În perioada 5-9 decembrie 2024, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a primit cu bucurie vizita episcopului auxiliar al Diecezei de Münster, mons. Stefan Zekorn, care a răspuns invitației adresate de Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, de a participa la hramul Eparhiei de Oradea și de a petrece câteva zile în România. Preasfinția Sa a fost însoțit de pr. Zele Dumitru, pr. Alexandru Dragoș, pr. Florin Budău, preoți români care își desfășoară activitatea pastorală în Dieceza de Münster.
În prima zi a acestei vizite, mons. Stefan Zekorn, a participat la Sfânta Liturghie solemnă în Catedrala Greco-Catolică de Oradea de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, adresând cuvântul de învățătură și un gând special studenților teologi care au primit cu acest prilej treptele minore. În după-amiaza aceleași zile, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea a susținut o conferință „despre Sinod și sinodalitate” în care a prezentat parcursul sinodal al Bisericii Catolice din Germania și s-a bucurat de un concert de colinde tradiționale românești susținut de Corul „Schola Cantorum” al studenților teologi, sub îndrumarea maestrului Radu Mureșan. Au participat studenții teologi din Eparhia de Oradea, Eparhia de Cluj-Gherla și Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș.
Mărturia a tot ceea ce a presupus acest parcurs în Germania și paralela cu ceea ce înseamnă Sinodul în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a fost ocazia de a reflecta împreună la provocările timpului actual, inclusiv în Biserică, la umbra discrepanțelor care există în societate. A fost reafirmată importanța de a trăi în Biserică „semnele timpurilor” (Cf. papa Benedict al XVI-lea), păstrând privirea ațintită spre esențial.
„Este foarte important ca, în pasul cu timpul, să ținem cont și de teologia suferinței și a martiriului despre care mulți teologi nu au vorbit deloc în anii marxismului – a spus cu acest prilej PS Virgil Bercea. Sunt foarte importante aceste discuții pentru că ne invită să gândim, mai ales în cadrul Bisericii”. La conferința „Despre sinod și sinodalitate” a participat și PS Ioan Bot al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, pentru care rămâne esențial „filonul sinodalității” moștenit de la înaintași: „Consider că ceea ce am auzit la străbunici, modul în care s-au rugat bunicii mei, părinții mei, e aceeași credință pe care eu o am astăzi. Pentru mine acesta este filonul sinodalității și pentru mine e o garanție”, a spus ierarhul.
Apreciind orice inițiativă care duce spre un dialog, PSS László Böcskei al Diecezei Romano-Catolice de Oradea, de asemenea prezent în Aula Magna a Seminarului Greco-Catolic orădean, a concluzionat faptul că parcursul sinodal care se desfășoară în Germania are nevoie de mult discernământ, dar este important că se discută. „(…)Biserica nu are misiunea de a căuta să corespundă așteptărilor lumii în care trăiește, misiunea noastră este să vestim Evanghelia. Nu trebuie noi să creăm ceva nou doar ca să ne potrivim cu lumea. (…) este important să nu uităm că în centrul credinței noastre se află Isus, să nu uităm de El și de Evanghelie. Nu trebuie să facem structuri noi, ci să îl avem pe El în mijloc și să ducem Evanghelia către oameni. Este bine să se cunoască diferitele abordări, însă trebuie o claitate, trebuie multă deschidere și rugăciune ca să avem o abordare corectă.”, a spus PS Böcskei.
La final de săptămână, pe 7 decembrie a.c., oaspetele din Germania a avut ocazia să cunoască stațiunea Stâna de Vale, acolo unde, în albul zăpezii, a fost primit la Mănăstirea Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici de preoții Mihai și Iosif Fechetă. A vizitat de asemenea, Centrul Pastoral pentru Tineri aflat în construcție, Cantonul Silvic și Grota Sfintei Fecioare Maria, admirând tot ceea ce Episcopia Greco-Catolică de Oradea a reușit până acum să redea acestui topos. Totodată, mons. Stefan, însoțit de episcopul orădean, a făcut un popas la parohia greco-catolică „Buna Vestire” din Pocola.
Pe 8 decembrie a.c., în a patra duminică a Postului Crăciunului din calendarul bizantin și sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri potrivit ritului latin, Preasfinția Sa a celebrat Sfânta Liturghie la Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului” din Oradea, în cadrul căreia a fost marcată și sărbătoarea Ordinului Franciscan Secular (OFS) al cărui membri au depus votul de profesiune pentru idealul Franciscan. Acesta, potrivit doamnei Miorița Săteanu „constă în hotărârea de a trăi în conformitate cu Evanghelia, avându-l ca exemplu pe Sfântul Francisc, fără a abandona, însă, propria familie, motiv pentru care se numesc «seculari», adică trăiesc în lume”.
În aceeași zi, mons. Stefan Zekorn a vizitat Centru Rezidențial „Casa Frențiu” al Caritas Eparhial Oradea, petrecând puțin timp cu persoanele vârstnice care se află aici. În după-amiaza aceleași zile, episcopul german s-a aflat la Centrul Don Orione din Oradea unde a vizitat Liceul care își desfășoară activitatea aici din 1995, a salutat copiii prezenți duminica la Oratoriul „Don Orione” și a spus o rugăciune în biserica „Tuturor Sfinților” din imediata vecinătate. O imensă bucurie a fost și să viziteze biserica „Schimbarea la Față” din Velența, unde a apreciat pictura, stilul bizantin și spiritualitatea locului.
La finalul acestor zile în Eparhia Greco-Catolică de Oradea, mons. Stefan Zekorn i-a mulțumit PSS Virgil Bercea pentru cei trei preoți români care slujesc în Dieceza de Münster, tuturor preoților pe care i-a întâlnit la Oradea, seminariștilor, persoanelor consacrate și credincioșilor pentru aceste zile petrecute împreună, întorcându-se impresionat de istoria Bisericii Greco-Catolice din România cu care a avut prima oară contact în anul 1990, când l-a întâlnit pe ÎPS Cardinalul Alexandru Todea, iar acum, cu inima plină de recunoștință a reparcurs-o prin istoria împărtășită de PS Virgil:
„Când am nevoie de curaj în slujirea mea pastorală mă gândesc la arhiepiscopul cardinal Alexandru Todea și la ceilalți episcopi români persecutați. Curajul lor îmi dă curaj când eu nu am, ca să mă dăruiesc cu toată inima lui Dumnzeu, și bucuros să merg pe această cale mai departe. Această dăruire totală Lui Dumnezeu ne dă posibilitatea să trăim profund Cuvântul Său. ” (Mons. Stefan Zekorn, 6 decembrie 2024).
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi