„În urma cu 12 ani, Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, a fost ridicata la rangul de Arhiepiscopie Majora, într-o ceremonie care a avut loc la 30 aprilie 2006 în Catedrala Mitropolitana "Sfânta Treime" din Blaj. În cadrul aceleiasi ceremonii, în prezenta miilor de credinciosi greco-catolici, a avut loc si întronizarea Preafericirii Sale Lucian, pe atunci arhiepiscop si mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, la rangul de Arhiepiscop Major.

În cadrul Sfintei Liturghii de acum 12 ani, în prezenta Eminenta Sa Ignatiu Moussa Cardinal Daoud, Prefect al Congregatiei pentru Bisericile Orientale si a Excelenta Sa Jean-Claude Perriset, Nuntiul Apostolic în România si Rep. Moldova, au fost proclamate în mod solemn cele doua Decrete papale emise la 16 decembrie 2005 prin care Provincia Mitropolitana a românilor uniti cu Roma era ridicata la rangul de Arhiepiscopie Majora, iar Întâistatatorul ei la demnitatea de Arhiepiscop Major.

Era un semn de recunoastere al rolului major pe care Biserica Româna Unita cu Roma, Greco–Catolica, l-a avut în istoria poporului român în decursul celor 300 de ani de existenta, dar si în semn de cinstire a marturie de credinta pe care episcopii, preotii, calugarii si credinciosii ei au dovedit-o fata de Cristos, de Biserica Sa, fata de urmasul lui Petru.

La ceas aniversar, uram Preafericirii Sale Cardinal Lucian arhierie îndelungata în zile si îmbelsugata în haruri, întru rodnica pastorire a turmei încredintate de catre Pastorul Ceresc.

Sursa: Redactia e-communio.ro