Papa Francisc a declarat luni că Arhiva Secretă a Vaticanului își va schimba titlul în Arhiva Apostolică a Vaticanului, pentru a evita asocierile negative care însoțesc interpretarea modernă a cuvântului „secret”. Într-o scrisoare apostolică emisă în regim motu proprio la 28 octombrie, Sfântul Părinte a stabilit ca „de acum încolo, actuala Arhivă Secretă a Vaticanului, fără să se schimbe ceva în identitatea, structura și misiunea ei, să fie numit Arhiva Apostolică a Vaticanului”.
Această schimbare, a scris Papa, dorește să evite asocierile cu interpretarea cuvântului „secret”, care în loc să denote ceva „privat”, a spus el, „și-a asumat sensul negativ de ascuns, de ceva ce nu este dezvăluit și este rezervat câtorva”. Pontiful a adăugat că această interpretare este „complet opusă la ceea ce a fost întotdeauna și intenționează să fie Arhiva Secretă a Vaticanului”. Este vorba de un sector din Vatican care a păstrat, de la începutul secolului al XVII-lea încoace, documente și cărți cu importanță istorică și culturală pentru Biserică și pentru lume. A pornit de la arhivele private ale Papei. Din 1881, arhiva este deschisă, la cerere, cercetătorilor calificați.
Colecția a început să fie numită „Arhiva Secretă” în jurul mijlocului secolului al XVII-lea, amintește Papa Francisc și aceasta doar pentru a indica faptul că era o „arhivă privată, separată, rezervată Papei”. Această schimbare a numelui „evidențiază legătura strânsă a Scaunului Roman cu arhiva, un instrument indispensabil al ministerului petrin”, a spus Sfântul Părinte, mai subliniind că acest nou titlu evidențiază și asemănarea cu Biblioteca Apostolică a Vaticanului în dependență de Pontiful Roman. Cercetarea în cea care va fi numită de acum Arhiva Apostolică a Vaticanului este gratuită și este deschisă personalului calificat, cu o diplomă universitară de cinci ani sau echivalentă, implicat în cercetări științifice. Accesul este însă permis doar pentru documentele mai vechi de sfârșitul pontificatului Papei Pius al XI-lea, adică dinainte de februarie 1939. Papa Francisc a afirmat în scrisoarea sa apostolică că, începând cu 2 martie 2020, va extinde accesul până la sfârșitul pontificatului Papei Pius al XII-lea, ce a avut loc în octombrie 1958.
Schimbarea titlului arhivei a fost ceva sugerat de personalul arhivei, de unii Episcopi și de „cei mai apropiați colaboratori” ai săi, a explicat Papa. A menționat că arhiva a fost numită mai întâi „Archivum Novum”, apoi „Archivum Apostolicum”, iar în sfârșit, începând din 1646, „Archivum Secretum”. „Atâta timp cât a fost clară legătura strânsă dintre limba latină și limbile care au derivat din ea, nu a fost nevoie de explicații sau justificări pentru acest titlu de Archivum Secretum”, a susținut el. Dar „cu schimbările semantice care au avut loc în limbile moderne și în culturile și sensibilitățile sociale ale diferitelor națiuni, într-o măsură mai mare sau mai mică, termenul Secretum, legat de Arhiva Vaticanului, a început să fie înțeles greșit, primind nuanțe ambigue, chiar negative”. Papa a spus că a decis să schimbe numele, pentru că „adevăratul sens al termenului secretum” s-a pierdut și există o asociere instinctivă tot mai mare „cu conceptul exprimat de cuvântul modern ‘secret’, în unele zone și medii”.
„Experiența istorică arată că fiecare instituție umană, care a apărut chiar cu cele mai bune protecții și cu speranțe solide și bine fondate de progres, atinsă în mod fatal de trecerea timpului, tocmai pentru a rămâne fidelă sieși și scopurilor ideale ale naturii ei, percepe nevoia nu de a-și schimba aspectul, ci de a transpune în diferitele epoci și culturi propriile ei valori inspiratoare și de a face acele actualizări convenabile și uneori necesare”, a scris Pontiful.
Sursa: https://www.catholica.ro