Documentarul „VALERIU TRAIAN FRENȚIU – FERICIT” proiectat sâmbătă, 28 octombrie a.c., pe Palatul Greco-Catolic din Oradea, în cadrul comemorării a 75 de ani de la desființarea Bisericii Greco-Catolice din România, pe 28 octombrie 1948, a fost primul din seria de trei scurtmetraje istorice realizate până acum de Episcopia Greco-Catolică de Oradea prin departamentul Cultural. Lansat pe 1 iunie 2020, la un an de la vizita Papei Francisc în România, când Succesorul lui Petru i-a ridicat la cinstea altarelor pe Fericiții Episcopi Români Martiri Greco-Catolici – Vasile Aftenie (+1950), Valeriu Traian Frențiu (+1952), Ioan Suciu (+1953), Tit Liviu Chinezu (+1955), Ioan Bălan (+1959), Alexandru Rusu (+1963) și Iuliu Hossu (+1970) – în cadrul Sfintei Liturghii pontificale celebrată pe Câmpia Libertății din Blaj (2 iunie 2019). Filmul s-a bucurat de peste 80 000 de vizualizări on-line doar în primul an de lansare. Anul acesta, în cadrul evenimentului „Noaptea Arestărilor” 2023, a fost proiectat în Piața Unirii din Oradea, pentru întreg publicul orădean aflat în seara zilei de sâmbătă, 28 octombrie a.c., lângă Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Proiecția a fost posibilă cu sprijinul Oradea Heritage.
La solicitarea și cu binecuvântarea Preasfinției Sale Virgil Bercea, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a dorit prin acestscurt material să țină vie amintirea episcopului Valeriu Traian Frențiu care a păstorit vreme de peste două decenii și jumătate Eparhia de Oradea. Au fost, pe de o parte, ani buni, de înflorire a Bisericii Greco-Catolice, dar și ani în care s-a suferit, ani de martiriu și jertfă.
„A fost o sarcină dificilă să sintetizăm în câteva cuvinte, să transpunem în câteva minute, o viață de apostolat în slujba Bisericii, o viață de ctitor, o viață de mecena, dar și mai greu, o viață de martiriu. Am ales acele fotografii, din câte s-au mai păstrat după tăvălugul comunist, care să marcheze cel mai bine principalele momente din viața marelui ierarh: anii de formare, anii de episcopat la Lugoj și Oradea, de administrator apostolic, dar și principale realizări: renovarea catedralelor, construirea de noi biserici și case parohiale, Stațiunea Stâna de Vale, Pio Romeno, Academia Teologică și clădirea Seminarului, Școala Normală, viața pastorală. Sunt fragmente sincopate dar care reașază principale momente din viața și activitatea marelui păstor. De asemenea, ne-am îngrijit ca imaginile și cuvintele alese să fie puternice, să creeze spațiu în sufletul și mintea noastră. Ne-am dorit ca acestea să fie mai puțin despre locuri, cât mai mult despre oameni. Despre Ei, aceste modele, aceste coloane ale Bisericii. Firește, nu am epuizat tot materialul fotografic și de arhivă. Doar că selecția am gândit-o în perspectiva unui tot vizual cât mai coerent.
Coloana sonoră este realizată folosind două piese de muzică corală ale compozitorului Francisc Hubic : «Floricica» și «Cuvine-se cu adevărat» (fragment din Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur). Alegerea a fost motivată de faptul că episcopul Valeriu Traian Frențiu a susținut introducerea muzicii corale acompaniată de orchestră în serviciul liturgic, l-a susținut pe compozitorul Francisc Hubic. Mulțumim Corului Național de Cameră Madrigal-Marin Constantin pentru că ne-au dat acordul să folosim inegalabila lor interpretare.”, spune doamna Rodica Indig, consilier cultural al EGCO și coordonator al realizării documentarului «Valeriu Traian Frențiu, Fericit».
Argument la realizarea acestui documentar
„Astfel, am dorit prin acest scurt documentar, să spunem lumii și Fericitului Episcop Valeriu Traian că nu a fost uitat, că Biserica lui, realizările Preasfinției Sale, moștenirea lăsată în Eparhia Greco-Catolică de Oradea, sunt vii, sunt continuate și puse în slujba și lumina Adevărului. Îi mulțumim bunului Dumnezeu că am putut duce la capăt acest proiect închinat unuia dintre cei mai mari oameni ai Eparhiei de Oradea și primului care a fost ridicat la rangul de Fericit, intrând în cinul sfinţilor. Îi mulțumim Preasfinției Sale Virgil Bercea, succesor al Fericitului Valeriu Traian Frențiu, pentru tot suportul, grija și încrederea acordate!”.
Nu în ultimul rând, departamentul Cultural al EGCO mulțumește întregii echipe care a lucrat cu acribie la realizarea : pr. Claudiu Ardelean (voce), ipod. Eugen Ivuț, Ovi D. Pop, Constantin Demeter pentru documentare fotografică și film, doamnei Andra Aron (montaj) și cu reverență doamnei Otilia Bălaș, de pie memorie, care a scris textul.
„Ne aplecăm cu venerație mulțumind Fericiților Episcopi Greco-Catolici Martiri pentru tot ceea ce ei ne-au dăruit: această «prețioasă moștenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate și milostivire», cum spunea Sfântul Părinte Papa Francisc în România”. și Nu în ultimul rând – conchide doamna Rodica Indig – „sperăm că Fericitul Valeriu Traian Frențiu ne privește din Cer, în vesmânt de lumină și ne binecuvântează. Pe noi pe toți, dar și orașul Oradea, în care petrecut mai bine de un sfert de secol…”.