Arhiepiscopul de Vilnius, Monseniorul Gintaras Linas Grušas, președintele Conferinței Episcopale din Lituania, este noul Președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE). A fost ales de către președinții Conferințelor Episcopale din Europa, reunite la Roma în cadrul Sesiunii Plenare.
Mons. Gintaras Linas Grušas, în vârstă de 60 de ani, preia președinția de la Cardinalul italian Angelo Bagnasco, care a condus CCEE din 2016 până în 2021. Au fost aleși și noii vicepreședinți: Cardinalul Jean-Claude Hollerich, arhiepiscop de Luxemburg și Excelența Sa Ladislav Német, președintele Conferinței Episcopale Internaționale a Sfinților Chiril și Metodiu din Belgrad.
La sfârșitul lucrărilor, episcopii au aprobat și mesajul final, pe care îl găsiți mai jos.
Sesiunea Plenară a CCEE
Roma, 23-26 septembrie 2021
„Să mergem împreună”
Mesajul final al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa din cadrul Sesiunii Plenare, în al 50-lea an de la înființarea sa
Popoare și națiuni din Europa, noi, episcopii Bisericii Catolice uniți cu Sfântul Părinte Francisc, ne deschidem inimile spre voi și ne reînnoim respectul și afecțiunea, de Părinți și Păstori, pe care vi le purtăm.
Ne-am adunat la Roma pentru cea de-a 50-a aniversare a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), entitate pe care Sfântul Paul al VI-lea a dorit-o după Conciliul Vatican II ca și semn imediat de atenție și apropiere al Bisericii de iubitul Continent.
De aici, de lângă veneratul mormânt al Apostolului Petru, întăriți de mărturia lui vie și susținuți de cuvintele Suveranului Pontif, ne adresăm vouă, dragi frați și surori, pentru a vă spune că suntem cu voi și că misiunea noastră ne determină să mergem împreună către viitorul unui continent care s-a născut dintr-un destin de frumusețe și civilizație, de bunătate răspândită și consolidată în inimi, în tradiții, în limbile vorbite: în esență, într-o simțire comună, într-o inimă.
După cum se știe, istoria Europei este o îmbinare armonioasă de particularități care și-au găsit sinteza și împlinirea în persoana lui Cristos, Mântuitorul lumii. Și, aceasta, un dar pe care Providența l-a oferit prin venirea Apostolilor Petru și Pavel, prin mărturia de credință până la sânge, a irigat fiecare loc prin căi și punți deschise, prin schimburi și căutări, prin rugăciunea și credința comună. Am putea spune că Ierusalimul și Atena ar trebui să își găsească propria ancoră în Roma.
Provocările vremii, precum dificultatea de a dialoga, neîncrederea în întâlnirea cu celălalt, cultura materialistă dominantă, afectează atât credința creștină cât și religia, și, în general, civilizația umană. Nu trebuie să ne fie frică ci să fim uniți, și noi – ca păstori și cetățeni – mergem împreună cu voi, persoane singure, familii, popoare, națiuni pentru a fi servitorii bucuriei voastre. Popoare care ne ascultați, vocea noastră nu este puternică, însă ecoul ei străbate peste secole: are un singur nume de vestit deasupra oricărui loc, Isus Cristos. El este speranța adevărată a Europei, deoarece El este Adevărul și doar Adevărul vă va face liberi.
Sfântul Părinte Papa Francisc nu încetează în a ne aminti că ne mântuim împreună, și de acest mesaj Europa are mare nevoie. Ne-a invitat să începem parcursul sinodal, pentru a-i putea asculta pe toți. Ne-am străduit imediat să organizăm o reflecție continentală și așteptăm cu încredere să ascultăm ce ne vor spune popoarele europene. Când se merge împreună, când există un scop comun, crește respectul reciproc, se dezvoltă răbdarea, cine e mai în față încurajează, își măsoară pasul și nu se impune. Dar scopul trebuie să fie clar, solid și frumos, adică înalt, capabil să fascineze, să depășească dificultăți și oboseli, să dezlănțuie cele mai bune energii ale fiecărui protagonist.
Nimănui să nu-i fie frică de Evanghelia lui Isus: ea ne vorbește despre Dumnezeu și om, garantul demnității umane, ne amintește că nimeni nu este și nu ar trebui să fie singur, că cei mai vulnerabili trebuie să aibă o atenție specială. Ne amintește că nu există libertate sau progres fără celălalt, pentru că fiecare este un bine pentru toți: persoane, familii și state. Esența acestui să mergem împreună se află în fiecare ca și dorință, și în Dumnezeu ca principiu: El nu este gelos pe creatura umană, pe dorința sa de fericire și de infinit. El este, mai degrabă, principiul și destinul.
La această aniversare, atât de dragă nouă, îi invităm pe toți cei din Europa: să mergem împreună. Cuvintele noastre sunt cele ale credinței, precum și cele ale rațiunii adevărate: provin de la același Izvor, Cuvântul Tatălui, Cristos Domnul. Unde este El, nu există periferii uitate: acolo se află Dumnezeu, credincioșii, persoane de bună credință. Împreună cu voi ne îndreptăm privirea spre orizontul îndepărtat, pentru a nu pierde calea și să nu ne oprim pe străzile istoriei. Împreună se vede mai bine și mergem umili către orizonturi de lumină și pace.
Roma, 25 septembrie 2021
Traducere din italiană: Pr. Florin Bode