Sâmbăta și duminica viitoare, pe 21-22 octombrie a.c., vor avea loc la Bocșa (jud. Sălaj) mai multe evenimente prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la sfințirea bisericii greco-catolice „Sf. Maria și Dreptul Simeon”, pe 24 octombrie 1943. Edificiul bisericii din Bocșa este un monument istoric, în interiorul căruia se află mormântul lui Simion Bărnuțiu și a lui Alimpiu Barbulovici. Aniversarea din acest an, prima de acest gen după retrocedarea lăcașului de cult, va fi îmbogățită de o sfințire de icoane, un simpozion aniversar și prima Sfântă Împărtășanie a copiilor din parohie. Evenimentul se încadrează totodată în anul aniversării a 75 de ani de la desființarea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.
Sâmbătă, 21 octombrie a.c., de la ora 10.30 va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească de Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop al Eparhiei de Oradea, și PSS Claudiu Pop, episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla. După Sfânta Liturghie va avea loc o sfințire de icoane și un simpozion aniversar dedicat bisericii. A doua zi, duminică, 22 octombrie a.c., sub apanajul aceleiași aniversări a 80 de ani de la sfințirea lăcașului de cult, sărbătoarea comunității greco-catolice din Bocșa va continua cu o Sfântă Liturghie, de la ora 09.00, în cadrul căreia trei copii din Bocșa și Bobota vor primi prima Sfântă Împărtășanie.
Pr. Orest Nichita, administrator parohial al parohiilor greco-catolice din Bocșa și Bobota, ne spune că la 8 decenii de la sfințirea bisericii din Bocșa vor fi prezenți aici doi ierarhi greco-catolici, urmașii celor doi episcopi care au sfințit acest lăcaș de cult: Fericitul Valeriu Traian Frențiu, care a sfințit piatra de temelie, și Fericitul Iuliu Hossu, care a sfințit biserica în 1943, o perioadă în care ierarhul de atunci al Eparhiei de Oradea Mare, Preasfinția Sa Valeriu Traian Frențiu, se afla în exil în urma Dictatului de la Viena.
„Peste ani – subliniază pr. Nichita – ne-am gândit să fie prezenți urmașii lor, PSS Claudiu Pop, episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, respectiv PSS Virgil Bercea, episcop de Oradea Mare. Este prima aniversare de la sfințire, căci de când a fost retrocedat lăcașul de cult, în 2010, nu s-au făcut astfel de celebrări.
La simpozionul aniversar, istoricul Marin Pop va ține un discurs despre cum a fost construită biserica greco-catolică din Bocșa, iar pr. Valer Părău, protopop de Zalău, va vorbi despre Alimpiu Barbolovici – Vicar foraneu al Silvaniei – care este înmormântat alături de Simion Bărnuțiu în cripta bisericii Sf. Maria din Bocșa. Pr. Ciprian Robotin va vorbi despre denunțarea concordatului cu Vaticanul care a dus la suprimarea Bisericii Greco-Catolice, iar doi laici – fiul preotului care a făcut trecerea în 1948 și un urmaș, nepotul pr. Simeon Barbolovici, paroh când a fost sfințită biserica – vor da mărturie. Evenimentul de sâmbătă, 21 octombrie a.c., va fi transmis de Radio Maria România.
Sunteți așteptați cu drag la sărbătoarea aniversării a 80 de ani de la sfințirea bisericii greco-catolice din Bocșa!
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi