În aceste clipe cumplite pentru capitala Ucrainei, împreună cu Andrea Riccardi și Comunitatea Sant’Egidio, lansăm următorul manifest – deschis adeziunii tuturor – cu propunerea de a se ajunge la o încetare imediată a focului și de a proclama urgent Kievul „oraș deschis”:

Un Apel pentru salvarea Kievului

Kiev, o capitală de trei milioane de locuitori, în Europa, este astăzi un câmp de luptă. Populația civilă, neajutorată, trăiește într-o stare de pericol și teroare, în timp ce găsește refugiu în adăposturi subterane. Cei mai slabi, de la bătrâni la copii și până la persoanele fără adăpost, sunt și mai expuși. Există deja primele victime în rândul civililor.

Kiev este un oraș care reprezintă un mare patrimoniu cultural. Nu ne putem gândi la cultura europeană, la istoria Europei fără Kiev, așa cum nu ne putem gândi la cultura rusă, la istoria Rusiei, fără Kiev. Orașul, printre atâtea monumente, găzduiește locuri care fac parte din patrimoniul umanității.

Kiev este un oraș-sanctuar pentru atâția creștini, în primul rând pentru creștinii ortodocși din toată lumea. La Kiev a început povestea de credință a popoarelor ucrainean, bielorus și rus. La Kiev s-a născut monahismul ucrainean și rus. Marea mănăstire a lavrei grotelor de pe coline, care domină marele fluviu Nipru, este un loc sfânt și milenar de pelerinaj și de rugăciune. Kiev este un oraș prețios pentru întreaga lume creștină
Destinul Kievului nu îl lasă indiferent pe cel care, din Orient și din Occident, privește cu pasiune și implicare orașul și oamenii acestuia. După Sarajevo, după Alep, nu putem asista din nou la asediul unui mare oraș.

Locuitorii Kievului cer o zvâcnire de umanitate. Patrimoniul său cultural nu poate fi expus riscului de a fi distrus. Semnificația sacră a Kievului pentru lumea creștină cere respect. Îi rugăm pe cei care au putere de decizie să se abțină de la folosirea armelor la Kiev, să declare încetarea focului în oraș, să proclame Kievul ”oraș deschis”, să nu lovească locuitorii acestuia cu violența armelor, să nu cotropească un oraș asupra căruia stau îndreptați ochii întregii omeniri. Fie ca această alegere să însoțească reluarea unei căi de negociere pentru a se ajunge la pace în Ucraina.

Andrea Riccardi
Comunitatea Sant’Egidio

Articol original: https://www.santegidio.org/pageID/30284/langID/it/itemID/46781/Andrea-Riccardi-Comunità-di-Sant-Egidio-Un-appello-per-il-cessate-il-fuoco-e-perchè-Kiev-sia-proclamata-città-aperta.html