Ziua Mondială a Misiunilor (23 oct. 2022)
Preacucernici părinți preoți,
Iubite persoane consacrate,
Dragi credincioși,
† Virgil Bercea
Episcop
Suntem în luna Octombrie, dedicată Sfântului Rozar și Misiunilor. Astăzi, duminică, 23 octombrie 2022, celebrăm Ziua Mondială a Misiunilor și, în mod deosebit ne amintim de misiunea fiecărui creștin, primită la botez, de a da mărturie despre Domnul și a duce Vestea cea Bună până la marginile pământului. Moto-ul Zilei mondiale a Misiunilor din acest an este: Îmi veți fi martori (Fap. 1,8).
Sfântul Părinte Papa Francisc a transmis un mesaj cu această ocazie, subliniind importanța mărturiei concrete pe care creștinii adevărați trebuie să o dea. Prin intermediul Operelor Misionare Pontificale, Sfântul Părinte susține nenumărate comunități și centre de misiune în întreaga lume, în special acolo unde civilizația și tehnologia ajung cu greu.
Suntem chemați, de data aceasta să-i sprijinim noi pe cei care au nevoie de ajutor. Ne gândim la ei, ne rugăm pentru ei și cu ei și, pe lângă aceasta, sprijinim operele de caritate pe care misionarii de pe întregul pământ le desfășoară acolo unde există misiuni ale Bisericii Catolice.
În toate bisericile Catolice de pe pământ, azi se adună fonduri pentru misiuni. Fiecare dintre noi poate să își arate recunoștința față de Dumnezeu, pentru binele primit, făcând o ofertă. În acest sens, și tasul din toate parohiile de pe teritoriul Eparhiei noastre de Oradea vor fi direcționate spre Episcopie, pentru a fi mai apoi trimise Asociației Operele Pontificale din România.
Vă suntem recunoscători pentru generozitatea de care ați dat dovadă anul trecut, în duminica Misiunilor – 24 octombrie 2022. În Eparhia Greco-Catolică de Oradea s-au adunat 20.087 Ron. Vă asigur că au ajuns acolo unde a fost mai mare nevoie de ei. În numele Sfântului Părinte Papa și al tuturor beneficiarilor, vă aduc mulțumiri calde! Domnul vă va răsplăti fiecăruia în parte, cum știe El mai bine.
Dumnezeu nu s-a lăsat niciodată întrecut în generozitate! Încrezător în opera de sfințire a Spiritului Sfânt, vă transmit calde urări de bine!
În comuniune de rugăciune,
Pr. Anton CIOBA
director eparhial OMP Oradea
1622 – 1822 – 1922 – 2022: Arc peste timp
Ziua mondială a Misiunilor (23 oct. 2022)
Anul 2022 este unul semnificativ pentru Operele Misionare Pontificale.
La aniversarea a 400 de ani de la fondarea Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, la Vatican, a 200 de ani de la fondarea Operei Răspândirea Credinței de către Pauline Jaricot, a 100 de ani de când Opera Răspândirea Credinței a devenit Operă Pontificală, în 2022, la 22 mai, Pauline Jaricot a fost beatificată.
1622 – 1822 – 1922 – 2022: Rădăcinile viitorului
1622 – a fost înființată la Vatican Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor
Prin Bula Inscrutabili Divinae, din data de 22 iunie 1622, emisă de Papa Grigore al XV-lea, își are începutul Congregația De Propaganda Fide. În anul 1982 Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea îi schimbă numele în Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor, nume pe care îl deține și astăzi.
Scopul principal al acestei Congregații este dintotdeauna cel al răspândirii credinței în întreaga lume, având datoria de a coordona toate resursele misionare, de a da directive pentru misiuni, de a promova și susține formarea clerului și a ierarhiei în bisericile locale, de a încuraja înființarea de noi institute misionare și de a găsi ajutorul material necesar activităților misionare. Astfel noua Congregație devine un instrument ordinar și exclusiv al Sfântului Părinte și al Sfântului Scaun pentru jurisdicția asupra tuturor misiunilor.
În cadrul acestei Congregații se regăsesc și Opere Misionare Pontificale, care au ca scop principal răspândirea Credinței pe întregul pământ. Acestea constituie o reţea mondială în slujba Sfântului Părinte, pentru susţinerea misiunilor şi a Bisericilor tinere. Sunt patru opere care îmbrăţişează şi implică toate categoriile de credincioşi din Biserică: Opera pentru Răspândirea Credinţei, Opera Copilăriei Misionare, Opera Sfântului Petru, Apostolul – pentru promovarea vocaţiilor – şi Opera Uniunii Misionare.
1822 – Pauline Jaricot fondează Opera Răspândirea Credinței
La 3 mai 1822, susținută de fratele ei, Philèas (care se pregătea să devină preot) și de membrii centrului misionar din Paris, Pauline fondează “Asociația Propagation de la Foi” (Răspândirea Credinței), care avea să deschidă inima fiecărui creștin către vastitatea orizontului misionar, prin sprijin spiritual și material pentru vestirea Împărăției lui Dumnezeu.
Născută la Lyon într-o familie catolică și înstărită, Pauline Marie Jaricot (1799-1862), trăiește primii 15 ani de viață în confortul pe care i-l oferea familia și lăsându-se atrasă de viața mondenă. În 1815 suferă un accident domestic care îi afectează sistemul nervos. Din acest moment, începe drumul convertirii. Renunță la planurile ei lumești și își consacră viața lui Isus și misiunii Bisericii, oferind suferințele ei pentru întoarcerea păcătoșilor și evanghelizarea popoarelor.
În 1816 (24 decembrie), face un vot de castitate înaintea Sfintei Fecioare din capela “Notre – Dame de Fourvière” din Lyon.
În 1817, Pauline organizează primele colecte, pornind la drum cu tinerele muncitoare din fabrica tatălui ei, cerându-le să contribuie cu un cent pe săptămână pentru misiuni.
În 1818, formează grupuri de câte zece tinere care susțineau misiunile prin rugăciune și un cent pe săptămână, fiecare având misiunea de a forma alte grupuri de câte zece.
În 1819, mișcarea misionară a grupurilor de câte zece a trecut granițele Franței.
În 1822, Pauline creează „Asociația Reparatoarele Inimii Sacre a lui Isus” și scrie broșura „Dragostea infinită în Euharistia divină”.
În 1822 – Pauline Jaricot fondează Opera Răspândirea Credinței.
În 1826, Pauline dă viață inițiativei „Rozarul viu”, având scopul de a uni toți oamenii într-o singură rugăciune comună pentru misiunea Bisericii.
1922 – Opera Răspândirea Credinței devine Operă Pontificală
La 100 de ani de la fondarea Operei Răspândirea Credinței, mai exact în data de 22 mai 1922, Papa Pius al – XI – lea, văzând imensa muncă de evanghelizare, care a izvorât din inima unei tinere, a adoptat Opera, numind-o “Pontificală”.
2022 – Pauline M. Jaricot a fost beatificată
La data de 9 ianuarie 1862, Pauline moare săracă și total desprinsă de această lume, după o viață trăită în uniune cu Isus și într-o dăruire continuă pentru susținerea misiunii Bisericii Universale, dedicându-și timpul îngrijirii săracilor și bolnavilor incurabili. În același an, Papa Ioan al XXIII lea, o proclamă “Venerabilă”.
În anul 2012, în Franța a avut loc un miracol prin intervenția Venerabilei Pauline. O fetiță de trei ani și jumătate, pe nume Maylin, s-a vindecat în urma unei sufocări, după ce întreaga comunitate cere mijlocirea misionarei, deși medicii nu-i mai dădeau nicio speranță de viață. Miracolul a fost supus cercetărilor de către Comisia pentru Cauzele Sfinților și a fost validat în anul 2019.
La data de 4 octombrie 2021, Sf. Părinte Papa Francisc a autorizat decretul prin care se recunoaște miracolul care deschide calea către beatificarea Venerabilei Pauline M. Jaricot.
Evenimentul beatificării Venerabilei Pauline M. Jaricot (1799-1862) s-a desfășurat la Lyon, în Franța, în data de 22 mai 2022.
Şi apropiindu-Se Iisus, le-a vorbit lor, zicând:
datu-Mi-s-a toată puterea, în cer şi pe pământ.
Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le
în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Spirit,
învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă,
şi iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin.
Mt. 28,18-20