Vă susțin din tot sufletul și vă încurajez să aveți tăria de conștiință ca să spuneți ceea ce ne învață Mântuitorul: «ceea ce este ‘da’ să fie ‘da’, ceea ce este ‘nu’ să fie ‘nu’», mai ales pentru voi, dar inclusiv în contextul societății în care trăim. Aveți o chemare extraordinar de mare din partea Domnului, percepeți și înțelegeți această chemare și fiți contemporani cu lumea în care trăiți pentru a înțelege, a discerne și a vedea lucrurile bune. Așa să vă ajute Bunul Dumnezeu și Maica Sfântă!”: a spus Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea la Sesiunea de comunicări științifice studențești, organizată în perioada 12-13 aprilie 2024 de Asociația Studențească „Coriolan Tămâian” din Oradea, în parteneriat cu Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi: Grigore, Vasile și Ioan” și Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca – Departamentul Oradea. Desfășurat în Aula Magna a Seminarului Teologic orădean, simpozionul studențesc a găzduit 19 prezentări studențești pe marginea unei teme cu deosebită relevanță pentru zilele noastre: „Identitatea Omului în secolul al XXI-lea”.  La eveniment au luat parte studenți ai diferitelor domenii socio-umane, teologi, preoți formatori și spirituali, cadre didactice universitare, dar și jurnaliști interesați de problematicile abordate. Acestora li s-au alătura nenumărații participanți din spațiul online care au avut oportunitatea de a urmări LIVE întregul eveniment

Exprimându-și bucuria pentru alegerea acestei teme provocatoare, eparhul de Oradea i-a îndemnat pe studenții teologi să aibă capacitatea de a vedea tot ceea ce se întâmplă în lume și de a ști să aleagă, oferind răspunsuri ferme, în Lumina Evangheliei. În deschiderea din acest an, PS Virgil Bercea a reiterat două subiecte de care Biserica Catolică este preocupată în prezent: inteligența artificială și demnitatea persoanei.

În legătură cu prima dintre acestea, pe marginea căreia a fost susținută la simpozion lucrarea „Problemele secolului al XXI-lea. Reprezintă inteligența artificială (IA) o amenințare pentru individ?” (Mihai Anita Tereza, Universitatea „ Babeș- Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, departamentul Cluj-Napoca), Preasfințitul Virgil a spus că „nu putem să trăim într-o lume în care se merge tot mai mult spre IA, iar Biserica să rămână separată de această problematică. Din contră, trebuie ca teologi și studenți să încercăm să vedem cât de mult teologia reușește să dea un răspuns la ceea ce astăzi se întâmplă în lume. Sunt lucruri reale care se întâmplă, în fața cărora teologii sunt invitați să reitereze ceea ce este etic și ceea ce nu poate fi acceptat de Biserică. Care este răspunsul teologiei? Care este răspunsul filosofiei la această problematică? Zice Apocalipsa: „Dorim moartea, să nu putem muri” sau „Am greșit atunci, ajutați-mă să mor!”.

Celui de-al doilea argument de interes actual al Bisericii – demnitatea umană –  i-a fost dedicată cu puține zile înainte de simpozion Declarația „Dignitas infinita” a Dicasterului pentru Doctrina Credinței din Vatican, în care sunt abordate teme variate: de la război la sărăcie, de la violența împotriva migranților la violența împotriva femeilor, de la avort la maternitatea surogat și eutanasie, de la teoria genului la violența digitală.

„Alături de inteligența artificială, demnitatea infinită a persoanei umane în ultimele decenii a fost puternic rănită – dacă ne gândim la sărăcie, război, la traficul de persoane umane. Războiul – din Mila Domnului nu este în țara noastră, dar este atât de aproape. Vedem ce se petrece în Ucraina, Palestina și Israel, dar totodată ceea ce se întâmplă în Yemen, Myanmar, Siria, Nigeria și nu interesează pe nimeni. Traficul de persoane umane, avortul, ideologia genului – promovată atât de mult  mai ales în rândul tinerilor sunt lucruri extrem de grave – a subliniat PS Virgil. Totul pare că este fluid, inclusiv genul… Ca teologi, să reușim să abordăm aceste problematici în manieră critică, dar cu iubire față de societatea în care trăim. Întorcându-ne la Sfinții Părinți, vedem cu câtă profunzime au abordat problemele actuale timpurilor lor. Ca tineri studenți, să vă puneți aceste întrebări, în mod categoric!”. Violența digitală, bullyingul digital (cyberbullyingul), deep fake-news-urile, – sunt alte argumente în fața cărora Biserica trebuie să spună ceva, căci „dacă vom tăcea noi, pietrele vor striga”, a încheiat episcopul.

Pe lângă lucrările susținute atât în format fizic, cât și online, cele două zile de comunicări științifice studențești au cuprins sesiuni de conversatorium vii și roditoare, cu participanți provenind din domenii diverse – teologie, literatură, geografie, știința calculatoarelor și artă, de diferite confesiuni, din mai multe orașe ale țării și din străinătate. Printre facultățile participante s-au aflat: Facultatea de Teologie Greco-Catolică (Departamentele Oradea, Cluj-Napoca și Blaj), Facultatea de Teologie Ortodoxă, Facultatea de Litere de la Universitatea „Babeș- Bolyai” Cluj-Napoca, precum și de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din cadrul Universității din București, Facultatea de Artă, Facultatea de Geografie, Turism și Sport de la Universitatea din Oradea, Institutul Pontifical Oriental din Roma (Italia) și Facultatea de Inginerie, Matematică și Științe Computaționale de la Universitatea din Twente (Olanda).

În cadrul simpozionului studențesc au fost și diverse sesiuni de dezbateri asupra identității omului în secolul al XXI-lea și a problemelor cu care literatura, familiile, Biserica, și omul contemporan se confruntă din punct de vedere antropologic, social și teologic. Au fost abordate de asemenea teme precum: statutul Bisericilor Catolice Orientale, decăderea omului din poziția de „coroană a Creației” și modul în care aceasta poate fi redobândită cu ajutorul Lui Dumnezeu. Teme precum suferința, persistența și valoarea reperelor patristice, puterea căinței și nevoia de a redobândi spiritul de dialog, spațiile geografice identitare și identitatea în spațiul digital au condus firul roșu al celor două zile, în care nu au lipsit momentele comunitare spirituale precum: participarea la Sfânta Liturghie și Liturghia Darurilor Înainte Sfințite, celebrate în biserica seminarului orădean.

În lumea de astăzi, marcată de multe ori de consumism, nihilism, cu o tendință de globalizare, unde tehnologia este integrată din ce în ce mai mult în viața noastră, omul, ca persoană socială are nevoie să-și redefinească identitatea și să-și regăsească echilibrul, nu numai din punct de vedere social, dar și a naturii care ne înconjoară. Pentru aceasta, omul are nevoie de îndrumarea lui Dumnezeu, fiind chemat astăzi să restabilească relația cu Creatorul său. Această restabilire se poate înfăptui numai prin Isus Cristos, care prin Patima și Crucea Lui ne-a mântuit din starea noastră decăzută, iar prin Învierea Lui ne-a dăruit viața veșnică.” – subliniază studentul cancelar Levente Kovacs la finalul acestei ediții a simpozionului, care este sintetizată de studenții teologi orădeni într-un articol publicat pe pagina instituțională a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea.

„Vă așteptăm cu bucurie și entuziasm la următoarea ediție, pentru a continua această călătorie a cunoașterii și spiritualității. Lăudat să fie Isus!”

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi