Între 5 și 6 aprilie 2024, Departamentul Oradea a Facultății de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeș-Bolyai împreună cu Institutul Evanghelic de Studii Religioase din Oradea (Str. Țepeș Vodă, nr. 26, Oradea), au organizat Conferința Internațională de Filosofia Religiei și Apologetică · Navigating Cross(Roads): Reimagining ChristianApologetics in Public Discourse (https://studiireligioase.ro/). După cum indică titlul, „Reimaginarea apologeticii creștine în discursul public”, lucrările conferinței au tratat cu profesionalism și într-o atmosferă de reală deschidere ecumenică legătura dintre discursul public al gânditorului creștin ca cetățean al lumii de astăzi, necesitatea păstrării caracterului apologetic în spiritul deschiderii spre realitățile lumii contemporane. În ambientul teologiei catolice, apologetica rigidă, a manualelor și tratatelor care se bazau numai pe pozițiile magisteriale, a fost înlocuită cu teologia fundamentală ca disciplină de frontieră (prin includerea filosofiei – teologiei – științelor pozitive în orizontul demonstrațiilor) și a dialogului (cu formele de ateism și indiferentism contemporan, cu religiile lumii, cu toate confesiunile și Bisericile creștine care împărtășesc aceleași valori în lume).
Teologia fundamentală, sub aspectul îndepărtării neînțelegerilor, se confruntă astăzi cu o cultură desacralizată într-o societate secularizată, sceptică față de posibilitatea cunoașterii lui Dumnezeu, pragmatică și din ce în ce mai lipsită de orice speranță soteriologică sau de viziune eshatologică. Ad extra teologia creștină trebuie să fie acceptată în orice demers analitic interdisciplinar prin expertiza „internă” bazată pe experiența religioasă și pe recepția reală a mesajului Evangheliei de-a lungul istoriei, în timp ce ad intra se impune „re-traducerea” printr-un aggiornamento permanent a limbajului credinței (în dimensiunea sa integrală), ceea ce impune un aspect practic, al teologiei pastorale și a deciziei existențiale de a fi creștin. Însă caracterul apologetic actualizat printr-un demers hermeneutic adecvat se concretizează prin dialog. În cadrul conferinței a participat Alister McGrath, preot anglican și unul dintre teologii irlandezi specializați în apologetică și discurs public de la catedra de științele religiei și religie din cadrul Universității din Oxford, care a prezentat legătura dintre apologetică și mărturia culturală în învățăturile lui C.S. Lewis ca reprezentant al pozițiilor occidentale și Tomáš Halik care proiectează specificul Europei Centrale și de Est.
Participanții, evanghelici, ortodocși, romano- și greco-catolici, filosofi, teologi, psihologi și publiciști activi în spațiul public media, au împărtășit rezultatele propriilor cercetări în spiritul unei recepții critice care nu poate decât să conducă la o îmbogățire reciprocă și la evoluția teologiei creștine în ansamblul ei.
Pr. conf.univ.Dr.hab. Alexandru Buzalic