În Duminica Floriilor, Papa Francisc a spus că Isus și-a asumat în mod voluntar durerea și abandonul Patimilor și al Răstignirii Sale pentru a putea fi cu noi în orice durere sau dificultate pe care o putem experimenta. Isus „a experimentat abandonul pentru a nu ne lăsa pradă disperării, pentru a rămâne alături de noi pentru totdeauna”, a spus Pontiful în timpul Liturghiei din Duminica Floriilor din Piața San Pietro, pe 2 aprilie. „A făcut acest lucru pentru mine, pentru voi”, a spus el, „pentru că ori de câte ori voi sau eu sau oricine altcineva pare pus cu spatele la zid – și am văzut pe cineva pus cu spatele la zid – pierdut pe o alee înfundată, scufundat în abisul abandonului, absorbit într-un vârtej de «de ce-uri» fără răspuns, exista totuși o speranță…”
Pontiful a prezidat Sfânta Liturghie din Duminica Floriilor, la o zi după ce a fost externat de la Spitalul Gemelli din Roma. Papa a fost internat în spital timp de trei zile, începând cu 29 martie, pentru a fi tratat pentru o bronșită, a precizat Vaticanul. Aproximativ 60.000 de persoane au asistat la celebrarea papală, potrivit Jandarmeriei Vaticanului. În omilia sa, Papa Francisc a subliniat că, indiferent de situația de abandon în care ne aflăm, Isus este alături de noi. A mai spus că îl vom găsi pe Isus în cei care sunt abandonați, amintind de moartea, în noiembrie anul trecut, a unui om al străzii din Germania, găsit la baza unei colonade din Piața San Pietro.
Isus „vrea ca noi să avem grijă de frații și surorile noastre care seamănă cu El cel mai mult, cei care trăiesc suferințe extreme și în singurătate”, a spus el. „Astăzi, frați și surori, există popoare întregi care sunt exploatate și abandonate; săracii trăiesc pe străzile noastre și noi ne uităm în altă parte, ne întoarcem privirea; există migranți care nu mai sunt chipuri, ci numere; prizonierii sunt renegați; oameni respinși ca fiind probleme”. Papa Francisc a spus că acești oameni sunt „Cristoși” pentru noi: „oameni care sunt abandonați, invizibili, ascunși, aruncați cu mănuși albe”, cum ar fi cei nenăscuți, bătrânii izolați, bolnavii uitați, handicapații abandonați și tinerii singuri. „Isus, în abandonul Său, ne cere să ne deschidem ochii și inimile față de toți cei care se găsesc abandonați”, a spus el. Papa Francisc a intrat în Piața San Pietro în papamobil pe 2 aprilie. A fost condus până la obeliscul central pentru binecuvântarea ramurilor și proclamarea unei lecturi din Evanghelia după Sfântul Matei și cântarea Psalmului 23.
Binecuvântarea a urmat procesiunii Cardinalilor, Episcopilor, preoților, diaconilor și laicilor care purtau frunze de palmier, ramuri de măslin și așa-numitele „parmureli”, pentru a aminti de intrarea lui Isus în Ierusalim. Papa Francisc nu a mai condus procesiunea din 2019. Pentru începerea Liturghiei, Papa a fost din nou condus în papamobil de la obelisc până la altarul din fața Bazilicii San Pietro. Duminica Floriilor, numită și Duminica Patimilor, marchează începutul Săptămânii Sfinte, care va conduce la Triduumul sacru din Joia Sfântă, Vinerea Mare și Sâmbăta Sfântă, și se va încheia cu celebrarea Învierii lui Cristos, începând cu Vigilia pascală. În Duminica Floriilor, Sfânta Liturghie include citirea Pătimirii Domnului din Evanghelia Sfântului Matei. În omilia sa din 2 aprilie, Sfântul Părinte s-a concentrat asupra unui verset din Evanghelie și repetat în Psalm – strigătul de abandon al lui Isus către Tatăl: „Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?”
„’Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?’ În Biblie, cuvântul ‘a părăsi’ este puternic”, a spus Papa. A remarcat cum cineva se poate simți abandonat „în momente de durere extremă: iubirea care eșuează, sau este respinsă sau trădată; copiii care sunt respinși și avortați; situațiile de respingere, soarta văduvelor și a orfanilor; căsătoriile destrămate, formele de excludere socială, nedreptatea și opresiunea; singurătatea bolii”. „Într-un cuvânt, în ruperea drastică a legăturilor care ne unesc cu ceilalți”, a spus el. „Acolo [Isus] ne spune acest cuvânt: abandon. Cristos a adus toate acestea pe cruce; pe umerii Săi a purtat păcatele lumii. Și în momentul suprem, Isus, întâiul născut, Fiul iubit al Tatălui, a experimentat o situație complet străină de ființa Sa: abandonul, îndepărtarea de Dumnezeu.” „Dar de ce a trebuit să se ajungă la aceasta? Pentru noi. Nu există alt răspuns: noi”, a subliniat Sfântul Părinte. „El a devenit unul dintre noi până la capăt, pentru a fi complet și definitiv una cu noi.”
La finalul omiliei sale, Papa Francisc a rămas în tăcere mai bine de două minute și jumătate înainte de cântarea Crezului. Isus, a spus Pontiful, „a îndurat distanța abandonului pentru a prelua în iubirea Sa orice distanță posibilă pe care o putem simți. Pentru ca fiecare dintre noi să poată spune: în lipsurile mele – fiecare dintre voi a căzut de multe ori – și eu pot spune în lipsurile mele, în pustietatea mea, ori de câte ori mă simt trădat sau am trădat pe cineva, când mă simt dat la o parte sau am dat la o parte pe alții, sau când mă simt abandonat sau am abandonat pe alții, putem să ne gândim că Isus a fost abandonat, trădat, dat la o parte.” În eșecurile noastre, ne putem aminti că Isus este alături de noi, a spus Papa Francisc. „Când mă simt pierdut și confuz, când simt că nu pot merge mai departe, El este cu mine, este acolo. În cele o mie de accese de ‘de ce…?’ și cu multe ‘de ce-uri’ fără răspuns, El este acolo.”
La finalul Liturghiei, Papa Francisc a condus rugăciunea Angelus. Într-un scurt mesaj înainte de rugăciune, i-a invitat pe catolici să trăiască Săptămâna Sfântă „așa cum ne învață tradiția poporului sfânt al lui Dumnezeu, adică însoțindu-l pe Domnul Isus cu credință și iubire”. „Să învățăm de la Mama noastră, Fecioara Maria”, a spus el. „Ea și-a urmat Fiul cu toată apropierea inimii ei; era un singur suflet cu el și, deși nu înțelegea totul, împreună cu El s-a predat pe deplin voinței lui Dumnezeu Tatăl.” „Fie ca Sfânta Fecioară să ne ajute să fim aproape de Isus prezent în oamenii suferinzi, lepădați, abandonați. Fie ca Fecioara Maria să ne ducă de mână la Isus prezent în acești oameni”, a spus Papa. „Tuturor, drum fericit spre Paște”. Din papamobil, Sfântul Părinte i-a salutat pe cei adunați în piață și pe artera adiacentă.