Comunitatea greco-catolică din Şimleu Silvaniei reia celebrarea anuală a Căii Sfintei Cruci, pe dealul din oraş, în Miercurea Mare, după o întrerupere de doi ani, datorită situației binecunoscute.
Pe data de 20 aprilie 2022, preoţii împreună cu un numeros grup de credincioşi, printre care şi aparţinători ai altor culte, au ales să urce în rugăciune pe o cărare nu prea uşoară, dar într-un cadru extraordinar de natură ce predispune la meditaţie şi reculegere, rugându-se această iubită și profundă rugăciune. Trebuie menționat că în perioada comunistă, alături de Sfântul Rozar și de Paraclisul Maicii Domnului, Calea Crucii a fost una dintre devoțiunile identitare ale Bisericii Greco-Catolice pe care statul comunist ateu nu le-a putut elimina prin toate mijloacele folosite pentru anihilarea acestei Biserici Martire. Încă și astăzi, în multe dintre comunitățile ortodoxe din Ardeal, acolo unde preoții n-au încercat să distrugă ceea ce comuniștii n-au reușit, în Postul Mare, se mai celebrează această devoțiune catolică, care transpune și rememorează, într-un cadru local, ceea ce Isus a suferit în Săptămâna Patimilor acum 2000 de ani la Ierusalim.
La sfârşitul acestei rugăciuni, părintele paroh, Nicolae Bodea, a ţinut să mulţumească celor prezenţi şi i-a invitat să păstreze un moment de reculegere, făcând loc imaginii crucii de pe Golgota, meditând la suferințele Lui Isus pentru noi, dar și la suferințele cauzate de războiul din Ucraina și nu numai, la suferințele din spitale sau familii, poate multe ascunse și neștiute de nimeni, suferințe sufletești, psihice sau fizice pe care unii semeni de-ai noștri le duc în tăcere zi de zi. La final cei prezenți au fost invitați să coboare în tăcere interiorizând toate aceste gânduri și mulțumind Lui Dumnezeu pentru că au primit darul sănătății și au putut să participe la această cunună de rugăciuni în mijlocul naturii. Nu în ultimul rând credincioșii au fost invitați să participe și la Denia celor Douăsprezece Evanghelii din Joia Mare, care prin textele evanghelice propuse de Biserică spre meditare, reprezintă aceeași rugăciune a Patimilor Domnului, doar că au ca centralitate Cuvântul Lui Dumnezeu împlinit de Mântuitorul nostru, Isus Hristos, de la intrarea în Ierusalim, până la moartea pe Cruce.
Invitația părintelui a continuat propunând tuturor celor prezenți să fie alături de Hristos pe întregul parcurs spiritual-liturghic al Săptămânii Mari, pentru a gusta din plin bucuria Învierii.
Parohia Șimleu Silvaniei