Motto: „Atunci nu aveam vedete, dar aveam modele; azi avem vedete si nu avem modele!”

În zilele de 26-27 noiembrie, la Valea Draganului s-a desfasurat o sesiune de conferinte cu scopul de a evalua si valorifica rolul crestinilor în societate, în România. Au fost câteva prezentari stufoase, atât la propriu, cât si la figurat, care au încercat sa acopere: politicul, economicul, socialul, media, din perspectiva implicarii crestine. Au fost prezenti invitati din tara si de peste hotare (Anglia si Olanda); au participat oameni politici si lideri religiosi.
Dupa câteva repere privind curentul filosofic actual, de la prima interventie s-a remarcat o problema: lipseste raspunsul Bisericii la provocarile sociale si politice! Acesta este punctul de vedere al omului politic crestin din România.
Dumnezeu are un plan pentru generatia noastra – aceasta este esenta mesajului de încurajare pentru a continua sa facem lucruri bune, pentru a da marturie despre credinta noastra. Nu putem ramâne în defensiva, nu putem pierde din vedere scopul vietii noastre, nu ne putem complace în starea dificila a prezentului românesc.
Crestinul se identifica si în mediul economic, propunând, practicând valorile morale, pentru a depasi situatia de criza actuala. Nu trebuie sa fim sau sa ramânem în rolul de dependent – la periferie.
Un alt semnal de alarma a fost dat atunci când s-a vorbit despre rolul crestinului în viata de familie: valoarea crestinului în viata de familie este neglijata, ignorata. Toti stim sa ne pretam la discursuri moralizatoare, sa adoptam un limbaj biblic pentru a solutiona aceasta problema. Dar mai are limbajul meu biblic continut biblic? Eticheta poate sa altereze realitatea, dar continutul nu minte niciodata. Sunt câteva observatii pertinente adresate crestinului de azi. Si, de aceea, rolul familiei în societate este dispretuit.
Ideea de crestin si mass-media pare o utopie, dar în aceasta lume a informatiei primul nu se poate eschiva de la a se implica, de la a folosi mass-media pentru a remedia efectele nocive precum: manipularea, izolarea, perversiunea ce se regasesc la scara larga. Pentru a fi de un ajutor real, cum a fost conceptul initial, operatorii de media trebuie sa-si modifice viziunea antropologica, sa redea respectul si statutul omului pe care l-a instrumentalizat prin si pentru a-l controla mai usor.
Daca ar fi sa completam tabloul de mai sus, cred ca este util sa privim si în planul educatiei. Ce înseamna astazi sa faci un lucru bine facut? Scoala de azi se rezuma parca, mai mult ca oricând, sa ofere doar un suport teoretic, distant fata de realitatea pietei de munca. Unde gasim o scoala care pregateste talente practice? Pentru a face bine un lucru este nevoie de întelepciune. Aceasta nu se preda, ci se dobândeste din experienta practica. Întelepciunea de a face ceva de calitate înseamna sa recunosti si sa dezvolti inteligenta emotionala, ca educator / formator. Doar când pui si inima pentru a colabora, pentru a fi de folos comunitatii, faci cu adevarat ceea ce trebuie, ceea ce se asteapta de la tine.
Pentru a pastra calea cea dreapta ca si crestini în lumea de azi, este nevoie sa evitam extremele individualismului si colectivismului, pentru a cultiva solidaritatea, care ne ajuta sa crestem, sa devenim mai umani.
Afirmatia Fiului lui Dumnezeu: „voi sunteti sarea pamântului… voi sunteti lumina lumii!” a stat pe buzele celor care au luat cuvântul, fara a omite si momentele de rugaciune, pentru ca sa nu fie cuvinte sterpe, anoste în viata participantilor.