„La mult-anticipata întâlnire din 12 iunie, presedintele american Donald Trump si conducatorul suprem al Coreei de Nord, Kim Jong Un, au semnat o declaratie comuna, angajându-se „sa edifice o pace durabila si stabila în Peninsula coreeana”. A fost pentru prima oara când liderii SUA si Coreea de Nord s-au întâlnit.

Arhiepiscopul Kim Hee-Jung de Gwangju, din Coreea de Sud, a descris întâlnirea drept „o surpriza si o bucurie”. Negocierile de pace sunt un proces continuu, a spus el, citând din constitutia „Gaudium et spes” a Conciliului Vatican II: „Pacea nu se atinge deodata si pentru toti, ci trebuie edificata neîncetat”. Episcopii sud-coreeni au chemat catolicii la o novena pentru Coreea de Nord în perioada 17-25 iunie, cu câte o intentie specifica pentru fiecare zi. Printre ele poporul nord-coreean, familiile separate, refugiatii, evanghelizarea Nordului si reunificarea pasnica a peninsulei.

Trump a fost întrebat la conferinta de presa ce a urmat întâlnirii daca a ridicat problema apararii drepturilor omului în Coreea de Nord. Acesta a raspuns ca subiectul „a fost atins doar pe scurt, fata de cel al denuclearizarii”. A precizat însa ca s-a discutat de exemplu despre persecutarea crestinilor. Discutia lor a durat circa 45 de minute, fara înregistrare, prin intermediul unui interpret. Liderul american si-a declarat intentia de a-l invita pe liderul nord-coreean la Casa Alba, si a precizat ca nu se estimeaza ridicarea sanctiunilor împotriva Coreei de Nord pâna când nu exista certitudini privitor la armele nucleare si pâna nu exista îmbunatatiri semnificative la capitolul drepturile omului. Trump a mai spus despre Kim ca are „o personalitate deosebita si este foarte inteligent – o buna combinatie”.

„Va imaginati cum traim acest moment istoric”, a spus Arhiepiscopul Alfred Xuereb, Nuntiu pentru Coreea de Sud si Mongolia, referindu-se la populatia si la Biserica din Coreea. „E marcat începutul unui drum înca lung si dificil, dar avem sperante, caci începutul a fost pozitiv, foarte bun.” Novena amintita anterior se va încheia pe 25 iunie, zi de sarbatoare în Coreea de Sur si zi anuala de rugaciune pentru reunificarea Peninsulei. „Din 1965 Biserica Catolica Coreeana se roaga pe 25 iunie pentru adevarata pace dintre Corei si pentru reconcilierea natiunii”, a spus prelatul. În ultimele luni, Episcopii tarii au cerut credinciosilor sa recite Rozariul la 9PM, pentru pace.

Sursa: https://www.catholica.ro