fost marcată în după-amiaza aceleași zile cu rugăciunea „TE DEUM” săvârșită în capela „Sf. Iosif” din Piața Cipariu și ceremonia de deschidere a noului an universitar desfășurată în Aula „Iuliu Hossu” din Piața Cipariu.

La Oradea, noul an universitar 2019-2020 este inaugurat marți, 01 octombrie a.c., în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic orădean.