Un important pion în domeniul tehnologiei contemporane se alătură apelului pentru o etică care să reglementeze Inteligența Artificială (IA): astfel anunță Academia Pontificală pentru Viață și Fundația RenAIssance din cadrul aceluiași dicaster, la finalul unui eveniment desfășurat la Roma, în cadrul căruia gigantul multinațional din Statele Unite specializat în furnizarea de echipamente de rețea, a semnat documentul prin care se solicită o abordare etică a noilor tehnologii. Delegația a fost primită în Vatican și de Papa Francisc.
„Suntem foarte bucuroși că Cisco s-a alăturat Apelului de la Roma pentru că este o companie care joacă un rol crucial ca partener tehnologic în adoptarea și implementarea inteligenței artificiale (IA), oferind competențe pentru infrastructură, securitate, protecția datelor și a sistemelor IA. De astăzi privim cum toate acestea pot însă să crească pentru a adăuga la angajamentul deja existent al companiei dialogul despre principiile etice ale apelului de la Roma («Rome Call»). Acestea sunt cuvintele rostite de arhiepiscopul Vincenzo Paglia, președintele Academiei Pontificale pentru Viață și al Fundației RenAIssance, comentând evenimentul de pe 24 aprilie a.c., care l-a văzut pe Chuck Robbins, CEO-ul Cisco System Inc., semnând Apelul de la Roma pentru Etica Inteligenței Artificiale („Rome Call for AI Ethics”).
„Când în anul 2020, pentru prima dată, am propus atenției mondiale necesitatea și urgența de a solicita o etică în proiectarea algoritmilor care stau la baza inteligenței artificiale, am înțeles imediat că era un moment potrivit”, a continuat mons. Paglia. „Astăzi știm că IA nu mai este un subiect de sector, iar reflecția asupra eticii dezvoltării sale este mai urgentă ca niciodată. Această o demonstrează noua semnătură a Apelului de la Roma”.
Evenimentul de semnare a documentului, deja semnat de corporații tehnologice internaționale precum Microsoft și IBM, de instituții precum FAO, de numeroase universități din întreaga lume, de companii și de persoane fizice, precum și de reprezentanții celor trei religii abrahamice (creștini, musulmani și evrei), a avut loc pe 24 aprilie 2024 la Roma.
„Inteligenta artificială schimbă radical lumea noastră, prezentând oportunități mari, dar și noi provocări. Timp de aproape 40 de ani, Cisco a construit rețelele care conectează oamenii și organizațiile din întreaga lume. Astăzi construim infrastructurile critice și soluțiile de securitate care vor alimenta revoluția IA”, a declarat Chuck Robbins, președintele și CEO-ul Cisco.
„Principiile Apelului de la Roma sunt în concordanță cu convingerea Cisco că tehnologia trebuie construită pe o bază de încredere la cele mai înalte niveluri, în scopul promovării unui viitor inclusiv pentru toți”. Ceremonia de semnare a Apelului de la Roma a fost urmată de o audiență la Papa Francisc, în Vatican, în cadrul căreia Sfântul Părinte a primit delegația.
Actualul Suveran Pontif le transmitea la începutul acestui an (ianuarie 2024) semnatarilor Apelului de la Roma pentru etica inteligenței artificiale că „suntem cu toții conștienți de modul în care inteligența artificială este din ce în ce mai prezentă în fiecare aspect al vieții de zi cu zi, atât în plan personal, cât și social. Ea afectează modul în care înțelegem lumea și pe noi înșine. Inovațiile din acest domeniu fac ca aceste instrumente să fie din ce în ce mai decisive în activitatea umană și chiar în deciziile umane”. Precuparea pentru acest subiect a fost recurentă în mesajele Papei Francisc, începând cu Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii din prima zi a anului 2024, precum și Mesajul pentru Ziua Comunicațiilor Sociale 2024, care se va celebra pe 12 mai a.c., având ca temă „Inteligența artificială și înțelepciunea inimii: pentru o comunicare pe deplin umană”.
La încheierea evenimentului de semnare a Apelului de la Roma, pr. Paolo Benanti, profesor emerit de Etică a Tehnologiilor la Universitatea Pontificală Gregoriană, director științific al Fundației RenAIssance și membru al Grupului Consultativ privind Inteligența Artificială al Națiunilor Unite, a declarat: „Unul dintre elementele fundamentale pentru a aborda transformările IA este abilitarea capacităților sale, care avansează rapid și transformă multe domenii. Pentru a abilita capacitățile IA în mod etic, este necesar să acționăm în mai multe direcții: dezvoltarea seturilor de date de dimensiuni mari, de înaltă calitate și imparțiale pentru a antrena modelele de facilitare a accesului la infrastructura informatică; dezvoltarea competențelor în domeniul IA; stabilirea cadrelor de guvernare pentru gestionarea dezvoltării IA; și asigurarea că sistemele IA sunt transparente, responsabile și aliniate cu valorile umane. Semnarea de astăzi a Apelului de la Roma pentru Etica Inteligenței Artificiale de către Cisco reprezintă un pas înainte în acest proces, datorită angajamentului organizației de a gândi într-o perspectivă de sus în jos (top-down), de a avea o guvernare proactivă și de a gestiona riscurile, precum și o perspectivă lărgită asupra impactului transformativ al IA în industrii și în societate.”
***
Apelul de la Roma pentru Etica IA (www.romecall.org) este un document creat și promovat de Academia Pontificală pentru Viață, iar mai târziu de Fundația RenAIssance (înființată special de Papa Francisc) care solicită o abordare etică a inteligenței artificiale. Semnat inițial de Microsoft, IBM, FAO și de Ministerul Inovației din Guvernul italian, la 28 februarie 2020, Ideea din spatele acestul Apel este aceea de a promova un sentiment de responsabilitate comună între organizații, guvernele internaționale, instituții și sectorul privat, într-un efort de a crea un viitor în care fiecare individ poate beneficia de progresele tehnologice, astfel încât
progresul tehnologic să garanteze respectul pentru demnitatea fiecărui individ și Casa noastră comună. Investind într-un nou algoritm, semnatarii se angajează să urmeze principiile Apelului de la Roma, dictate în termeni de: transparență, incluziune,responsabilitate, imparțialitate, fiabilitate, securitate și confidențialitate.
Înființată pe 12 aprilie 2021 de Papa Francisc, cu personalitate juridică canonică publică, Fundația RenAIssance are sediul în Vatican, la Academia Pontificală pentru Viață, fiind un instrument al acesteia. Fundația, fără scop lucrativ, își propune să susțină reflecția antropologică și etică asupra noilor tehnologii în viața umană, promovată de Academia Pontificală pentru Viață. Pentru a-și atinge aceste obiective, Fundația RenAIssance își propune, de asemenea, să încurajeze inițiativele științifice și colaborările cu diversele organisme internaționale, state suverane, universități, centre de cercetare, companii private și publice care dezvoltă activități, servicii și studii în domeniul inteligenței artificiale pentru a promova Apelul de la Roma pentru Etica IA.
Academia Pontificală pentru Viață – Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi