Împreună cu PSS Virgil Bercea am participat joi, 17 Martie 2022, la deschiderea celei de a treia ediții a Zilelor Sociale Catolice Europene, sesiune ce a avut loc în Bratislava-Slovacia cu tema principală: Europa dincolo de pandemie – un nou început.
Evenimentul este organizat de Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE), Consiliul Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) și Conferinţa Episcopală Slovacă (KBS) în colaborare cu Dicasterul pentru dezvoltare Umană Integrală, în prezența a 150 de participanți și 30 de invitați.
Sfânta Liturghie de deschidere a avut loc în Catedrala Sf. Martin și este oficiată de Arhiepiscopul Mitropolit al Bratislavei Mons. Stanislaw Zvolensky, Președintele Conferinței Episcopale Slovace. Rugăciunea de deschidere pentru pace în Ucraina a fost rostită de Andriy Yevchuk, preot greco-catolic ucrainean în Bratislava.
Salutul de bun venit din partea organizatorilor a fost urmat de mesajul Sf. Părinte Francisc apoi oaspeții au fost întâmpinați de Președintele Republicii Slovace, Doamna Zuzuna Caputova.
A urmat o analiză a provocărilor sociale din Europa de astăzi, cu o schiță a unei posibile căi de reînnoire prezentate de Prof. Cecile Renouard din Paris și de Prof. Milos Lichner de la Facultatea de Teologie a Universităţii Târnava, cu sediul în Bratislava. O atenţie deosebită s-a acordat schimbărilor demografice și vieţii de familie urmată de o dezbatere și ateliere de lucru.
Programul s-a încheiat cu o rugăciune ecumenică pentru pace condusă de comunitatea Sant` Egidio, în Catedrala Sf. Martin, unde a participat și Prim-Ministrul Republicii Slovace, Eduard Heger.
Episcopii europeni au salutat cu bucurie, în dimineața zilei următoare, invitația Papei Francisc de a se alătura lui în rugăciune pentru pace, în consacrarea și încredințarea Rusiei și Ucrainei Inimii Imaculate a Mariei făcând apel la instituțiile naţionale și europene de a sprijini în mod adecvat aceste eforturi. Episcopii Europei se alătură Papei Francisc în apelul său urgent pentru a reduce la tăcere toate armele declarând că războiul este un eșec al politicii și al umanității, o capitulare rușinoasă, o înfrângere usturătoare în fața forțelor răului. Să nu rămânem cufundați în discuții teoretice ci să ne atingem de rănile deschise ale victimelor (Fratelli tutti 261).
S-a amintit că exact cu un secol în urmă o altă pandemie a sugrumat lumea prin declanșarea a două războaie mondiale. Se fac constant apeluri la îndemnul Sfântului Scaun: nu este niciodată prea târziu pentru a negocia! Postul pentru creștini este un timp de pocăință și convertire, acesta este timpul pentru a schimba cursul istoriei, pentru a schimba lumea. Este timpul să schimbăm logica inamicului care caută confruntare și să privim, în schimb, spre o cale către o fraternitate unanimă.
Tranziția demografică, viața de familie, tranziția tehnologico-digitală și tranziția ecologică au fost teme ce au animat zilele conferințelor. Redau câteva expresii si idei ale prezentatorilor :
- Să nu rămânem într-o cultură a indiferenței.
- Sărăcia a intensificat frica și de aceea trebuie să construim o casă în care să trăim cu toții sub acelaşi acoperiș protector.
- Se merge spre un hedonism cinic cotidian.
- Avem nevoie de anticorpi pentru toate provocările.
- Trebuie să acționăm ca o comunitate pentru a face față unor provocări comune.
- Pacea e o responsabilitate pentru toată familia umană.
- Ajutorul nu trebuie să fie numai o euforie ci și un suport fizic.
- Pacea nu înseamnă doar lipsa războiului.
- Nimeni nu se poate mântui singur.
- Pandemia a accelerat mersul lumii și în bine și în rău.
- Tehnologia poate crea un trecut artificial, certitudini artificiale pentru a aștepta un viitor strălucit ce nu vine niciodată, iar aceste lucruri pot veni cu intervenția oligarhiei.
- Trăim o cultură a solitudinii și a izolării, în care maternitatea nu este apreciată suficient, copiii sun invizibili, iar îndemnul multora este de a nu avea copii pentru a avea o viaţă excepțională.
- Încurajarea ar trebui să vină și din partea guvernelor pentru cei căsătoriți, pentru a soluționa locuri de muncă, a soluționa o locuință, acestea fiind premisele pentru ca natalitatea sa fie favorabilă.
- Dacă acest război va continua mult, se poate atenua dorința ajutorării intre semeni.
După trei zile de dezbateri intense asupra provocărilor pe care le prezintă procesul de tranziție demografică, digitală și ecologică, Eminența Sa, Cardinalul Jean-Claude Hollerich, a evidențiat calea sinodală la care sunt chemate popoarele Europei. Continuăm să mergem împreună, a spus el, vom vedea unde ne va duce Spiritul lui Dumnezeu. Uneori s-a putut simți că există mici diferențe între Europa de Est și Europa de Vest, dar aceste diferențe nu au devenit niciodată un zid, dimpotrivă, ne-au inspirat să fim mai buni, mai ascultători și să devenim oameni de dialog.
Mons. Gintaras Grusas a subliniat că Biserica trebuie să-și urmărească angajamentul social, evitând în acel timp riscul de a deveni un ONG. În momentul în care ne pierdem propria identitate ca Biserică, am pierdut totul, chiar dacă am reuși să salvăm umanitatea și planeta pe care o numim acum casa noastră, a spus el.
La finalul evenimentului Pr. Manuel Barrios, Secretarul General al COMECE a informat publicul că cea de-a patra ediție a Zilelor Sociale Catolice Europene va avea loc în anul 2027.
Îndemnul final ne arată că consecinţele păcatului ar putea fi dezastruoase, iar dezastrul datorat păcatului lovește oameni nevinovați. Păcatul este real, să nu ne obișnuim cu această realitate, să ne scandalizeze știrile zilnice și să ne pocăim, să postim și să ne rugăm mai ales pentru surorile și frații noștri din Ucraina, să răspundem păcatului cu armele lui Dumnezeu, armele dreptății și a păcii, îndemn propus de Cardinalul Jean-Claude Hollerich, Arhiepiscop de Luxemburg și Președinte COMECE, din aula hotelului Crown Plazza din Bratislava care a fost gazda acestei conferințe.
Diacon Leon Cosma