«DA», promovării femeii și dreptului la viață
«NU», avortului și impunerii ideologice

În vederea votulului „Rezoluției privind includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE” (2024/2655 RSP), programat pentru 11 aprilie 2024, Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) dorește să transmită următoarea declarație, adresată membrilor Parlamentului European și cetățenilor europeni:

«Promovarea femeilor și a drepturilor lor nu are legătură cu promovarea avortului. Noi lucrăm pentru o Europă în care femeile își pot trăi maternitatea în mod liber, ca pe un dar pentru ele și pentru societate, și unde a fi mamă nu reprezintă în niciun caz o limitare pentru viața personală, socială și profesională. Promovarea și facilitarea avortului este în direcția opusă promovării reale a femeilor și a drepturilor lor.

Avortul nu poate fi niciodată un drept fundamental. Dreptul la viață este pilonul fundamental al tuturor celorlalte drepturi ale omului, în special dreptul la viață al celor mai vulnerabili, fragili și lipsiți de apărare, cum ar fi copilul nenăscut din pântecele mamei, migrantul, bătrânul, persoana cu dizabilități și bolnavul. Biserica a transmis întotdeauna această învățătură, în mod consecvent: „De aceea, trebuie afirmat cu toată forța și claritatea, chiar și în timpul nostru, că această apărare a vieții nenăscute este strâns legată de apărarea fiecărui și a oricărui alt drept al omului. Ea presupune convingerea că o ființă umană este întotdeauna sacră și inviolabilă, în orice situație și în fiecare stadiu de dezvoltare. Ființele umane sunt scopuri în sine și niciodată un mijloc în a rezolva alte probleme. Odată ce această convingere dispare, la fel dispar și fundamentele solide și de durată pentru apărarea drepturilor omului, care ar fi întotdeauna supuse capriciilor trecătoare ale puterilor care sunt” (Declarația „Dignitas Infinita” despre demnitatea umană, Dicasterul pentru Doctrina Credinței, aprilie 2024, n. 47).

Uniunea Europeană trebuie să respecte diferitele culturi și tradiții din statele membre și competențele lor naționale. Uniunea Europeană nu poate impune altora, în interiorul și în afara granițelor sale, poziții ideologice asupra persoanei umane, legate de sexualitate și gen, căsătorie și familie.

Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene nu poate include drepturi care nu sunt recunoscute de toți și care provoacă dezbinare. Nu există un drept recunoscut la avort în Dreptul european sau internațional, iar modul în care această problemă este tratată în Constituțiile și legile statelor membre variază considerabil. După cum afirmă Preambulul, Carta trebuie să respecte „diversitatea culturilor și tradițiilor popoarelor Europei”, precum și „tradițiile constituționale și obligațiile internaționale comune statelor membre”.

Aprobat de Comitetul permanent al COMECE:

✠ Mariano Crociata
Episcop de Latina (Italia), președinte
✠ Antoine Hérouard
Arhiepiscop de Dijon (Franța), prim-vicepreședinte
✠ Nuno Brás da Silva Martins
Episcop de Funchal (Portugalia), vicepreședinte
✠ Czeslaw Kozon
Episcop de Copenhaga (Scandinavia), vicepreședinte
✠ Rimantas Norvila
Episcop de Vilkaviškis (Lituania), vicepreședinte»

COMECE – Biroul de Presă EGCO