Duminică, 25 iunie 2023, în localitate Bădăcin, a avut loc evenimentul sfințirea Crucii dedicată lui Iuliu Maniu din Dealul Bădăcinului și la lansarea volumului „Iuliu Maniu, politică și morală”, activitate organizată sub egida Consiliului Județean Sălaj, de Parohia Greco-Catolică Bădăcin și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj,

După Sfânta Liturghie de la Biserica Greco-Catolică Bădăcin, un grup de preoți în frunte cu părintele protopop greco-catolic de Șimleu Silvaniei, Nicolae Bodea, a sfințit Crucea pe care Iuliu Maniu a ridicat-o în 1933, în Dealul Bădăcinului, acolo unde ilustrul om politic se oprea pentru rugăciune ori de câte ori revenea pe plaiurile natale. Crucea a fost restaurată în 2023 – Anul Maniu, la împlinirea a 150 de ani de la nașterea lui Maniu, respectiv 70 de ani de la tragicul său sfârșit în temnița comunistă de la Sighetu Marmației.

Un detașament de militari ai Regimentului 69 Artilerie din Șimleu Silvaniei a constituit garda de Onoare. Un grup de pelerini sosiți pe jos din Bocșa lui Simion Bărnuțiu, unchiul lui Iuliu Maniu, a fost întâmpinat și salutat de cei prezenți, numeroși localnici și invitați

După slujba de sfințire au luat cuvântul: părintele Nicolae Bodea, protopopul Șimleului; Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj; Boncidai Csaba, primarul Comunei Pericei și părintele Cristian Borz, parohul Bădăcinului.

După sfințirea Crucii lui Iuliu Maniu, evenimentul a continuat la Casa Memorială, unde a fost lansată cartea „Iuliu Maniu, morală și politică”, autori Cristian Borz și Ana-Maria Borz.

Au luat cuvântul: dr. Corina Bejinariu, manager al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău; dr. Marin Pop, șef secție Muzeografie-muzee locale în cadrul M.J.I.A.Z; Daniel Săuca, manager al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj; Cristian Borz și Ana-Maria Borz, autori.

Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic realizat de Ansamblul folcoric „Datini”, grup de dansuri, traditii si obiceiuri al Parohiei „Andrei Muresanu” din Cluj-Napoca.

Ana Borz