„Suntem aici din nou, pentru că El, Cristos este cu noi. A făcut-o odată pentru totdeauna, dar întotdeauna înseamnă întotdeauna și, de aceea, poartă mereu crucea din nou, crucea Lui, crucea noastră a tuturor, crucea tuturor celor care suferă, crucea celor mai puțin vinovați, crucea celor mai nevoiași și de asemenea crucea tinerilor…”: au spus participanții la Calea Crucii animată de tineri, desfășurată duminică, 21 aprilie a.c., la Sanctuarul Eparhial „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea. La invitația pr. paroh Iulian Robu și a fraților franciscani care își desfășoară aici misiunea, tinerii Eparhiei de Oradea au reiterat și în acest an, în a cincea duminică a Postului Mare, drumul Crucii. La inițiativă au participat zeci de tineri din mai multe grupuri parohiale și asociații, însoțiți de preoții parohi, respectiv îndrumătorii spirituali: Grupul Allegria și Oratoriul ,,Sf. Francisc din Assisi” de la Mănăstirea Franciscană „Maica Domnului” Oradea, Oratoriul Don Orione Oradea, parohia greco-catolică din Sărsig, grupul de tineri din parohia „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Sântandrei, parohia „Sf. Treime” din Nufărul, tineri de la Catedrala „Sf. Nicolae” Oradea, membri ai asociației Ziléos și elevi ai Liceului Greco-Catolic din Oradea. Aceștia, au condus, pe rând, cele 14 stațiuni ale devoțiunii Căii Sfintei Cruci. La momentul de rugăciune a participat și Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, pr. Vicar General Mihai Vătămănelu, care s-au rugat împreună cu tinerii, părinții, credincioșii Mănăstirii Franciscane, preoții, persoanele consacrate și numeroși copii prezenți la inițiativă. Calea Sfintei Cruci a tinerilor s-a desfășurat pe esplanada din fața Sanctuarului Eparhial, urmând traseul în curtea Mănăstirii Surorilor Misionare ale Patimilor lui Isus din imediata apropiere, în fața Mănăstirii Franciscane și în jurul Sanctuarului Eparhial.
Tinerii au avut ocazia să rememoreze patimile Mântuitorului Nostru Isus Cristos pe Golgota, de la osândirea Sa la moarte până la punerea Sa în mormânt, prin prisma propriei persoane, luând parte la o devoțiune pregătită special pentru ei. În cadrul acesteia, meditațiile fiecărei stațiuni au încercat sa readucă în viața tinerilor de astăzi valoarea inestimabilă a Celui care a murit pentru noi.
„E dureros că în lumea de astăzi din ce în ce mai puțin tinerii conștientizează drumul Crucii parcurs de Isus pe Golgota…” – spune Fr. Mihai, subliniind că prin această inițiativă s-a dorit pregătirea sufletească pentru sărbătoarea apropiată a Paștilor din calendarul bizantin, dar totodată conștientizarea importanței Patimilor lui Cristos în viața noastră, bucurându-se de o participare numeroasă.
De la Judecata lui Pilat care poate fi înțeleasă în analogie cu judecata tinerilor despre care se spun atât de multe lucruri negative astăzi, la batjocura, palmele și injuriile lui Isus, pe care mulți tineri le pot trăi chiar pe platformele sociale care le animă singurătatea, la căderile tinereții sau grija mamei prezentă ori nu în viața lor, tinerii de astăzi caută de fapt adevăratul sens al Crucii:
„Cum caută ei ajutor! Cât de mult o caută! E adevărat, poate nu-l caută acolo unde este adevăratul ajutor. Pentru că ceea ce caută în plăcere este un aparent ajutor pentru a suporta povara vieții, poate nu este altceva decât un cireneu care îi ajută să suporte greutatea crucii. Dar din moment ce acel ajutor nu este autentic, greutatea îi apasă complet și sunt tineri, care caută să vadă dacă vine cineva să-i ajute să-și ducă singurătatea sau tristețea sau cele mai dureroase amintiri sau problemele de familie sau rănile sufletești sau lipsa lor de dorinței de a trăi sau amărăciunea ei sau viciile şi erorile ei. Dar nu sunt mulți care le vin în ajutor. Nu sunt mulți cireneeni. Și singurul care i-ar ajuta cu adevărat și și-ar da viața pentru ei nu este cel pe care îl caută și de aceea, din moment ce nu îl caută, nu îl primesc și nu îl lasă să-i ajute să-și poarte crucea, dar El, Isus, așteaptă cu răbdare.”
Tinerii de astăzi caută deopotrivă pe cineva care să le șteargă chipul pe care, nu de puține ori, se văd amprente profunde ale durerii, singurătății, autosuficienței, bucuriilor de moment sau plăcerilor superficiale, de fapt răni ale fricii și neputinței. Purtându-le flacăra aprinsă a credinței, dincolo de orice recădere în păcat, una dintre dorințele cele mai profunde ale tinerilor este aceea de a întâlni persoane care să-i acompanieze, să-i mângâie, atunci când simt nevoia să plângă: „Doamne Isuse, Tu care ne-ai învățat să fim conștienți că trebuie să avem milă de noi, deschide-ne ochii nu ca să plângem mai mult, ci ca să vedem adevărul și văzându-l să facem ceea ce e nevoi pentru a ne vindeca pe noi înșine și pe cei din jurul nostru.”
Prietenia, goliciunea, curiozitățile lumii de astăzi, vulgaritatea sau oboseala vieții tinerilor au fost de asemenea reflectate prin meditațiile Căii Sfintei Cruci, purtată în sintonie și cu trăirea Sfintei Fecioare Maria, în brațele căreia a fost încredințată viața fiecărui tânăr.
„Dragi tineri, ascultați vocea Celui Prea Iubit, ascultați chemarea celui ce vă iubește cu adevărat. Pentru El, voi nu sunteți simple etichete, pentru El sunteți persoane adevărate. Fiecare dintre voi a fost creat după chipul și asemănarea Sa, cu lumina Lui, cu al său Cuvânt creator în voi, cu o strălucire în interior, strălucirea lui Dumnezeu, cu o viață care nu se stinge, chemată la veșnicie. Nu pierdeți cursul vieții, căutați libertatea autentică. Nu vă lăsați înșelați, căutați libertatea autentică, adevărul. Voi sunteți frumoși și buni. Asta pentru că pentru că voi ați plantat în profunzimea sufletului vostru o grădină secretă frumoasă, unde locuiește Cel Iubit, unde locuiește Domnul. Ascultați dragi tineri. S-a ridicat, s-a trezit și vine în fața voastră și strigă: «Lazăre, ieși afară!» Și în acel moment, dacă doriți cu adevărat, puteți veni la viață, puteți trăi.”
A fost parcurs astfel drumul Crucii, pe care îl mai avem încă de parcurs fiecare dintre noi… Însă tinerii trebuie să știe că dacă Isus îi însoțește, pot parcurge mai bine orice experiență: „Trăgând linie, știm că El este Calea, Adevărul și Viața. Tinerii nu sunt singuri. Niciodată nu au fost. Dumnezeu este bucuros și tânăr! Isus este însăși tinerețea. Este plinătatea vieții, dreaptă și victorioasă. Este tânăr, chiar mai mult, El este dulce și delicat, la înălțimea unui copil!”, s-a spus la final, invitați fiind toți cei prezenți să simtă îmbrățișarea Domnului, primind asupra lor toată binecuvântarea Sa iubitoare!
În perioada Paștilor de care ne mai desparte puțină vreme „Lumina Învierii să ne călăuzească pașii, iar Cristos cel înviat să ne inspire în a rămâne statornici pe Cale” (Fratele Mihai)
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi