„Salut cu bucurie pe Preafericirea Sa Lucian Mureşan şi pe voi toţi, credincioşi din România, care aţi dorit să vă strângeţi în jurul iubitului vostru Păstor, pe care l-am creat cardinal. Împreună cu voi salut întregul popor român şi Patria voastră, legată acum şi mai mult de Sediul Sfântului Petru! Binecuvântarea mea să vă susţină mereu”: spunea pe 18 februarie 2012, Papa Benedict al XVI-lea în Bazilica „Sf. Petru din Roma”, adresându-se Întâistătătorului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, pe care îl ridica la demnitatea de cardinal al Bisericii Catolice.

Preafericitul Lucian Mureşan devenea acum 12 ani cel de-al treilea cardinal român, după cardinalul Iuliu Hossu – numit cardinal in pectore la 28 aprilie 1969 de Papa Paul al VI-lea – şi cardinalul Alexandru Todea, creat cardinal la 28 iunie 1991 de Papa Ioan Paul al II-lea. „Aceştia au fost farurile drumului meu în bezna comunismului şi în greutăţile pe care le-a parcurs Biserica”, a spus Preasfericirea Sa pe atunci, într-un interviu pentru Radio Vatican. Pentru PF cardinal Lucian Mureșan această demnitate a reprezentat un semn al recunoaşterii importanţei Bisericii Române-Unite cu Roma şi a rolului ei în formarea conştiinţei naţionale şi în promovarea valorilor creştine în sânul neamului nostru:

„Această numire consider că este adresată în primul rând jertfei martirilor şi a întregii noastre Biserici, care au plătit cu sângele preţul fidelităţii faţă de Cristos şi faţă de Biserica Sa. Este grăitor în acest sens să ne gândim la cuvintele Papei Pius al XII-lea adresate Bisericii Greco-Catolice din România în Scrisoarea Apostolică «Veritatem Facientes» din 27 martie 1952, în plină prigoană comunistă, prin care Papa săruta în chip spiritual lanţurile celor întemniţaţi pe nedrept, episcopi şi preoţi ai acestei Biserici. Pentru mine personal este o mare onoare şi o nouă responsabilitate în sânul Bisericii noastre, dar şi al Bisericii Universale (…)”.

În cadrul Consistoriului Ordinar Public din 18 februarie 2012, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a primit din partea celui de al 265-lea Succesor al lui Petru: bereta roşie, simbol al dăruirii până la vărsarea sângelui din dragoste faţă de Biserică, inelul de cardinal, având încrustate figurile Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi o stea care o reprezintă pe Maica Domnului, precum şi decretul de numire cu numele bisericii „Sfântului Atanasie” din Roma, al cărei titular devenea ca nou cardinal. Alături de numeroase oficialități ale Statului Român și oaspeți de onoare, la eveniment au luat parte sute de pelerini români prezenţi la Roma pentru această sărbătoare. Printre aceștia, erau studenți teologi din Blaj, Oradea și Cluj-Napoca, care astăzi sunt preoți și se roagă împreună cu toți credincioșii Bisericii Greco-Catolice din România pentru Întâistătătorul lor.

Salut pelerinii de limbă română veniţi la Roma pentru Consistoriu. Rugăciunea la Mormintele Apostolilor să vă întărească credinţa şi entuziasmul de a vesti Evanghelia”, le spunea acestora în limba română Papa Benedict al XVI-lea de pie memorie, la rugăciunea „Îngerul Domnului” din Piața „Sf. Petru” de acum 12 ani.

Credincioșii, împreună cu clerul, persoanele consacrate și episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, PSS Virgil Bercea, vă doresc: Întru mulți și binecuvântați ani, Preasfericite Părinte cardinal Lucian Mureșan!

Biroul de Presă EGCO