În prezența Preasfinției Sale Virgil Bercea, păstorul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, a numeroase oficialități județene și locale, mulți oameni de cultură bihoreni, descendenți ai familiei Vulcan, părinți vicari și protopopi, preoți greco-catolici, credincioși și elevi, a fost inaugurată vineri, 4 octombrie a.c., Casa Memorială „Iosif Vulcan” de la Holod. Ceremonia a început prin slujba de sfințire a Casei Memoriale oficiată de episcopul greco-catolic de Oradea, împreună cu pr. Mihai Terec, Protopop de Holod. După tradiționalul moment de tăiere a panglicii, toți cei prezenți au putut redescoperi locul unde s-a născut Iosif Vulcan (31 martie 1841-8 septembrie 1907), fiu al preotului greco-catolic Nicolae Vulcan și al Victoriei Irinyi, nepot al episcopului de Oradea Samuil Vulcan. Iosif Vulcan a fondat în 1865 Revista „Familia”, clădind un „monument în cultura română” – cum s-a subliniat la evenimentul inaugural, prin care a contribuit la conștiința națională a românilor și a pregătit generația Marii Uniri.
Casa Memorială „Iosif Vulcan” de la Holod a fost realizată de Episcopia Greco-Catolică de Oradea prin implicarea pr. Ioan Tătar, paroh al parohiei greco-catolice din Holod, a doamnei Rodica Indig, consilier cultural și responsabil al acestui proiect din partea EGCO, a pr. vicar general Mihai Vătămănelu, alături de prof. dr. Aurel Chiriac, fost manager al Muzeului Țării Crișurilor și coordonator științific al acestui muzeu, conf. dr. Florin Ardelean, redactor al Revistei „Familia” în perioada 1990-2001 și consultant științific, restauratorii Mircea Dan și Talida Cociuba, fotograful Vasile Gheorghe și mulți alți donatori. Proiectul realizat pe parcursul a trei ani, având susținere și din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, a Consiliului Județean Bihor, a Primăriei Comunei Holod și a Băncii Comerciale Române.
În Casa Memorială „Iosif Vulcan” de la Holod poate fi admirat bustul marelui om de cultură, arborele genealogic al Familiei Vulcan, seriile Revistei „Familia”, activitatea sa literară și științifică, precum și un interior din secolul al XIX-lea realizat cu obiecte tradiționale oferite de comunitate. Un spațiu inedit este sala de clasă reconstituită din acele timpuri, unde micii și marii vizitatori se pot așeza pentru a răsfoi volume dedicate lui Iosif Vulcan și alte cărți vechi. O prezență cu totul deosebită în Casa Memorială este cea a vechiului iconostas sfințit de Fericitul Episcop al Oradiei Valeriu Traian Frențiu, în 1933, la Holod, care a fost recuperat și restaurat după ce a fost lăsat în paragină pe parcursul represiunii comuniste.
„De astăzi înainte, Holodul, Bihorul și România deopotrivă se îmbogățește cu un obiectiv cultural și muzeal care cinstește memoria familiei Vulcan, a episcopului Samuil Vulcan, a preotului Nicolae Vulcan – tatăl lui Iosif Vulcan și a omului de cultură Iosif Vulcan. Datorită acestuia a fost posibilă conservarea identității naționale și a limbii române de-a lungul secolului al XIX-lea și începutul de veac al XX-lea în Imperiul Habsburgic și Austro-Ungar, într-un context politic apăsător din perspectiva identității naționale și a limbii române.” – a spus în cuvântul de deschidere pr. Ioan Tătar, inițiator al proiectului de restaurare și transformare a Casei Memoriale „Iosif Vulcan” de la Holod. „Cu o conștiință națională vie, un om cu credință puternică, cu iubire față de aproapele – a mai spus părintele Tătar – Iosif Vulcan a instituit Revista «Familia», promovând cultura și valorile morale, precum și talentele poetice și literare ale vremii. Până astăzi, în cinstea lui Iosif Vulcan, existau un muzeu și un Colegiu Național la Oradea care îi poartă numele, o Școală Gimnazială în comuna Holod, un muzeu privat în Șinca Veche (lângă Brașov) în satul din care familia Vulcan a plecat, străzi care îi poartă numele, iar de acum înainte în comuna Holod, este această Casă Memorială a lui Iosif Vulcan, locul în care el s-a născut, a făcut primii pași, a rostit primele cuvinte…”. Mulțumind întâi de toate Domnului pentru că s-a dus la sfârșit acest obiectiv, pr. Tătar și-a exprimat recunoștința față de toți cei care au contribuit la realizarea lui.
Doamna Rodica Indig a moderat discursurile invitaților prezenți la inaugurare, subliniind că acest loc – Casa Memorială „Iosif Vulcan” – se dorește a fi o reconfigurare pentru generațiile mai tinere, a rolului pe care avocatul, publicistul, prozatorul, academicianul și omul de cultură Iosif Vulcan, l-a jucat în consolidarea unității culturale a românilor prin Revista „Familia”, unde debuta în 1876 cu poezia „De-aș avea…” marele poet național Mihai Eminescu, cel căruia Iosif Vulcan îi schimba numele din „Eminovici” în „Eminescu”.
Pe lângă aceasta, scriitorul, eseistul și cercetătorul Florin Ardelean, a subliniat adevărata contribuție a lui Iosif Vulcan și dimensiunea sacrificială acestuia, despre care se vorbește prea puțin:
„Iosif Vulcan a ales calea cea grea, a ales Calvarul. Putea să aibă o carieră strălucită în cultura maghiară, putea să fie avocat așa cum a dorit tatăl său, putea să aibă o viață împlinită în huzur. Însă, a ales drumul greu, a ales să fie cel care reprezintă un popor – poporul român, care atunci era marginal în Ungaria și aproape umilit. A ales calea sacrificiului de sine – un lucru extrem de rar în rândul intelectualilor. (…) a fost «nașul literar» al lui Mihai Eminescu, însă nu pentru aceasta este atât de important, poate nici pentru că l-a debutat pe poetul național. Iosif Vulcan este important în cultura română pentru că a creat un monument în cultura română: Revista «Familia»! Imaginați-vă într-un imperiu străin – Imperiul Austro-Ungar – să apară o revistă în limba română timp de 42 de ani (din 1865 până în 1850 la Pesta, din 1880 până în 31 decembrie 1906 la Oradea). Aceasta, în contextul în care reviste de cultură în Regatul României apăreau câteva luni, un an sau doi, nu mai mult. Acest monument înseamnă un lucru extraordinar: a fost cultivată «conștiința națională» despre care vorbea studenților săi români la Budapesta (…)prin care a salvat limba română. Și, cel mai important poate, este că această Revistă a hrănit generația Marii Uniri. Iosif Vulcan este un precursor al acesteia (…).”
La rândul său, domnul Săsărean Sandu-Felician, primar al comunei Holod, a mulțumit pentru prezența domniilor lor Arina Moș, senator de Bihor, și a domnului Dumitru Țiplea, fost prefect al județului, la acest „eveniment cultural cu o conotație istorică foarte importantă pentru comunitatea” din Holod care întotdeauna l-a prețuit pe acest „mare fiu al satului”. Domnul Săsărean Sandu și-a exprimat speranța ca prin inaugurarea Casei Memoriale „Iosif Vulcan”, comuna Holod să fie pus pe harta cultural-turistică a României și să fie stabilit un parteneriat sustenabil al Primăriei Holod cu reprezentanți ai orașului maghiar Leta Mare (Létavértes) prezenți la deschidere, și Episcopia Greco-Catolică de Oradea.
„Personalitatea lui Iosif Vulcan face ca noi să ne adunăm aici și să ne gândim cu deosebită bucurie că tot ce a lăsat el, cu atâta perseverență și generozitate a lăsat de fapt Familiei Naționale, căreia a considerat că doar cultura și credința îi poate reda adevărata demnitate” – a spus la rândul său domnul dr. Florin Vulcan, care alături de soția sa, dr. GenicaVulcan, au întemeiat la Șinca Veche (lângă Brașov) Muzeul privat „Iosif Vulcan”, pe locul unde s-a născut tatăl lui Iosif Vulcan. Domnia lui și-a manifestat bucuria de a fi prezent la acest moment deosebit de important și a rememorat istoria familiei Vulcan din sec. al XVII-lea, de la Mihai Vulcan, bunicul episcopului Samuil Vulcan, până la pr. Nicolae Vulcan, care a păstorit parohia greco-catolică din Holod timp de 13 ani.
Conceptul Casei Memoriale „Iosif Vulcan” de la Holod i se datorează domnului Prof. Aurel Chiriac, care a coordonat științific aceste proiect alături de Iacinta Chiriac, muzeograf al Muzeului Țării Crișurilor. „A fost o onoarea să mă ocup de acest centru muzeal și pentru faptul că am reușit să facem dreptate, să spunem adevăruri istorice care până acum nu au fost spuse deloc sau au fost spuse în șoaptă” – a subliniat domnul Chiriac la inaugurarea Casei Memoriale de la Holod, făcând referință la reconstituirea vechiului iconostas prezent aici, sfințit de Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu (1933), care în 1986, când s-a repictat biserică din Holod a fost scos și lăsat în paragină. Descriind apoi celelalte încăperi, coordonatorul științific consideră că „cel mai important lucru este sala de clasă reconstituită, care ne aduce aminte că în 1782, la un an după ce ținutul Holodului a intrat pe domeniul Episocpiei Greco-Catolice de Oradea, s-a creat prima școală care, așa cum spun documentele, era destinată «pentru a învăța copii de aici cetitul». Această sală de clasă aduce aminte deopotrivă că în jurul anului 1900, ASTRA Transilvania a ținut conferințe probabil chiar în această casă, cu diverse subiecte importante pentru a crea conștiința națională.”
La final, Preasfinția Sa Virgil Bercea a mulțumit tuturor celor care s-au implicat pentru realizarea Casei Memoriale „Iosif Vulcan” de la Holod, mărturisind că am fost părtași la un moment deosebit în care „Iosif Vulcan se întoarce la Holod”. Eparhul de Oradea a subliniat importanța oamenilor cu suflet care duc mai departe astfel de proiecte pe care Episcopia Greco-Catolică de Oradea le susține – aici, la Holod, ca și la Casa Memorială „Iuliu Maniu” de la Bădăcin – manifestându-și totodată bucuria de a vedea dorința de parteneriat și susținere din partea instituțiilor locale: „Aceste case memoriale nu sunt doar locuri istorice care ne aduc aminte de trecut, ci sunt puncte care redau esența a ceea ce suntem noi astăzi și ne creează o perspectivă. Dacă reușim să înțelegem aceste obiective culturale, muzeale, științifice în această manieră, cu adevărat ele au valoare! Suntem fii ai acestei țări, cu toții, să știm că suntem astăzi aici pentru a fi continuatori și a le deschide o perspectivă generațiilor viitoare!” – a încheiat Preasfinția Sa, adresând tuturor invitația de a vizita Casa Memorială „Iosif Vulcan” de la Holod, deschisă de acum publicului larg.
În cadrul aceluiași eveniment inaugural, au rulat trei clipuri documentare realizate în cadrul proiectului Memoria Orasului (Iosif Vulcan, Nicolae Vulcan, Iosif Vulcan și locul nașterii sale), proiect finantat de Municipiul Oradea.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic susținut de Alexandrina Chelu-Schorr și Florian Chelu Madeva, cunoscuți artiști orădeni, care au însoțit publicul prezent în a vizita pentru întâia oară încăperilor pline de frumos și cult ale Casei Memoriale „Iosif Vulcan” de la Holod, unde se respiră din nou bunătatea și căldura casei de odinoară…
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi