„În urma cu patru ani Biserica Catolica se afla în fata unui eveniment de importanta mondiala. În 27 aprilie 2014, la Roma, a avut loc canonizarea fericitilor Papi Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea.

Sfântul Ioan Paul al II-lea, cunoscut ca un globetrotter care a facut 104 de calatorii în afara Italiei (mai multe decât ale tuturor celorlalti papi de dinaintea sa, luate împreuna, printre care si în România, în 1999), a contribuit decisiv la caderea ”zidului Berlinului” si a ”cortinei de fier” a fost pe scaunul Sfântului Petru între 1978 si 2005 si a fost beatificat de Papa Benedict al XVI-lea în 1 mai 2011. Sfântul Ioan al XXIII-lea, cunoscut în special pentru convocarea Conciliului Vatican II, a fost papa între 1958 si 1963. A fost beatificat de catre Ioan Paul al II-lea în 2000.

Papa Francisc a fost întrebat cum îi descrie pe papii pe care i-a canonizat în 27 aprilie 2014 si a raspuns: ”Sfântul Ioan al XXIII-lea a fost un pic de “preot de tara”, un preot care iubeste pe fiecare dintre credinciosi si stie cum sa aiba grija de ei – el a facut acest lucru ca episcop si ca nuntiu. A fost sfânt, rabdator, a avut un bun simt al umorului si, mai ales prin convocarea Conciliului Vatican II a fost un om curajos.” Despre Sfântul Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc a spus: ”Ma gândesc la el ca la marele misionar al Bisericii pentru ca el a fost un om care a vestit Evanghelia pretutindeni”.

La moartea Papei Ioan Paul al II-lea, pelerinii prezenti în Piata Sf. Petru din Vatican au strigat: ”santo subito” – cerând canonizarea sa. El a fost beatificat în 2011, în cadrul unei ceremonii la care au participat peste doua milioane de pelerini.

La ceremonia de la Roma, din 27 aprilie, au participat pelerini din episcopiile greco-catolice si romano-catolice din România, însotiti de episcopi, preoti si persoane consacrate. Au fost prezenti numerosi jurnalisti si reprezentanti ai oficialitatilor statale.

Sursa: http://www.e-communio.ro