Cu prilejul sărbătorii Bunei Vestiri din acest an, sunteți invitați să participați duminică, 24 martie 2024, de la ora 19.00, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, la Concertul de muzică sacră „Bucură-te cea plină de har!” susținut de Corul „Buna Vestire – Francisc Hubic”, al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, dirijat de lect. univ. dr. Radu-Ioan Mureşan.

Concertul de muzică sacră cuprinde un repertoriu din literatura muzicală internațională și națională, alcătuit din 12 piese mariane (închinate Sfintei Fecioare Maria) și dorește să marcheze împreună cu publicul orădean sărbătoarea onomasticii acestui cor cu o bogată activitate liturgic-pastorală în parohiile Bisericii Greco-Catolice din țară și din diaspora. Vor fi interpretate piese în limba română, opere ale unor cunoscuți compozitori greco-catolici, ca de exemplu Francisc Hubic și Valentin Timaru, precum și piese specifice tradiției muzicale occidentale, alături de alte surprize ale serii. Corul „Buna Vestire – Francisc Hubic”, condus de maestrul lect. univ. dr. Radu-Ioan Mureşan, este format din iubitori ai muzicii și ai Bisericii, provenind din diferite domenii profesionale, mulți dintre ei absolvenți ai Facultății de Teologie Greco-Catolică a Universității Babeș-Bolyai, departamentul Oradea.

Muzica, limbajul frumosului, este „unealta”, posibilitatea survenirii adevărului în imanența noastră, în raza obișnuitului nostru, este modul imediat de a ne cuceri inimile, de a ne sensibiliza urechea pentru a auzi glasul chemării Frumosului – spune maestrul Radu Mureșan – mărturisind că de câțiva ani a încercat să organizeze un concert cu ocazia acestei sărbători căreia Corul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea are bucuria de a-i purta numele. Corul „Buna Vestire – Francisc Hubic” dorește să spună publicului orădean că „suntem «aici» și «acum» pentru dumneavoastră!”, considerând că salutul Sfintei Fecioare Maria reiterat an de an de sărbătoarea Buna Vestire  este „salutul bucuriei răscumpărării noastre în Cristos Cel întrupat pentru a se lăsa modelat și a modela în același timp «Glasul» Bisericii”. Maestrul Radu Mureșan subliniază că interpretările corului pe care îl conduce „creionează în mod tainic fizionomia interiorității fiecărui credincios, o fizionomie a experienței spirituale individuale și ecleziale deopotrivă, o fizionomie înțeleasă ca «loc» teologic în care se revelează ca într-o dialectică a vizibilului și invizibilului de dincolo de lume, percepția realității lui Dumnezeu venind la noi, activ în noi și prin noi, atrăgându-ne la sine într-o comuniune, o prietenie, adică într-un a fi unul pentru celălalt”.

Rostul Corului Buna Vestire – Francisc Hubic „este acela de a întruchipa vocea orantă a episcopului Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, de a fi «glasul» însuflețitor al liturghiilor credincioșilor în actul de mulțumire și laudă a lui Dumnezeu, de a cultiva ethosul – modul de a fi în credință – al credincioșilor, de a prezerva o frumoasă tradiție liturgică locală și a o ancora în tradiția liturgică a Bisericii Române Unite, de a cinsti și cultiva tradiția corală greco-catolică, cu o adâncă reverberație în sufletele credincioșilor orădeni și nu numai”.

Biroul de Presă EGCO