Mă rog împreună cu dumneavoastră ca pe acest pământ românesc comuniunea între creștini să devină mai frumoasă și mai concretă: a spus mons. Andrea Bruno Mazzocato, arhiepiscop emerit de Udine (Italia), la finalul vizitei Înalt Preasfinției Sale în România, desfășurată în perioada 19-26 august a.c.. Mai mult decât un simplu turist, considerându-se „un creștin al singurei Biserici – al lui Cristos”, ÎPS Mazzocato a vizitat Moldova, Bucovina și Eparhia Greco-Catolică de Oradea. Aici, ca oaspete al Preasfinției Sale Virgil Bercea, a vizitat bisericile din Oradea, parohiile greco-catolice din: Beiuș, Pocola și Calea Mare, Centrul Rezidențial „Casa Frențiu” și Centrul „Maria Rosa” din Oradea ale Caritas Eparhial Oradea. Duminică, 25 august 2024, a concelebrat împreună cu episcopul greco-catolic de Oradea Sfânta Liturghie arhierească, în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” Oradea, alături de un sobor de preoți din Oradea și din diaspora. Cu această ocazie, PSS Virgil Bercea și-a manifestat bucuria de a-l avea în mijlocul comunității pe mons. Andrea Bruno Mazzocato, apropiat binefăcător al Eparhiei de Oradea.

În semn de recunoștință, Preasfinția Sa Virgil i-a oferit arhiepiscopului emerit o cruce pectorală, mulțumindu-i totodată pentru susținerea misiunilor românești la Udine și Friuli, dieceze unde își desfășoară activitatea mai mulți preoți greco-catolici.

La rândul său, ÎPS Andrea Bruno Mazzocato, a mulțumit Preasfinției Sale Virgil pentru darul primit și pentru ospitalitate, secretarului episcopal ipod. Eugen Ivuț, pr. Vasile Barbolovici care l-a însoțit și tuturor celorlalți preoți pe care i-a întâlnit în aceste zile, pentru zâmbetul și dragostea cu care l-au întâmpinat. Arhiepiscopul emerit de Udine s-a rugat la Sfânta Liturghie pentru episcopul de Oradea, preoții, diaconii, credincioșii Eparhiei și a ținut cuvântul de învățătură.

În mod particular, doresc să aduc la această Sf. Liturghie mulțumire pentru această vizită, să mulțumesc pentru că am putut să vin în patria dumneavoastră și să fiu astăzi la Oradea. Pentru mine a fost un mare dar de la Domnul și Îi mulțumesc pentru Harul Domnului pe care mi l-a dat. Această vizită, dorită de multă vreme, a fost o mare ocazie de a cunoaște România și de a intra puțin în istoria voastră, în tradiția voastră creștină. Umblând prin țara dumneavoastră, am văzut semne mari ale credinței acestui popor. Pentru toate acestea, Îi mulțumesc Domnului” – a spus mons. Andrea Bruno Mazzocato, la începutul Sfintei Liturghii.

Un gând important pentru Înalt Preasfinția Sa, care și-a încheiat vizita în România în dimineața zilei de 26 august a.c., a fost acela de a fi trăit această vizită în țara noastră nu doar ca simplu turist, ci ca un creștin al Bisericii:

Chiar dacă locuiesc la 1000 km distanță, m-am simțit în totalitate în singura Biserică a lui Cristos,  bogată în multe diversități creștine. M-au impresionat încercările la care a fost supusă aici Biserica Română-Unită cu Roma, Greco-Catolică, și mărturia a episcopilor martiri ai acestei Biserici. Am respirat comuniune, chiar dacă în diversitatea tradițiilor creștine. Acestea nu ne despart, ci ne unesc și fac mai frumoasă această singură Biserică, a lui Cristos. Am înțeles că această comuniune, a presupus de multe ori suferință, de aceea mă rog și eu ca și dumneavoastră, ca în acest pământ românesc comuniunea între creștini să devină mai frumoasă și mai concretă. Pentru a crea această comuniune, stâlpul nostru comun este Cristos, cu moartea și învierea Sa, pe care o celebrăm la fiecare Sfântă Liturghie. Aceasta ne face să ne simțim curajoși și uniți totodată, chiar dacă, din păcate nu lipsesc nici astăzi încercările Bisericii.

ÎPS Andrea Bruno Mazzocato a evidențiat toate acestea prin Evanghelia duminicală din calendarul bizantin (Mt 14,22-34), în care a fost narat episodul umblării lui Isus pe mare. „Tututor, inclusiv apostolilor, chiar și lui Petru le-a fost frică – a subliniar arhiepiscopul emerit. Dar furtuna s-a terminat când Petru se apropie și se agață de Isus. Cu Isus, se întoarce liniștit în barcă – simbol al Bisericii. Nu trebuie să fie ne frică, ci să rămânem uniți în aceeași credință: a lui Isus Cristos. Acest lucru face ca Biserica că fie vie în toate locurile Pământului.

Apoi, când barca a ajuns la port, apostolii au coborât cu Isus și i-a trimis peste tot să predice Evanghelia. Acesta cred că este a doua misiune principală la care sunt chemați toți creștinii. Prima este aceea de a rămâne uniți lângă Isus, iar a doua să Îl mărturisim și să Îl vestim tuturor, în așa fel încât cât mai mulți să aibă speranță și să creadă în Cristos.”

***

Mons. Andrea Bruno Mazzocato, arhiepiscop mitropolit emerit de Udine, s-a născut la San Trovaso di Preganziol pe 1 septembrie 1948. A urmat studiile la Seminarul Diecezan din Treviso și a fost hirotonit preot pe 3 septembrie 1972. Între 1972 și 1977 și-a desfășurat activitatea vicar parohial la S. Martino di Lupari. În același timp, a obținut Licența în Liturgie Pastorală la Institutul de Liturgie Pastorală din Santa Giustina (Padova). Ulterior, a obținut Licența în Teologie Dogmatică la Facultatea Teologică din Milano.

Din 1977 până în 2001 a fost profesor de Teologie Dogmatică la Studiul Teologic al Seminarului din Treviso, predând și la Studiul Teologic „San Massimo” al Fraților Conventuali din Padova și la Institutul Superior de Științe Religioase. Între 1977 și 1986 a fost îndrumător spiritual la Seminarul Major Diecezan. Din 1987 până în 1994 s-a ocupat de formarea clerului tânăr, ca delegat episcopal. În 1990 a fost numit pro-rector al Seminarului Minor din Treviso și apoi, în 1994, rector al Seminarului Episcopal. Mons. Mazzocato a fost ales la scaunul episcopal din Adria-Rovigo pe 11 octombrie 2000 și a fost consacrat episcop în Catedrala din Treviso pe 9 decembrie 2000 de mons. Paolo Magnani, episcop de Treviso, mons. Antonio Mistrorigo, episcop emerit de Treviso, și mons. Martino Gomiero, episcop emerit de Adria-Rovigo. Transferat la scaunul episcopal din Treviso pe 3 decembrie 2003, a primit această Dieceză pe 18 ianuarie 2004. În 2009 a fost numit arhiepiscop mitropolitan de Udine.

În urma acceptării dimisei datorate limitei de vârstă, pe 23 februarie 2024, Papa Francisc l-a numit administrator apostolic al Arhidiecezei de Udine, după numirea mons. Riccardo Lamba ca nou arhiepiscop.

Biroul de Presă EGCO