Membrii Comitetului mixt al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) și al Conferinței Bisericilor Europene (CEC), reuniți la Bratislava pe 21 martie 2022, au lansat un apel către liderii națiunilor și comunității internaționale să facă tot ce le stă în putere pentru a pune capăt războiului actual din Ucraina, care distruge vieți și provoacă suferințe nespuse. ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a fost prezent la această întâlnire, fiind membru al Comitetului mixt CCEE-CEC din 27 octombrie 2021, când a acceptat numirea în cadrul acestuia. Comitetul mixt CCEE-CEC are în centru raporturile ecumenice între Bisericile din Europa, dar și problemele comune cu care se confruntă acestea.
Din partea CCEE, din Comitetul mixt au participat Mons. Gintaras Linas Grušas, Arhiepiscop de Vilnius, președintele CCEE; Cardinalul Jean-Claude Hollerich, Arhiepiscop de Luxemburg, vicepreședinte CCEE; Mons. Ladislav Német, Episcop de Zrenjanin, vicepreședinte CCEE; Mons. Bertram Meier, Episcop de Augsburg (Germania); ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București; Mons. Gregorz Grzegorz Ryś, Arhiepiscop de Łódź (Polonia); pr. Manuel Barrios Prieto, secretar general și purtător de cuvânt al COMECE; pr. Martin Michalíček, secretar general al CCEE; pr. Antonio Ammiranti, vicesecretar general și purtător de cuvânt al CCEE.
CEC a fost reprezentat prin membrii comitetului de conducere, printre care și ÎPS Iosif, Arhiepiscop și Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală și Meridională. La Bratislava, pe lângă angajamentul Bisericilor europene pentru pacea în Ucraina, Comitetul mixt CCEE-CEC a discutat despre modalitățile de primire a documentului ecumenic Charta Oecumenica, activitățile CEC și consolidarea relațiilor CCEE-CEC și actualul Proces Sinodal al Bisericii Catolice. Declarația comună CCEE-CEC este redată integral mai jos:
Noi, membrii Comitetului reunit al Consiliului Conferințelor Episcopilor Europeni și al Conferinței Bisericilor Europene, reuniți la Bratislava pentru reuniunea noastră anuală, facem apel la liderii națiunilor și la comunitatea internațională să facă tot ce le stă în putință pentru a pune capăt războiului actual care distruge vieți și provoacă suferințe nespuse. Inima credinței creștine este pacea si reconcilierea, exemplificate în viața lui Isus Cristos. „Isus nu a promovat niciodată violența sau intoleranța. El a condamnat în mod deschis utilizarea forței pentru a obține puterea asupra altora” (Fratelli Tutti 238). Smerenia și compasiunea Sa față de cei care suferă s-au aflat în centrul slujirii Sale: „Văzând mulțimile, i s-a făcut milă de ele, căci erau istovite și părăsite” (Matei 9,36).
Religia nu poate fi folosită ca mijloc de justificare a acestui război. Toate religiile și noi, creștinii, suntem uniți în a condamna agresiunea rusă, crimele care au fost comise împotriva poporului ucrainean și blasfemia folosirii abuzive a religiei în acest context. Asistând la marea suferință a celor care trăiesc în Ucraina și a celor care se refugiază din ea, le cerem autorităților religioase și politice să se angajeze într-un dialog adevărat și să promoveze o pace durabilă. Mulțumim pentru munca extraordinară desfășurată de Biserici și ONG-uri, precum și de către autoritățile locale și de stat din țările vecine cu Ucraina și nu numai, pentru a-i primi pe cei care își părăsesc casele și fug de război.
Recunoaștem, de asemenea, vocile din poporul rus care protestează curajos împotriva invaziei și suntem solidari cu aceștia în lupta lor. Îndemnăm la continuarea tuturor eforturilor de susținere a vieții, care dau mărturie despre iubirea lui Cristos pentru aproapele nostru. Continuăm să ne rugăm pentru darul păcii și facem apel la toți creștinii să ni se alăture în această rugăciune, sporind, în același timp, eforturile de afirmare a valorii vieții și de promovare activă a reconcilierii. (Bratislava, 21 martie 2022)
Sursa: ARCB.ro