În noaptea de 28-29 octombrie 1948, cei şapte Episcopi greco-catolici (Ioan Suciu, Valeriu Traian Frenţiu, Alexandru Rusu, Iuliu Hossu, Vasile Aftenie, Ioan Balan, Tit Liviu Chinezu) au fost arestaţi în locurile unde se aflau. În acelas timp au fost arestati si canonicii, protopopii, profesorii de telogie. În al 71-lea an de noaptea arestărilor, episcopii martiri au fost acum invocaţi ca Fericiţi ai Bisericii şi, alături de ei, toţi mărturisitorii Evangheliei din timpul prigoanei comuniste.

La Oradea, evenimentul a fost marcat luni seară printr-o veghe la Biserica „Sfântul Gheorghe”, de data aceasta mai aparte, a spus, pentru EGCO, părintele Anton Cioba, Rectorului Seminarului Greco-Catolic din Oradea: „Anul acesta, Noaptea arestărilor episcopilor greco-catolici martiri a fost celebrată într-un mod aparte. Ne-am bucurat de prezenţa în mijlocul nostru a PS Virgil Bercea, păstorul nostru, alături de un grup de preoţi, laici şi un numeros grup de tineri. În Biserica Seminarului am avut şi bucuria de a venera moaştele fericiţilor martiri: Card. Iuliu Hossu, Ep. Vasile Aftenie, Ep. Ioan Bălan şi Ep. Valeriu Traian Frenţiu. De asemenea, dacă în cadrul celebrărilor din anii trecuţi am aprofundat personalităţile martirilor prin citirea biografiilor lor, a unor texte extrase din memoriile lor sau a unor filme documentare, anul acesta, personalităţile fiecăruia dintre ei au fost evocate prin rugăciunile adresate lor, în cadrul acatistului Fericiţilor Episcopi martiri. În rugăciunea Acatistului, sunt invocaţi ca mărturisitori al libertăţii şi al milostivirii.”

În cuvântul său din Biserica „Sfântul Gheorghe”, episcopul Virgil Bercea a spus: „Această seară de octombrie a fost una tragică. Episcopii noştri au fost arestaţi din toate locurile. E foarte greu de imaginat această realitate, mai ales pentru voi, care sunteţi tineri. Aceşti episcopi au suferit până la moarte. Episcopul Iuliu Hossu a sintetizat foarte bine, spunând: Credinţa noastră este viaţa noastră! Reuşim să recunoaştem şi noi categoric această calitate de creştini în orice lucru pe care îl facem, în orice loc am fi?”