În a treia zi a vizitei sale în Eparhia Greco-Catolică de Oradea, Nunțiul Apostolic în România, Înalt Preasfinția Sa Miguel Maury Buendía, a participat la slujba de sfințire a lucrărilor de reabilitare și modernizare a Catedralei Sfântul Nicolae din Oradea. Împreună cu Preasfințitul László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea, și cu Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Înalt Preasfinția Sa a condus procesiunea de înconjurare a bisericii, sfințind și binecuvântând catedrala în cele patru colțuri, care simbolizează laturile crucii.

După intrarea în biserică, cei trei ierarhi, împreună cu soborul de preoți, s-au îndreptat spre Sfântul Altar pe versurile pricesnelor cântate de cunoscuta solistă Paula Seling, care au creat o atmosferă de liniște și rugăciune.  După sfințirea altarului principal și a celor două altare laterale închinate Fericiților Episcopi martiri greco-catolici și Fericitului Episcop Martir Valeriu Traian Frențiu, a început Sfânta Liturghie, prezidată de Nunțiul Apostolic, Miguel Maury Buendía.

În cuvântul de învățătură, Monseniorul Miguel Maury, făcând referire la cele două lecturi din timpul liturghiei, a spus: Pavel, ne invită la o reflecție mai profundă, și anume aceea de nu considera ceea ce ni se cuvine, ci ceea ce este benefic pentru ceilalți. Pentru că, în timp ce dreptul slujește, evident, pentru a se proteja pe sine însuși, iubirea servește la a-l proteja pe celălalt. Textul Evangheliei de la Matei, a continuat prelatul, ne arată cum această atitudine trebuie să fie stabilită de către superior. Atitudinea milostivă a regelui îi oferă slujitorului, care nu mai este intimidat de amenințarea pedepsei, posibilitatea de a face același lucru cu semenii săi. Faptul că servitorul este pedepsit pentru că a acționat cu severitate, arată că el este responsabil pentru propriul comportament, având libertatea interioară de a decide între generozitate și cruzime. Acest spațiu de libertate este spațiul milei regelui; corectitudinea sau lipsa acesteia, în răspunsul servitorului, este secundară. La fel ca regele din parabolă, Cristos Domnul, prin iertarea datoriei păcatului pe cruce, ne oferă libertatea de a alege să trăim în conformitate cu legea harului sau cu legea morții.

Citându-l pe Papa Francisc, a concluzionat: Episcopul trebuie să fie ospitalier, iubitor de bine, înțelept, drept, sfânt, stăpân pe sine, credincios cuvântului vrednic de credință care i-a fost învățat. Un episcop contează în fața lui Dumnezeu nu dacă este simpatic, dacă predică bine, ci dacă este smerit, dacă este blând, dacă este slujitor.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Virgil i-a mulțumit în primul rând lui Dumnezeu pentru toate lucrările care s-au făcut în această catedrală. Într-un mod cu totul special, Preasfințitul a mulțumit unuia dintre principalii donatori, Domnul Stelian Borota.

Continuând să mulțumească celor care s-au implicat în reabilitarea catedralei și au ajutat constant Eparhia greco-catolică de Oradea, Preasfințitul Virgil i-a enumerat pe Domnul Victor Opaschi de la Secretariatul de Stat pentru culte, Domnul Ilie Bolojan, fost primar al municipiului Oradea și actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Domnul Florin Birta, actual primar al orașului, Domnul Dumitru Țiplea, prefectul Județului Bihor.

O mulțumire specială s-a îndreptat către Excelența Sa Miguel Maury Buendía, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, care de fiecare dată tratează cu foarte multă atenție și delicatețe paternă. Ca semn de recunoștință i-a oferit o icoană a Maicii Domnului și un engolpion, pe care îl poartă doar episcopii. Totodată, nunțiul apostolic a primit și Ordinul Fericitul Valeriu Traian Frențiu, în amintirea episcopilor martiri morți în timpul regimului comunist. Secretarul nunțiului apostolic, Mons. Mario Codamo, a primit, de asemenea, Crucea Pectorală, ca semn de mulțumire pentru tot ceea ce a făcut pentru Eparhia de Oradea.

Alte mulțumiri s-au îndreptat către Domnul Secretar de Stat, Victor Opaschi, Părintelui Ovidiu Duma, parohul catedralei, Domnului Florin Birta primarul Municipiului Oradea, Doamnei Rodica Indig, consilier cultural al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Domnului Gligor Vlaș , Domnului Mihai Carțiș , Domnului Cornel Sferle  și Domnului Eugen Ivuț, secretarul personal al Preasfințitului Virgil, care s-au implicat foarte mult în toate aceste lucrări și care au primit și ei, ca recunoștință Ordinul Fericitului Valeriu Traian Frențiu.

O diplomă de mulțumire au primit și Domnul Mircea Dan, cel care a pictat cele două altare laterale, Doamna Talida Cociuba, restauratorul Episcopiei greco-catolice de Oradea, Domnul Marius Tripon și Domnului Elian Trandafir.

La eveniment au fost prezenți și Domnul Emil Hurezeanu și Domnul George Bologan, ambasadorii României în Austria, respectiv Italia.

Mare ești Doamne și minunate sunt lucrurile Tale și nici un lucru nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale!, sunt cuvintele prin care Preasfințitul Virgil a încheiat această minunată celebrare.

Biroul de Presă