În Protopopiatul de Zalău, la parohia greco-catolică „Sf. Petru și Pavel”, peste 90 de copii din oraș au participat în perioada 8-14 iulie a. c. la Tabăra Bucuriei. O inițiativă a preoților parohiilor greco-catolie din oraș – pr. Daniel Bertean și pr. Ciprian Robotin, împreună cu surorile Congregației „Preasfânta Inimă a lui Isus” din Zalău, care a dorit să ofere copiilor o alternativă bogat spirituală și culturală pe parcursul vacanței mari. Celebrarea zilnică a Sfintei Liturghii, cântece, jocuri, meditații biblice și multă creativitate au animat fiecare zi din săptămâna petrecută împreună cu peste 20 de volutari. La inițiativă, pentru o zi, au avut prilejul de participa și părinții, care au petrecut împreună cu cei mici momente pline de bucurie sufletească. În cadrul Taberei Bucuriei, un moment deosebit a fost pelerinajul de sâmbătă, 13 iulie a.c., la Casa Memorială Iuliu Maniu de la Bădăcin. Aici, o minunată coincidență, i-a adus pe copiii din Zalău împreună cu alți tineri din parohiile greco-catolice Bocșa, Bobota și Păușa, care au făcut drumul pe jos de la Bocșa lui Simion Bărnuțiu la Bădăcinul lui Iuliu Maniu, însoțiți de preoții parohi – pr. Gui Florian, pr. Orest Nechita, respectiv pr. Radu Puie. Cu toții au fost animați de aceeași dorință: de a-și cunoaște înaintașii și de a le păstra memoria vie, oricând, căci istoria nu pleacă de fapt niciodată în vacanță… La Casa Memorială Iuliu Maniu de la Bădăcin, cei prezenți au celebrat sâmbătă, 13 iulie a.c., o Sfântă Liturghie celebrată de pr. Nicolae Bodea, protopop de Șimleu, lângă mormintele familiei Maniu din Dealul Țarinei de la Bădăcin. Au luat apoi prânzul împreună și au participat la o lecție de istorie deschisă, animând acest loc memorial cu prezența lor plină de candoare și bucurie.
Bocșa lui Simion Bărnuțiu, Bobota și Bădăcin sunt trei localități simbol ale județului Sălaj. De aceea, pentru al șaselea s-a organizat pelerinajul „Să ne cunoaștem înaintașii”, un proiect inițiat de pr. Cristian Borz, custode al Casei Memoriale Iuliu Maniu, împreună cu cele trei parohii din protopopiatul de Șimleu mai sus citate, realizat anul acesta în colaborare cu Consiliul Judeţean Sălaj.
Este vorba de un pelerinaj de aproximativ 11 km, care reface drumul pe care Simion Bărnuțiu îl făcea atunci când mergea la Bădăcin. Se pornește de la mormântul lui Simion Bărnuțiu aflat în biserica din Bocșa și se ajunge la mormântul-simbol al lui Iuliu Maniu, de la Bădăcin. După ce ajung la Bădăcin, an de an este dezvoltată o temă în cadrul vizitei Casei Memoriale.
Anul acesta, la comemorarea a 160 de ani de la moartea lui Simion Bărnuțiu, fiind totodată 13 iulie a.c. – ultima zi de libertate pentru Iuliu Maniu, s-a vorbit despre arestarea Sfinxului de la Bădăcin împreună cu Corneliu Coposu, pe 14 iulie 1947, împreună cu alți lideri ai Partidului Național Țărănesc. Un moment deloc de trecut cu vederea, care a amintit copiilor și tinerilor cât este de important un ideal, trăit în credință, consecvență și perseverență.
„Scopul proiectul este de a le oferi o alternativă copiilor și tinerilor – spune pr. Cristian Borz după această zi plină de oaspeți la Casa Iuliu Maniu – de a-i scoate din casă, din fața calculatorului și a telefonului, de a-i scoate în natură, de a face mișcare. Un drum de 11 km, pe parcursul căruia pelerinii se roagă, iar ajungând în comunitate pelerinajul devine o mărturie dată de acești tineri. Apoi, sigur, este lecția de istorie pe care încercăm de fiecare dată să o oferim copiilor și tinerilor, dar nu numai lor – tuturor celor care participă la acest proiect. Este foarte, foarte important să știm că acești oameni, la un moment dat au avut de ales: Corneliu Coposu, Iuliu Maniu ar fi putut să părăsească țara, au avut această posibilitate, fost chiar invitați să plece. Ei însă, au rămas, conștienți fiind că pentru unul putea să fie «ultima zi de libertate» așa cum s-a întâmplat pentru Iuliu Maniu sau începutul unui lung șir de suferințe petrecute în închisorile comuniste și chiar după aceea, pentru Corneliu Coposu (urmărit până în 1990)”.
În cadrul lecției deschise de istorie s-a subliniat cum memoria este și un act de dreptate. „Acestor oameni nu li s-a făcut dreptate niciodată – continuă pr. Cristian Borz –, dar nici nu cred că ei au avut nevoie de așa ceva, însă noi aducându-ne aminte de ei, ținem flacăra memoriei aprinsă și este totodată un mod de a le face dreptate, oarecum…”.
În zilele noastre, marcate de viteză, tehnologie și un prezent trăit hiper-conectați la gadgeturi, este foarte important că sunt copii, tineri și părinți care își doresc să participe la astfel de inițiative, fie tabere de vară la umbra unei biserici sau pelerinaje pe jos către o destinație elocventă, interesați de rădăcinile propriei istorii și seva propriei culturi, care, mai mult ca orice instrument modern poate inspira un timp de calitate petrecut în vacanță, marcat de idealuri mărețe și o adevărată bucurie suflească. Casa Iuliu Maniu de la Bădăcin vă așteaptă să îi treceți pragul!
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi