În dimineața zilei de vineri, 7 februarie a.c., domnul Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a vizitat Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Însoțit de ierarhul locului, Preasfinția Sa Virgil Bercea, domnia sa a dorit să vadă stadiul incipient al lucrărilor interioare pentru care ministerul Dezvoltării alocă o finanțare de 33,5 milioane de lei, sumă care va fi asigurată din bugetul de stat 2025-2026.

„Este o clădire reprezentativă – a spus ministrul la conferința de presă suținută în curtea interioară a Palatului. Au început lucrările în aceste zile și suntem aici ca să vedem la început de drum acest obiectiv de investiții. Durata de execuție este de 2 ani, urmărindu-se ca la sfârșitul investiției să avem calitate, nu doar cantitate, ca să ne bucurăm de un Palat Episcopal în toată splendoarea lui.”

Readucerea la viață a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, o clădire care a fost devastată de un incendiu puternic în august 2018, a cărei reabilitare exterioară a avut loc imediat după acel incendiu – ca rod al colabărării Episcopiei Greco-catolice cu Primăria Municipiului Oradea, ministerul Dezvoltării și-a asumat-o în septembrie 2022, în mandatul anteriorul al domnului Cseke Attila, care „dorește să redea Oradiei, turiștilor și evident proprietarului – Episcopiei Greco-Catolice de Oradea – această clădire emblematică pentru Oradea”.

Mulțumind Preasfinției Sale episcop Virgil Bercea pentru această colaborare, ministrul Cseke Attila a mai spus că „la finalul acestei investiții, Palatul Episcopal Greco-Catolic va fi un Centru Cultural Greco-Catolic în centrul orașului Oradea, fiind nu doar sediu al Episcopiei Greco-Catolice, ci va veni în așteptarea publicului orădean, a vizitatorilor și a turiștilor, pentru că în subsol vor exista mai multe săli expoziționale – gen muzeu, la parter va fi o sală multifuncțională, va fi o cafenea și o librărie, iar la etaj pe lângă partea funcțională a Episcopiei vor fi alte săli pentru evenimente special organizate. Sperăm ca lasfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027 să venim aici cu toții și să ne bucurăm de această investiție!”, a încheiat ministrul, care a vizitat apoi încăperile acestui edificiu care, pas cu pas, renaște din cenușă.

Managerul Beniamin Rus al firmei de construcții Selina, care a câștigat licitațiile pentru lucrările exterioare deja încheiate (șarpantă, acoperiș și fațadă), cât și pentru cele interioare, a subliniat că este „o lucrare care presupune multă finețe, cu recondiționări dificile”, pentru „a reface ceea ce a fost construit inițial, însă cu materiale actuale”. Despre lucrările care se vor desfășura de acum înainte, a oferit mai multe detalii domnul Alex Ienciu, director de proiect, subliniind că lucrările se realizează în conformitate originalul.Este vorba de reabilitarea și refacerea planșeelor, a tavanului unicat, a tâmplăriilor care s-au distrus, a pardoselii, ușilor, pereților, candelabrelor, sobelor, inclusiv a zugrăvelii, care se vor face în formele și culorile pe care le-a avut Palatul Episcopal. „Nu am putut veni cu foarte multe modificări, doar ce ne-a permis Ministerul Culturii, fiind o clădire de patrimoniu”, a încheiat el.

Preasfințitul Virgil Bercea a spus cu această ocazie că „Îi mulțumește întâi de toate lui Dumnezeu, pentru că s-a reușit să se ajungă la acest punct”. De asemenea, ierarhul le este recunoscător domnului ministru Cseke Attila și domnului Beniamin Rus, pentru că au facilitat posibilitatea de a se ajunge la acest moment și pentru că și-au asumat să lucreze la un obiectiv de acest gen: „Mă rog ca lucrurile să meargă bine, iar în doi ani să reușim să deschidem Palatul pentru Episcopie, pentru orădeni, pentru turiști, pentru noi toți”, a încheiat ierarhul.

Mai multe fotografii, puteți găsi pe pagina Palatul Episcopal Greco-Catolic Oradea.

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi