La Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Beiuș a avut loc, duminică, 30 martie a.c., Întâlnirea Familiilor și Adulților din parohiile Protopopiatului de Beiuș, un moment de reculegere spirituală și rugăciune în contextul Postului Mare. Aceste întâlniri protopopiale semestriale fac parte din activitatea pastorală eparhială și sunt o continuare a Întâlnirilor eparhiale anuale, având drept scop atât catehizarea, cât și comuniunea interparohială.

Întâlnirea din acest an s-a desfășurat sub îndemnul Papei Francisc, adresat în cadrul Întâlnirii Mondiale a Familiilor din 2022: „Familia este locul întâlnirii, al împărtășirii, al ieșirii din sine pentru a-l primi pe celălalt și a-i sta alături. Este primul loc în care se învață a iubi.” Preoți și credincioși din parohiile Protopopiatului de Beiuș, alături de credincioși de alte confesiuni, au răspuns invitației de a participa la acest moment de reculegere spirituală, adăpostindu-se la umbra „Crucii lui Isus”. Pentru a împărtăși această experiență și cu cei bolnavi sau aflați la distanță, evenimentul a fost transmis în direct pe grupul „BGC Beiuș” de pe platforma Facebook.

Prima parte a întâlnirii s-a desfășurat în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Beiuș. Corul bisericii „Ioan Bușiția”, împreună cu membri ai corului Asociației „Avram Iancu”, a deschis seara prin interpretarea cântării „Sus pe muntele Calvar”. Părintele protopop Zima Zorel, paroh de Beiuș, a susținut cateheza întâlnirii, urmată de celebrarea Binecuvântării Euharistice, oficiată de părintele Ghiurcă Emil, paroh de Ștei, și de părintele Jitaru-Sel Anton, paroh romano-catolic de Beiuș.

În cateheză, părintele Zorel Zima a abordat tema „Euharistia și Liturghia familiei”, bazată pe un material propus de Vicariatul pentru Pastorația Familiilor și Adulților al Episcopiei de Oradea. Tema a oferit un parcurs de reflecție și rugăciune asupra marelui dar pe care soții îl primesc prin Sacramentul Căsătoriei. „Acțiunea liturgică pe care Isus o săvârșește în Euharistie își află continuarea, ecoul și actualizarea în viața de cuplu și de familie. Așa cum Isus dorește să îi întâlnească pe toți în mod direct prin prezența Sa în Euharistie, tot astfel, prin semnul sacramental al căsătoriei, El vrea să se apropie, să atingă și să își arate iubirea față de toți cei care sunt încă departe de cenacol. (…) Prin dăruirea reciprocă a soților, Isus exprimă iubirea Sa necontenită față de omenire și de Biserică”, explică pr. Renzo Bonetti, autorul cărții catehetice Liturghia familiei. Cuplul – sacrament al iubirii. Părintele Zorel a așezat această cateheză în contextul Postului Mare, ca memorial al Misterului Pascal – mister al dăruirii infinite a iubirii lui Dumnezeu.

Cateheza s-a încheiat cu o întrebare menită să provoace la reflecție: „Care este darul cel mai mare pe care o familie îl poate oferi Bisericii și societății?” Răspunsul a devenit concluzia serii, în spiritul catehezei și al adorației Sfintei Euharistii: „Cel mai prețios dar al soților este comuniunea lor, iar acest dar trebuie oferit Bisericii și societății!”

Momentul catehetic, seara penitențială și unitatea în adorația sacramentală s-au încheiat cu un timp de dialog și comuniune în sala Oratoriului „Colț de Rai”, într-o atmosferă de ospitalitate oferită de Reuniunea Mariană și cu dorința unei reîntâlniri cât mai curând.

Protopopiatul Greco-Catolic Beiuș