Începând cu 1 octombrie, Vaticanul va cere tuturor vizitatorilor și personalului să prezinte un certificat care să ateste că au fost vaccinați împotriva Covid-19, s-au vindecat de coronavirus sau au fost testați negativ de boală. În baza unei ordonanțe publicate astăzi, 20 septembrie, pentru a intra pe teritoriul Vaticanului, turiștii și alți vizitatori, angajații și oficialii vor fi obligați să prezinte un certificat Covid digital sau pe hârtie, emis de Vatican sau de o altă țară. Președintele Statului Vatican, Cardinalul Giuseppe Bertello, a emis ordonanța la cererea Papei Francisc, care a cerut „să se ia toate măsurile adecvate pentru a preveni, controla și combate urgența de sănătate publică actuală în Statul Vatican”.

În contextul noilor prevederi, catolicii care participă la celebrările liturgice din Vatican vor fi excepția de la regulă. Credincioșilor li se va permite accesul la Liturghie „pe perioada strict necesară desfășurării ei”, respectând totodată regulile de distanțare și purtarea măștii. Pașaportul privind vaccinarea, numit în Italia „Pașaportul Verde”, necesită dovada vaccinării împotriva Covid-19, dovada recuperării după Covid-19 în ultimele șase luni sau dovada unui test recent negativ Covid-19. Pe 17 septembrie, guvernul italian a aprobat o extindere a Pașaportului Verde, făcându-l obligatoriu pentru toate locurile de muncă private și publice, începând cu 15 octombrie. Angajații care nu au permisul, ar putea fi suspendați fără plată sau ar putea fi obligați să plătească o amendă de până la aproximativ 1.500 de euro.

De la 1 august, Italia a cerut certificatul de vaccinare pentru a putea intra în anumite locuri interioare, cum ar fi restaurantele și muzeele, iar din septembrie permisul a devenit necesar și pentru călătoriile în interiorul țării. Certificatul de vaccinare era deja necesar pentru anumite locuri de muncă, cum ar fi spitalele și școlile. Ordonanța care prevede vaccinarea împotriva Covid-19 pentru vizitatorii și angajații Statului Vatican a fost semnată pe 18 septembrie, a doua zi după ce guvernul Italiei a extins mandatul de vaccinare în sectorul public și privat. Jandarmii Vaticanului vor fi responsabili, potrivit ordonanței, pentru verificarea certificatelor de vaccinare la intrările pe teritoriul Vaticanului. Ordinul spune că Papa Francisc, într-o întâlnire din 7 septembrie cu președintele Cetății Vaticanului, Cardinalul Bertello, „a afirmat că este necesar să se asigure sănătatea și bunăstarea comunității care lucrează, respectând demnitatea, drepturile, și libertatea fundamentală a fiecărui membru”.

De la 1 octombrie, Pașaportul Verde va fi necesar pentru a putea intra, ca turist, în Bazilica San Pietro. În Italia, multe dintre bisericile catolice istorice care percep tarife de la turiști pentru intrare au impus deja Pașaportul Verde. Din august, dovada vaccinării împotriva coronavirusului sau un test negativ Covid-19 este necesar pentru turiștii care doresc să viziteze Domul din Florența, Bazilica San Marco din Veneția și multe dintre cele mai renumite Catedrale catolice din Italia. Dintre sutele de biserici din Roma, doar Panteonul a cerut Pașaportul Verde pentru turiști. Panteonul, care a fost transformat în Bazilica Santa Maria ad Martyres în secolul al VII-lea, nu cere însă certificatul pentru intrarea la Liturghii.

Sursa: catholica.ro