La Liturghia din noaptea de Paști de la Vatican, Papa Francisc a spus că iubirea lui Isus este fără limite și că oferă întotdeauna harul de a începe din nou. Sfântul Părinte a spus în predica sa din 3 aprilie: „poți să o iei întotdeauna de la capăt, pentru că există o viață nouă pe care Dumnezeu poate să o facă să înceapă în noi, dincolo de toate eșecurile noastre”. Și a continuat: „Chiar și din cioburile inimii noastre Dumnezeu poate construi o operă de artă; chiar și din părțile ruinate ale umanității noastre Dumnezeu pregătește o nouă istorie. El merge întotdeauna înaintea noastră: în crucea suferinței, a dezamăgirii și a morții, ca și în măreția unei vieți ce reînvie, a unei istorii care se schimbă, a unei speranțe ce renaște.”

„Isus, Cel Înviat, ne iubește fără limite și vizitează fiecare din situațiile noastre de viață”, a spus Sfântul Părinte în Bazilica San Pietro. Vigilia Pascală, celebrată în noaptea Sâmbetei Sfinte, „este cea mai importantă și mai nobilă dintre toate solemnitățile și trebuie să fie unică în fiecare biserică”, citim în Misalului Roman. Papa Francisc a celebrat Liturghia la Altarul Catedrei din Bazilică, în prezența a aproximativ 200 de persoane. Bazilica San Pietro, cea mai mare biserică din lume, este în mod normal supra-plină de Paști. Anul acesta, liturgiile Triduumului pascal au fost din nou reduse ca prezență din cauza pandemiei Covid-19. Pregătirea lumânării pascale a fost omisă și nu au avut loc botezuri la Vigilie, ci doar o reînnoire a promisiunilor de la Botez.

Celebrarea a început în întuneric, cu binecuvântarea focului. Papa și Cardinalii concelebranți au mers apoi în procesiune prin biserica întunecată, purtând lumânări aprinse semnificând lumina lui Cristos care vine să risipească întunericul. „Dacă în această noapte ai în inimă un ceas al întunericului, o zi care încă nu a apărut, o lumină înmormântată, un vis înfrânt, deschide-ți inima cu uimire la anunțul Paștelui: ‘Nu te înspăimânta; El este înviat! Te așteaptă în Galileea’”, a spus Papa la predică. „Nu vei rămâne dezamăgit în așteptările tale, lacrimile îți vor fi șterse, temerile tale vor fi învinse de speranță. Pentru că Domnul merge înaintea ta, El pășește înaintea ta. Și, odată cu El, reîncepe viața.” În timpul liturgiei s-a cântat Exsultetul, care spune istoria mântuirii de la creație, ispitirea și căderea lui Adam, eliberarea poporului Israel din sclavia egipteană și culminând cu Isus Cristos, care a murit pentru păcatele noastre și ne conduce la mântuire. Bazilica a fost luminată treptat până când la Gloria a fost complet luminată, moment în care au fost și trase clopotele.

La predică, Pontiful le-a cerut credincioșilor să reflecteze asupra mesajului îngerului către Maria Magdalena și însoțitoarelor care s-au dus să ungă trupul lui Isus, dar au găsit un mormânt gol, așa cum este descris în Evanghelia după Marcu: „Nu vă înspăimântați! Îl căutați pe Isus Nazarineanul, cel răstignit. A înviat, nu este aici! Iată locul în care l-au pus!” Papa a continuat: „Să mergi în Galileea înseamnă, în primul rând, să o iei de la capăt. Pentru ucenici înseamnă să se întoarcă la locul unde, pentru întâia dată, Domnul i-a căutat și i-a chemat să îl urmeze. Este locul primei întâlniri și al primei iubiri. […] Să mergi în Galileea înseamnă și să mergi la frontiere. Pentru că Galileea este locul cel mai îndepărtat: în această regiune complexă și variată trăiesc cei care sunt cel mai departe de puritatea rituală a Ierusalimului. Or, Isus și-a început de acolo misiunea, îndreptându-și mesajul către cei care își duc viața de fiecare cu zi cu trudă, către cei excluși, cei fragili, cei săraci.”

Sfântul Părinte a spus că i se pare că mulți oameni consideră astăzi credința catolică drept un lucru din trecut sau „amintiri minunate din copilărie” care nu le mai influențează viața de zi cu zi. „Dumnezeu nu poate fi plasat printre amintirile copilăriei, ci este viu, ne surprinde întotdeauna. Odată înviat, El nu încetează să ne uimească”, a spus el. Și a continuat: „Isus nu este un personaj depășit. El este viu, aici și acum. Merge împreună cu tine în fiecare zi, în situația în care trăiești, în încercarea prin care treci, în visele pe care le porți în tine. Deschide căi noi acolo unde ți se pare că nu există, te împinge să mergi împotriva curentului, a regretului și a ceea ce ți se pare ‘deja știut’. Chiar dacă totul ți se pare pierdut, deschide-te cu uimire la noutatea Lui: te va surprinde.”

Sursa: www.catholica.ro