Pe 25 iunie 2023, începând cu ora 11, va avea loc sfințirea Bisericii Greco-Catolice Maghiare din Carei. Binecuvântarea ceremonială a unei biserici care a fost complet renovată în ultimii ani este un eveniment deosebit, definitoriu în viața unei comunități, dar și pentru viața mediului mai larg al acesteia.

Sfânta Liturghie precedată de slujba de sfințire va fi celebrată de Episcopul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Preasfințitul Virgil Bercea și Arhiepiscopul-Mitropolit al Mitropoliei Greco-Catolice de Hajdúdorog, Preasfințitul Fülöp Kocsis, cu concelebrarea clerului din zona. Cu această ocazie de rugăciune sunt invitați și demnitari locali, județeni și din Ungaria, totodată vor veni și pelerini din Oradea, Satu Mare, Peleș (SM).

Mai întâi va avea loc o procesiune cu moaștele care se va așeza în altar, apoi se va sfinți altarul, pereții bisericii și iconostasul nou restaurat. După aceea va începe Sfânta Liturghie, care se va incheia cu o agapă comună.

Îi invităm cu cordialitate pe toți credincioșii din Carei și din împrejurimi să-L mărească pe Dumnezeu cu o inimă recunoscătoare și î-L rugăm să binecuvânteze din belșug cu harul Său pe toți cei care au contribuit la îndeplinirea acestei sarcini înalte. Împreună, cerem ocrotirea Preasfintei Fecioare Maria, Regina Păcii, pentru poporul nostru creștin și pentru ocrotirea vieții noastre de către Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril.

„Binecuvântează, Doamne, pe toți cei care iubesc podoaba casei tale și care vor intra și se vor ruga în acest lăcaș cu frică de Dumnezeu, credință și iubire!”

Mai jos puteți citi scurta istorie a bisericii.

Din mila lui Dumnezeu s-a zidit această biserică între anii 1739-1739 când paroh era preacucernicul părinte Mikithovits Simon de administratorul domenial greco-catolic cu puteri depline, aflat în serviciul familiei Károlyi, Demeter Rácz (1706-1782) în locul bicericii vechi de lemn pentru comunitatea ruteană. Una dindtre primele cruci din fier forjat marcate cu anul 1739 se păstrează si azi în biserică. Aceasta a fost prima biserică din cărămidă din zonă, care fusese binecuvântată de către vicarul general Gergely Deskó, în timpul episcopatului lui Mihály Mánuel Olsavszky (1742-1767) în anul 1746, de Înăltarea Domnului, aceasta fiind hramul bisericii conform Sematismului Episcopiei de Muncaci.

Din secolul al XVIII-lea datează basoreliefurile din turnul central reprezentând cei patru evanghelisti, ale căror inscriptii de limbă slavonă veche au fost descoperite în timpul renovărilor din anii 2013-2014. Masa altarulul sub formă de cruce gecească si baldachinul a fost sculptat de sculptorul Eparhiei de Muncaci Molnár Demeter în anul 1838. Iconostasul a fost construit în anul 1857, fiind donat de Bródi László si sotia Kihán Mária, iar amvonul neoclasicist se datează conform semnăturii de pe el din anul 1860 realizatorul fiind M. St…. Tot din secolul XIX-lea se datează icoana altarului reprezentând Inăltarea Domnului, a cărei compozitie este identică cu cea a catedralei romano-catolice din Satu mare. Cele patru scene ale cupolei au fost pictate în anul 1888 de pictorul Fenczik Kornél din Muncaci pentru suma de 200 florini. Sub cupola bisericii, între abside se află si o criptă în care după Benedek Zoltán sunt înmormântați cuplul care a donat iconostasul.

La data de 9 iulie 1823 prin bula papală Imposita humilitati Nostrae a Papei Pius al VII-lea, parohia a fost anexată Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. În anul 1908 la cerinta credinciosilor a revenit în cadrul Diecezei de Muncaci. Acest eveniment este comemorat de placa din marmură plasată deasupra intrării de nord. Noul paroh a fost preacucernicul părinte Mitrovich Elek, al cui instalare a fost sărbătorită solemn. După înființarea Diecezei de Hajdúdorog în 1912 parohia a fost subordonată jurisdicției noului episcop, după ce parohia a concurat pentru sediul episcopiei. Pe vremea regimului comunist după 1948 a devenit ortodoxă, proprietătile au fost preluate de Biserica Ortodoxă Ucraineană, dar limba liturgică a rămas cea maghiară. După revolutie, în anul 1991 toată comunitatea a trecut înapoi la religia originală, în cadrul protopopiatului maghiar al Eparhiei Greco-Catolice de Maramures, prin preacucernicul părinte id. Pallai Béla paroh la biserica Sf. Nicolae din Satu Mare. În anul 2000 din nou a fost subordonată Episcopiei Greco-Catolice de Oradea pe vremea episcopatului PS Virgil Bercea care l-a hirotonit preot în această biserică pe noul preot Zelicskovics József.

Cu trecerea timpului biserica s-a degradat si a fost necesară o amplă renovare. Lucrările au început în anul 2006 când preot paroh era preacucernicul părinte Erdődi Endre, iar protopop Radu Filip, din ajutor financiar din Germania cu schimbarea sarpantei turnului mare si inceperea tencuielilor interioare. Între timp, în anul 2007 din mila Domnului au continuat lucrările cu noul preot preacucernicul parinte Vadas Cristian Stefan: usi, ferestre noi, incălzire în pardosea, tencuieli si zugrăveli interioare. În 2008 au urmat auritul stucaturilor de pe perete si electrificarea a două clopote. În 2009 a început procurarea tablei de cupru pentru acoperis, astfel în 2011 s-a renovat complet cupola de deasupra altarului, în 2012 turnurile dinspre fatadă. În anii 2013-2014 în cadrul unui proiect European Transfrontalier Ungaria-Romania cu titlul ”Razele Mariei” a fost învelit si turnul mare cu cupru, renovat în totalitate exteriorul, interiorul turnului mare, s-a construit o clădire anexă si trotuare din piatră naturală, executantul lucrărilor fiind firma Euras Srl din Satu Mare. Între anii 2021-2023 în ultima fază a renovării s-au renovat gardurile vechi din cărămidă, s-a restaurat iconostasul, cele două baldachine, altarul si amvonul de firma BF Restaurátor Művész Kft din Budapesta condusa de D-na restaurator Bölöni Melinda sub supervizarea D-nei restaurator Cristina Busuioc care a facut si proiectul de restaurare.