După un an dedicat reflecției asupra documentelor și studiul roadelor Conciliului Vatican II, la propunerea Papei Francisc, anul 2024 va fi „Anul Rugăciunii”. Sfântul Părinte l-a anunțat duminică, 21 ianuarie 2024, în duminica a V-a a Cuvântului lui Dumnezeu din calendarul latin. Deja în scrisoarea din 11 februarie 2022, adresată pro-prefectului Dicasterului pentru Evanghelizare din Vatican, E.S. mons. Rino Fisichella, prin care încredința acestui departament organizarea Jubileului 2025, Papa scria: „mă bucur la gândul că anul care precedă evenimentul jubiliar, 2024, va putea fi dedicat unei mari «simfonii» de rugăciune.” Succesorul lui Petru ne propune în acest An al Rugăciunii „să recăpătăm în primul rând dorința de a fi în prezența Domnului, să-L ascultăm și să-L adorăm”. Prin urmare, în pregătirea Jubileului 2025 cu tema „Pelerini de speranță”, eparhiile dint toată lumea sunt invitate să promoveze centralitatea rugăciunii individuale și comunitare.

Luând-o ca învățătoare a rugăciunii pe Sfânta Fecioară Maria, „să învățăm de la ea să trăim fiecare zi, fiecare clipă și fiecare ocupație având îndreptată privirea noastră interioară spre Isus. Bucurii și tristeți, împliniri și necazuri: toate, în prezența și cu harul lui Isus, Domnul, și toate, cu recunoștință și speranță”, a mai spus Papa Francisc în deschiderea Anului Rugăciunii.

Pentru a înțelege mai bine și a redescoperi valoarea rugăciunii, dar și de a educa la rugăciune, Dicasterul pentru Evanghelizare din Vatican a pus la dispoziție câteva instrumente utile. Pe lângă cele 38 de cateheze despre rugăciune pe care Papa Francisc însuși le-a prezentat în perioada 6 mai 2020 și 16 iunie 2021, au fost publicate de Editura Librăriei Vaticanului o serie de „Notițe despre rugăciune” [it. Appunti sulla preghiera]. Sunt 8 volume menite să pună în centru relația profundă cu Domnul, prin multiplele forme de rugăciune contemplate în bogata tradiție catolică. În plus, un ajutor pastoral este disponibil online, într-o versiune digitală, pentru a ajuta comunitățile parohiale, familiile, preoții, călugării și tinerii să trăiască nevoia de rugăciune zilnică cu mai multă conștientizare.

La conferința de presă de prezentare a „Anului rugăciunii”, care s-a desfășurat pe 23 ianuarie 2024 în Vatican, E.S. mons. Fisichella a subliniat că „din punct de vedere practic nu este vorba de un An cu inițiative deosebite, ci mai degrabă, de un moment privilegiat în care să redescoperim valoarea rugăciunii, exigența rugăciunii cotidiene în viața creștină, să redescoperim cum să ne rugăm și, mai ales, cum să educăm la rugăciune astăzi, în epoca culturii digitale, astfel încât rugăciunea să fie eficace și fecundă”.

Anul rugăciunii, a mai adăugat prelatul, „nu va împiedica inițiativele fiecărei Biserici locale, fiind marcat de aspirația pe care discipolii i-au adresat-o lui Isus: «Învață-ne să ne rugăm» (Lc 11,1). Într-adevăr, avem nevoie să învățăm să ne rugăm, iar adevăratul Învățător poate fi numai Isus, Fiul lui Dumnezeu, care prin rugăciunea Tatăl Nostru a revoluționat lumea rugăciunii omenești. Motto-ul Învață-ne să ne rugăm este deja o rugăciune, care izvorăște din adâncul inimii cu dorința de a fi ascultată.”

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi