„Sportul devine o oportunitate prețioasă de a ne recunoaște ca frați și surori aflați pe același drum, de a promova cultura incluziunii”: spunea Papa Francisc acum câțiva ani adresându-se persoanelor din Comitetul Paraolimpic Italian. Cuvinte, am putea spune, profetice pentru cei 360 de copii orfani ucraineni care se află în aceste zile în Constanța și practică judo-ul, artă a sportului, pentru a redescoperi frumusețea fiecărei zile înconjurați de oameni binevoitori care nu îi tratează ca simpli refugiați, ci oaspeți cărora doresc să le împărtășească valorile lor prețioase.
Însoțiți de rabinul Refael Kruskal, originar din Marea Britanie, director executiv al Comunității religioase Evreiești din Odessa, majoritatea dintre aceștia au lăsat în urmă în Ucraina disperarea clipelor trăite în plină desfășurare a războiului, pentru a debarca într-un loc unde solidaritatea, ospitalitatea și sportul le readuc în viață bucuria de a fi. Ei sunt găzduiți de Pantheon Grup și Pantheon Hotels, în locații precum London Hotel și Hotel Florentina din Constanța, Academy Hotel Venus și Agora Hotel Neptun, care le asigură cazare și masă în regim hotelier all-inclusive. Toate acestea, prin bunăvoința domnului George Teșeleanu, cel care a fondat acum 5 ani și Clubul Sportiv Pantheon Constanța pentru a promova sportul și educația.
„Acum, mai mult ca niciodată, principiile judo-ului sunt soluții. Solidaritate, curaj, prietenie și respect, toate trebuie aplicate pentru a trece peste aceste momente dificile. Copiii ucraineni refugiați la Constanța se antrenează la Clubul Sportiv Pantheon și judo-ul îi ajută să treacă mai ușor peste această perioadă agitată”, spunea acesta într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor.
Deși nu cunosc limba română, mulți dintre ei nici limba engleză, copiii ucraineni se bucură zi de zi de propunerea inovativă a Clubului Sportiv Pantheon, aceea de a participa împreună la antrenamentele de judo ale juniorilor constănțeni. În celelalte zile, personalul hotelier este direct implicat pentru a-i anima pe oaspeți prin diferite momente de socializare, joacă și explorare, în spațiile special amenajate pentru copii. Nu lipsesc momentele de comuniune și spiritualitate ale grupului, locațiile care îi găzduiesc devenind totodată locuri de întâlnire ecumenică:
Celor 360 de copii li se alătură alte 17 mame cu douăzeci de copii care au fugit de același război, înspre zorii unei umanități care să le asigure cele necesare, dar mai presus de toate să le redea noțiunea unei vieți liniștite. Iar numărul lor continuă să crească de la o zi la alta.
„Războiul, indiferent de cine îl duce și cât de mult încearcă să-l justifice, este o nebunie. Nimic pe lumea aceasta nu poate justifica războiul atât timp cât există cuvinte și dialog” spune aceeași gazdă cu suflet mare, George Teșeleanu, în interviul mai sus-citat.
Cu toate acestea, un răspuns concret la ceea ce trăiesc cei nevoiți să plece din Ucraina și cei care îi primesc în România deopotrivă se arată a fi judo-ul care, „nu este doar o formă de divertisment, ci și un instrument de comunicare a valorilor care promovează binele persoanei umane și contribuie la construirea unei societăți mai pașnice și mai fraterne” (Papa Francisc). Judo-ul pune în aplicare aceste valori ca principii de existență, prin însăși filosofia artelor marțiale: „Arta Păcii, este arta cunoașterii profunde, a cunoașterii de sine” (M. Ueshiba), indiferent de context și oricât de sumbră sau nedreaptă poate fi uneori viața, în special pentru copiii refugiați.
Să nu mai fie război, să fie pace!
M. Caba