A vorbi despre Iuliu Maniu este mai mult decât copleșitor! Cei 150, respectiv 70 de ani care s-au scurs de la nașterea și trecerea în veșnicie a acestei personalități nu sunt suficienți încă ca noi, cei de acum, să cunoaștem totul și adevărul! Ca om politic probabil da, în calitatea sa de președinte al PNȚ, partid de primă linie al perioadei interbelice, dar mai puține despre Maniu omul și creștinul, despre principiile și valorile pe care Iuliu Maniu le-a lăsat moștenire.
Încep cuvântul de azi printr-o scurtă biografie: Iuliu Maniu s-a născut pe 8 ianuarie 1873 la Șimleu Silvaniei, în județul Sălaj. Prin părinții săi Ioan și Clara Maniu, în Iuliu Maniu se întâlnesc trei familii greco-catolice implicate activ în mișcarea de emancipare a românilor din Ardeal, și anume: Coroianu, Bărnuțiu și Rațiu.
Urmează școala primară la Blaj, studiile liceale la Liceul Calvin din Zalău apoi, după tradiția familiei sale, Iuliu Maniu va studia dreptul la Universitățile din Cluj, Budapesta şi Viena. În 1896 obține doctoratul în drept, la Budapesta.
Revenit în Transilvania, s-a stabilit la Blaj, unde a devenit avocatul Mitropoliei Greco-Catolice, funcție pe care a deținut-o până în 1915. În același timp era și profesor de drept civil la Academia Teologică Greco-Catolică.
Devine vocea românilor din Transilvania, ca membru în comitetul de conducere al Partidului Național Român și deputat în Parlamentul de la Budapesta „unde s-a remarcat prin tonul calm, politicos, dar și prin ungureasca admirabilă”, „fiind spirit călăuzitor al frământării” înaintașilor noștri, pregătind Unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, al cărei principal artizan va fi. În perioada interbelică Iuliu Maniu a fost președinte al Partidului Național Țărănesc, poziție din care va ocupa de trei ori și funcția de prim-ministru al României Mari.
Ca om politic s-a remarcat printr-un patriotism liberal, apărător al democrației, legalist, critic al naționalismului etnocentric, al șovinismului și antisemitismului, opunându-se deportării evreilor, loial regelui Mihai.
În 1947 este arestat, judecat și condamnat la închisoare pe viață. A fost trimis la penitenciarul din Galați, apoi în 1951 a fost transferat la Sighet.
Se împlinesc azi, 5 februarie 2023, 70 de ani de când în celula sa din închisoarea deținuților politici de la Sighetul Marmației, Iuliu Maniu trecea la cele veșnice, cu aceeași demnitate care l-a caracterizat întreaga viață.
Iuliu Maniu rămâne exemplu de moralitate, dreptate, modestie, credință, măsură, echilibru, stăpânire de sine, democrație, simplitate și eleganță. Exemple în acest sens sunt multe, aleg să prezint câteva dintre ele.
Pentru majoritatea dintre noi, întrebați care este cea mai mare realizare a vieții noastre?, răspunsul ar fi probabil o realizare personală, copiii, familia, o funcție. Răspunsul lui Iuliu Maniu la această întrebare a fost: Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Marea Unire este cea mai mare realizare a noastră ca națiune! care nu ar fi fost posibilă fără determinarea și curajul lui Iuliu Maniu. ……
Nu s-a căsătorit, cele două motive sunt evidente: și-a dedicat timpul și energia poporului său și a crescut cei patru copii ai surorii Elena, rămasă văduvă.
A știut ce va urma după încheierea celui de-al doilea război mondial, știa ce înseamnă intrarea țării noastre în sfera de influență a URSS, mai ales după câștigarea alegerilor din 1946. Ar fi putut pleca, să continue lupta în afara țării. Alege să rămână, justificând:
Eu știu că toată garnitura noastră, împreună cu mine, vom muri în închisoare. Dar nu-ți dai seama că asta este datoria mea, a noastră? Este singurul lucru pe care-l mai pot face pentru poporul român acum. Să-i dau demnitatea luptei, să arăt lumii întregi că românii nu au capitulat în fața tiraniei comuniste, că au luptat până la sfârșit. Asta constituie elementul de demnitate peste care, în ziua libertății ne vom clădi viața.
Ierarhia valorilor lui Iuliu Maniu este clară: Dumnezeu, iubirea poporului român și familia.
Închei cu cele mai sincere cuvinte, cele adresate Divinității. Căci unde suntem mai curați, mai umili și mai adevărați decât atunci când suntem în fața lui Dumnezeu? Iată o parte din rugăciunea lui Iuliu Maniu:
Prea Sfântă Maria, roagă-te pentru noi, Arhanghelii Mihail și Gavril, îngeri păzitori și toate spiritele bune, rugați-vă pentru mine și pentru ai mei! Ai lui suntem toți!
Profesor Mihaela Olău – Profesor Liceul Greco-Catolic ”Iuliu Maniu”