Bădăcin, Dealul Țarinei este locul binecuvântat de Dumnezeu unde, pe vremea lui Iuliu Maniu, dar și acum, într-un firesc de continuitate, se reunesc personalități ale vieții artistice, culturale, istorice, dar și politice.
Sâmbătă, 8 mai, în Săptămâna Luminată, ne-am întâlnit într-o altă țarină, pentru a comemora printr-un parastas pe membrii familiei Maniu, pentru a le cinsti memoria, a le respecta testamentul. 8 mai este și ziua în care, în acest an, la Cimitirul Săracilor din Sighet, s-au comemorat martirii și mărturisitorii Bisericii Greco-Catolice din temnițele comuniste. 8 mai este și ziua în care, acum 155 de ani, cel ce avea să devină primul rege al românilor, Carol I, ajungea în țară, la Turnu Severin.
„Pianul meu cel vechiu, vă rog să-l reparați complet îndată ce vor fi împrejurările corespunzătoare pentru așa o cheltuială mare… eu numai atât doresc să nu rămână Dealul Țarinei fără pian, fără muncă și cânt peste vară ” este scris în testamentul sorei Cecilia, călugăriță franciscană și soră a omului politic Iuliu Maniu. Repararea pianului, după 75 de ani, și concertul de la Bădăcin au fost prilejul întâlnirii poeziei (din volumul Poezia în cătușe – Radu Gyr, Sergiu Mandinescu, Ion Omescu) cu muzica mare a lui J.S.Bach, W.A.Mozart. F.Schubert, Tiberiu Brediceanu în interpretarea sopranei Maria Nicoleta Brola și a prof. Carmen Stettner, la pian. La sfârșitul întâlnirii s-a cântat Imnul Regal, la eveniment fiind prezent și nepotul regelui Mihai al României, Principele Nicolae.
”Aș vrea să le mulțumesc celor care au făcut posibil ca acest eveniment să aibă loc. Aceasta este o dovadă că providența se preocupă de toate cele ale noastre și trimite, atunci când avem nevoie, oameni potriviți. Le mulțumesc donatorilor fiindcă sora Cecilia, de acolo, din cer, se bucură și este cu noi acum. Dumnezeu îi iubește pe toți cei care dăruiesc cu bucurie” a zis pr. Cristian borz, organizator al evenimentului.
Cei prezenți s-au deplasat la mormintele familiei Maniu, pentru slujba parastasului.
Au mai fost prezenți pr. Protopop Nicolae Bodea, sponsori (Călin Roșu, Vasile Chifor), Directorul Direcției pentru Cultură Sălaj- Doina Cociș, bădăcineni, monarhiști.
Rodica Indig – Consilier cultural