Biserica Catolică și Comisia UE:
„făcând față împreună acestei perioade istorice”
Participând la Adunarea de primăvară a episcopilor Uniunii Europene, care a avut loc în mediul online, în perioada 17-18 martie 2021, vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a recunoscut angajamentul Bisericii față de promovarea proiectului european și a vehiculat dorința de a muta dialogul între Uniunea Europeană și Biserici.
Episcopii din Uniunea Europeană au organizat a doua lor adunare online de la începutul pandemiei actuale – martie 2020.
Purtând un dialog cu Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene, episcopii au schimbat păreri în legătură cu unele dintre cele mai presante subiecte de pe agenda Uniunii Europene, insistând pe faptul că trebuie să lucreze împreună pentru a face față acestei perioade istorice profund marcate atât de actuala pandemie de Covid-19, cât și de criza climatică ce cuprinde lumea.
S-a discutat și despre starea actuală a procesului de recuperare în Uniunea Europeană și statele sale membre. În acest context, Adunarea a scos în evidență importanța politicilor Uniunii Europene centrate pe oameni și bazate pe valori în scopul protejării săracilor și a celor vulnerabili, grav afectați de înrăutățirea condițiilor socio-economice cauzate de pandemie.
Vicepreședintele Schinas – care este și comisarul responsabil pentru articolul 17 din TFUE – a recunoscut angajamentul Bisericii Catolice de a promova proiectul european și a transmis disponibilitatea de a îndrepta dialogul Uniune Europeană – Biserici către politic.
Participarea comisarului Uniunii Europene a fost, de asemenea, un prilej de a face schimb de idei cu privire la Pactul Uniunii Europene privind migrația și azilul, propus în septembrie 2020 de către Comisia Europeană. Recunoscând eforturile de a stabili un cadru nou și cuprinzător menit să creeze un mecanism echitabil și previzibil de gestionare a migrației, episcopii din Uniunea Europeană au îndemnat părțile implicate în negocieri să promoveze un context primitor, precum și o abordare corectă și justă a celor care au nevoie. Trebuie să lucrăm pentru a asigura respectarea deplină a dreptului individual de a solicita azil pentru oricine ajunge pe teritoriul Uniunii Europene și pentru a diminua presiunile de la frontierele noastre., a declarat Adunarea COMECE. Schimbările climatice și impactul lor ecologic în țările terțe provoacă, de asemenea, un aflux mare de migranți către Uniunea Europeană. Acordul verde al Uniunii Europene – au declarat episcopii – ar fi benefic nu numai pentru UE, ci și pentru popoarele din țările terțe care suferă, în viața lor de zi cu zi, din pricina efectelor schimbărilor climatice.
În timpul întâlnirii, episcopii au analizat tendințele actuale privind libertatea religiei în întreaga Uniune Europenă, exprimându-și îngrijorarea față de creșterea analfabetismului religios, ce poate duce adesea la percepții negative asupra religiei.
Discutând noile restricții cu privire la libertatea religioasă – de exemplu, măsurile impuse de pandemia de Covid-19, sacrificarea rituală a animalelor, simbolurile religioase la locul de muncă – episcopii au subliniat importanța unei abordări bazate pe dialog a autorităților publice, evitând, în același timp, autocenzura și promovând inițiative interreligioase pentru susținerea acestui drept fundamental.
Dialogul dintre episcopi și comisarul Schinas a avut loc în baza articolului 17 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care stabilește un dialog permanent, deschis și transparent între Biserici și instituțiile Uniunii Europene.
Adunarea de toamnă a COMECE va fi organizată în perioada 27-29 octombrie 2021.
***
La lucrările COMECE a participat și Preasfințitul Părinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.
Traducere: prof. Ioana Sarca