Începând cu 12 aprilie 2025, Casa Memorială „Iuliu Maniu” găzduiește șase sculpturi monumentale, cu o înălțime de 3,5 metri, semnate de artistul Cătălin Bădărău. Acestea sunt prezentate sub forma unei instalații, amplasate în proximitatea cenotafului lui Iuliu Maniu de pe Dealul Țarinei. Proiectul este unul comun al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea și al Casei Memoriale „Iuliu Maniu”.

Proiectul, intitulat „Martirii”, propune o formă de terapie prin artă și are ca scop reinterpretarea artistică a unor experiențe istorice traumatizante, trăite individual și colectiv în perioada regimului comunist. Instalația se adresează unui public larg, cu accent pe tânăra generație, invitând la dialog și introspecție asupra memoriei recente.

Sculpturile, realizate din materiale contemporane, impresionează prin forța expresivă și dimensiunile impunătoare. Fiecare lucrare reprezintă simbolic un spațiu sau un moment-cheie al istoriei recente: locuri de detenție, tortură, moarte sau acțiuni de rezistență și protest. Arta devine astfel un vector al memoriei colective, transformând trauma într-un mesaj artistic cu putere de impact și capacitate de regenerare simbolică.

Din același ciclu, au mai fost amplasate, în urmă cu un an, patru lucrări lângă Catedrala Greco-Catolică din Oradea. Prin configurarea celui de-al doilea ansamblu sculptural, în Anul Național „Cardinal Iuliu Hossu”, s-a dorit crearea unui arc peste timp și spațiu – un dialog între Catedrală, inima Eparhiei (locul unde se găsește statuia marelui om politic), și Casa Memorială „Iuliu Maniu” de la Bădăcin – prilej pentru comemorarea martiriului, suferinței și memoriei celor care au dat, prin lupta și rezistența lor, sens libertății noastre de azi.

Despre artist: Cătălin Bădărău

Născut în 1981, la Adjud, Cătălin Bădărău este unul dintre cei mai apreciați sculptori români contemporani. Absolvent al Universității Naționale de Arte din București, secția Sculptură (promoția 2003, clasa prof. Aurel Vlad), artistul a obținut, în 2014, titlul de doctor în arte plastice și decorative. Din 2007 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar în prezent activează ca asistent universitar în cadrul UNArte București.

Printre distincțiile primite se numără: Premiul pentru Tineret al UAP (2017), Premiul „Matei Brâncoveanu” (2016), Premiul pentru Sculptură la Bienala de Artă Contemporană „Aegyssus”, Tulcea (2015).