Marți, 30 mai 2023, Pr. Dr. Coriolan Mureșan, responsabilul cu pastorația greco-catolicilor de limbă română din Dublin, Irlanda, a susținut o prelegere în cadrul programului „Semestrul Ecumenic” cu titlul „The Greek-Catholic Church. Identity and Mission in Nowadays Romania” („Biserica Greco-Catolică. Identitate și Misiune în România de azi”).

Conferinta a prezentat specificitatea Bisericilor Orientale Catolice, diferența dintre rit și Biserica sui iuris, un scurt istoric al greco-catolicismului românesc din Ardeal, elemente identitare, misiunea Bisericii Greco-Catolice în contextul de astăzi. A fost ultima prelegere din anul universitar în curs în cadrul acestui program iar pentru studenții „Semestrului Ecumenic” a fost a doua ocazie de a întâlni Biserica Greco-Catolică din România, după ce în data 20 aprilie 2023 au vizitat Blajul și s-au întâlnit cu Preasfințitul Dr. Cristian Crișan, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș.

Programul „Semestrul Ecumenic” derulat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu sub coordonarea Prof. univ. dr. Ștefan Tobler, oferă cursuri destinate studenților sau clericilor catolici și protestanți în principal din mediul germanofon (Austria, Germania, Elveția), care caută o experiență ecumenică timp de un semestru, întâlnind și aprofundând realitatea multi-confesională ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică și protestantă a Transilvaniei.

Dr. Alexandru-Marius Crișan

„Lucian Blaga” University of Sibiu
Review of Ecumenical Studies; Mitropoliei 30, 550179 Sibiu, Romania