Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți, 22 martie 2022, că a vorbit la telefon cu Papa Francisc, spunându-i Sfântului Părinte că s-ar bucura de medierea Vaticanului pentru a pune capăt suferinței din țara sa. Scriind pe Twitter în 22 martie, Zelenski a declarat că i-a vorbit Papei „despre situația umanitară dificilă și despre blocarea coridoarelor umanitare de către trupele rusești”. Președintele ucrainean a mai spus că „rolul de mediator al Sfântului Scaun pentru a pune capăt suferinței umane ar fi apreciat” și i-a mulțumit Papei „pentru rugăciunile pentru Ucraina și pentru pace”.

Zelenski a făcut referire la convorbirea sa cu Papa Francisc și în cadrul unui discurs ținut în fața parlamentului italian pe 22 martie. Vorbind prin intermediul unei legături video, președintele ucrainean a spus că a vorbit cu Papa, care a spus „cuvinte foarte importante”. Președintele a declarat că Sfântul Părinte i-a spus: „Înțeleg că vă doriți pacea. Înțeleg că trebuie să vă apărați, soldații și civilii își apără țara, fiecare apără”. „Iar eu i-am răspuns”, a amintit Zelenski, că „poporul nostru a devenit armată când a văzut ce rău face inamicul lor, ce devastare a lăsat”. Zelenski a spus că în conflictul cu Rusia, cel puțin 117 copii au fost uciși, mii au fost răniți, zeci de mii de familii au fost distruse și milioane de case au fost abandonate. „Și toate acestea au pornit de la o singură persoană”, a spus el.

Andrii Yurash, ambasadorul Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun, a vorbit de asemenea marți, pe Twitter, despre conversația dintre Papa și președinte. Yurash a descris convorbirea telefonică, despre care a spus că a avut loc în dimineața zilei de 22 martie, ca fiind un „nou gest vizibil de sprijin” pentru Ucraina. Conversația a fost „foarte promițătoare”, a comentat ambasadorul, adăugând că Papa Francisc a spus că se roagă și că face tot posibilul pentru a ajuta la a se pune capăt războiului. Potrivit lui Yurash, Zelenski i-a repetat Pontifului invitația de a vizita Ucraina. Papa Francisc a mai vorbit cu Zelenski în cadrul unei convorbiri telefonice din 26 februarie, la două zile după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina vecină, lansată de președintele Vladimir Putin.

Sursa: catholica.ro