– De fapt, în ce credem ? –
,,Slugă bună şi credincioasă, peste puţine ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău”, Matei 25,14-29
Ieri seară, 18 mai 2021, începând cu ora 19.00, s-a desfăşurat în mediul on-line o cateheză cu totul specială adresate tinerilor și copiilor din Eparhia Greco-Catolică de Oradea, pentru care cele 100 de locuri disponibile pe platforma Zoom s-au dovedit insuficiente, aşa încât un număr de peste 200 de participanţi au putut urmări evenimentul prin intermediul canalului de Youtube al Episcopiei.
Prin această Iniţiativă, Biroul Pastoral a propus tema: ,,De fapt, în ce credem? ”, în centrul catehezei aflându-se mesajul biblic, de această dată din Matei 25,14-29, respectiv Pilda talanţilor.
Numeroşii participanţi s-au bucurat de prezenţa celor doi invitaţi speciali.
Preasfințitul Virgil Bercea, care se străduieşte cu mult drag să fie cât mai aproape de tineri, i-a ajutat pe aceştia să înţeleagă mesajul biblic legat de talanţi şi care sunt de fapt ,,darurile pe care Bunul Dumnezeu ni le dă fiecăruia dintre noi”. Dar ce are fiecare? ,,Fiecare dintre noi are câte un pic de iubire, un pic de caritate, un pic de milă, un pic de disponibilitate, un pic de iertare”.
Pe de altă parte, – a îngropa talantul – înseamnă a fi egoist, a fi plin de sine, a fi indiferent, a ,,depozita talantul într-o Bancă a egoismului, a rămâne singur şi a fi trist”.
,,Punând talantul în funcţie, reuşim să restituim lumii şi Domnului ceea ce am primit”, fiindcă ,,talantul ni s-a oferit nu să-l ascundem, ci să-l dăruim ”.
Tinerii au fost sfătuiţi să mediteze la proprii talanţi primiţi, reuşind să-şi transforme visele în realitate, prin iubire şi credinţă, încât acestea ,,să devină mereu bucurie şi iubire pentru voi şi toţi cei dragi ai voştri ”.
Invitatul special al întâlnirii a fost Aurelian Temişan, un nume cu valoare în muzica uşoară românească. Acesta a împărtăşit tinerilor din experienţa sa de viaţă, despre trăirile unui artist şi despre relaţia sa cu divinitatea. ,,Credinţa este una singură. Din punctul de vedere al artistului, eu cred în simplitate, în comunicare, în adevăr şi în felul în care nu încerci să fii altcineva decât eşti de fapt. Nimeni nu e perfect, toţi avem slăbiciunile noastre, depinde de noi dacă ştim să ni le acceptăm în primul rând pe ale noastre, dar să le acceptăm şi pe acelea ale celor din jur, pentru că numai aşa se poate convieţui.”
Legat de viaţa de artist, Aurelian Temişan consideră că ,, artistul merge în viaţă cu această – povară frumoasă – pe care o are pe umeri, aceea de a dărui oamenilor momente de relaxare, momente de simplitate”.
Cu toate acestea, ,,şi dezamăgirile fac parte din viaţă, dar e bine să n-ai reţineri când e vorba de a-ţi iubi aproapele”.
Legat de tema zilei, artistul a mărturisit convingerea sa legată de faptul că – talantul – este ,,iubirea pe care a plămădit-o Dumnezeu în noi.”
În cadrul programului a fost transmisă şi o secvenţă dintr-o ecranizare a unui celebru roman, ,,Mizerabilii”. Tinerii au văzut astfel un alt exemplu al confruntării dintre bine şi rău, putând să mediteze la maniera în care o persoană care, devenind bună şi de încredere, după ce i-a dezamăgit în mod repetat pe cei din jur, merită o a doua şansă.
Tinerii au avut ocazia de a adresa întrebări şi astfel au aflat multe alte aspecte de la cei doi invitaţi, sporind roadele acestei întâlniri.
Atmosfera a fost una caldă şi prietenoasă, de aceea sperăm că iniţiativa acestor cateheze, menite a le oferi tinerilor alternative valoroase de a-şi petrece timpul în mediul on-line, să facă aşa încât fiecare tânăr care a participat să îşi amintească cu drag de aceste momente prețiose şi să pună în practică învăţămintele dobândite.
Mulţumim invitaţilor pentru aportul valoros pe care l-au adus în educarea şi motivarea tinerilor, pentru faptul ca au acceptat invitaţia noastră.
Ne bucurăm, dragi tineri, pentru timpul petrecut împreună cu voi, vă mulţumim pentru participarea şi implicarea voastră!
Mulţumim tuturor celor care au participat şi mulţumim Bunului Dumnezeu pentru că ne-a oferit acest timp de har şi de binecuvântată comuniune.
Laura Ologu
Biroul Pastoral