La invitația Preasfinției Sale Virgil Bercea, pe 9 februarie 2024, s-a desfășurat la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea Întâlnirea directorilor liceelor greco-catolice și a responsabililor eparhiali ai învățământului greco-catolic. La întâlnire au luat parte 15 persoane care sunt directori de licee, responsabili eparhiali și profesori de religie greco-catolică în Eparhia de Cluj, Eparhia de Maramureș, Eparhia de București și cea de Oradea: Sr. Maria Fodaca, Pr. prof. Mihai, Groza, doamna prof. Simona Gruian, Pr. prof. Tintelecan Petrică-Daniel, Pr. Traian Cîmpean, Pr. Angel Zareski, doamna prof. Gorzo Anuța, Sr. Luminița și Sr. Claudia (CMD), doamna prof. Suciu Andreea, Pr. prof. Suciu Călin, domnul prof. Demian George, doamna Antonia Nica, viceprimar al Municipiului Oradea și profesor, domnul prof. Cristea Andrei și doamna prof. Bianca Fernea.
Sesiunile de lucru ale întâlnirii au cuprins pe ordinea de zi subiecte de actualitate precum reprezentarea învățământului greco-catolic în cadrul Secretariatului Național al Educației Catolice, idee prezentată de PSS Virgil Bercea și Sr. Maria Fodoca.
S-a discutat de asemenea despre protocolul de organizare și funcționare a învățământului teologic/confesional între culte și Ministerul Educației, o sesiune susținută de domnul prof. Cristea Andrei, director al Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea. La Oradea, începând din decembrie 2023 până acum au conlucrat la propunerea acestui protocol directorii liceelor confesionale din oraș printr-un frumos parteneriat care se dorește a fi dus mai departe.
Un argument la fel de important asupra căruia au reflectat împreună directorii școlilor greco-catolice și responsabilii cu învățământul greco-catolic au fost planurile cadru pentru învățământul vocațional teologic, prezentate la întâlnire de Sr. Maria Fodoca de la Liceul Greco-Catolic „Timotei Cipariu” din Bucureşti.
Au urmat apoi dezbateri pe următoarele teme: programele și manualele școlare pentru disciplina Religie și ora de religie în școli, întâlnirea fiind un bun prilej de organizare și lucru în echipă pentru a pregăti pe viitor materialele utile predării orei de religie în școli, de la clasele pregătitoare până la liceu, inclusiv. Legat de manualele școlare, s-a lansat un apel pe grupul profesorilor Bisericii Române-Unite în vederea formării unor echipe pentru redactarea manualelor de religie greco-catolică pentru clasele 0-VIII. Totodată s-a format o echipă care discută despre schimbările inerente pe viitor în programele școlare de la liceu pentru disciplina religie și celelalte discipline teologice.
Preasfinția Sa Virgil Bercea, coordonator al Comisiei pentru învățământ în Sinodul Bisericii Greco-Catolice, a subliniat importanța orei de religie în formarea caracterelor copiilor și tinerilor de astăzi, precum și responsabilitatea pe care o are fiecare profesor. Educația este o datorie ineluctabilă, în pofida tuturor provocărilor presante actuale, ora de religie fiind deopotrivă „o modalitate de a participa la rolul profetic pe care Isus l-a lăsat Bisericii sale și nouă, creștinilor” (Papa Francisc).
Pentru o mai bună comunicare și organizare, în cadrul aceleiași întâlniri a fost propus ca secretar al Comisiei pentru învățământ, din cadrul Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, domnul Demian Adrian George, profesor de religie la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea.
Birou Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi